22 september, Den Haag: demonstratie tegen het geweld van de Soedanese dictator Al-Bashir en zijn handlangers

Op het Plein in Den Haag: "Stop schendingen van de mensenrechten in Darfur".
Op het Plein in Den Haag: “Stop schendingen van de mensenrechten in Darfur”.

De Darfur Union, het Sudanese Democratic Forum en de Nuba Mountains Solidarity organiseren op 22 september in Den Haag een demonstratie tegen het geweld van de Soedanese dictator Omar al-Bashir en zijn handlangers. De demonstratie vertrekt vanaf het Malieveld, gaat naar het ministerie van Buitenlandse Zaken naast station Den Haag Centraal en eindigt bij het Internationaal Strafhof (ICC) aan de Oude Waalsdorperweg 10. Onlangs heeft het regime van Al-Bashir drie studenten doodgeschoten. De demonstratie vindt plaats uit solidariteit met deze en andere slachtoffers van het regime.

Demonstratie
Vrijdag 22 september
Vanaf 12:00 uur
Malieveld
Den Haag

De Darfur Union, het Sudanese Democratic Forum en de Nuba Mountains Solidarity strijden tegen het dictatoriale regime van Al-Bashir en ondersteunen Soedanese vluchtelingen in Nederland. Deze organisaties hebben al vaker gedemonstreerd tegen het geweld van het regime van Al-Bashir, bijvoorbeeld op 11 april van dit jaar, samen met Doorbraak. En op 15 mei voerden de organisaties samen met de vluchtelingen van het Wij Zijn Hier-collectief actie tegen de dreigende deportatie van een Soedanese vluchteling.

Het ICC houdt Al-Bashir verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, onder meer in de Darfur-regio. De Darfur Union, het Sudanese Democratic Forum en de Nuba Mountains Solidarity eisen dat Al-Bashir en zijn handlangers door het ICC worden berecht voor de misdaden die zij hebben begaan. In Soedan krijgen de laatste tijd veel studenten te maken met keiharde repressie van de kant van het regime van Al-Bashir. De dictator beschouwt de strijdbare studentenbeweging die vrijheid en democratie eist, als een bedreiging voor zijn machtspositie. Het regime wordt in het zadel gehouden door de internationale militaire industrie die wapens levert en door de EU die geld en middelen geeft om vluchtelingen te laten tegenhouden aan de Soedanese landsgrenzen.

Harry Westerink

Flyer.
Flyer.