26 juli t/m 2 augustus, Utrecht: performance “Losing our whiteness”

Op De Parade.
Op de Parade.

Tijdens het Parade-festival in Utrecht stelt theatermaker Ioana Tudor in samenwerking met Matthea Westerduin de witheid van de Nederlandse theaterwereld ter discussie met de performance “Losing our whiteness”. De voorstelling wordt gespeeld door Yang Tang en Wigbertson Julian Isenia. Doorbraak-activist Mariët van Bommel is een van de mensen die waren betrokken bij de voorbereiding van de performance.

Performance
Dinsdag 26 juli t/m dinsdag 2 augustus
De Parade
Moreelsepark, Utrecht
Tijden worden nog bekend gemaakt

In de tenten van het Parade-festival zijn meer dan honderd theater-, dans-, mime- en muziekvoorstellingen te zien en te horen, die voor het merendeel speciaal voor het festival zijn gemaakt. Uit de oproeptekst voor de performance: “Treed binnen het experiment ‘Losing our whiteness’. Een kleine plek, die net groot genoeg is voor lange witte tenen. Want ik ben wit, jij bent wit, de Parade is wit. Fok dat! Waar is de rest? Theater zou onze wereld moeten vergroten. In plaats daarvan wordt onze blik vernauwd tot een klein wit universum. En wij als bezoekers hebben dat nauwelijks door. Durf jij onder ogen te zien dat wij anderen en onszelf te kort doen met alleen een wit perspectief op de wereld? Kom dan binnen. En wees niet bang. Nee, niet bang zijn. Echt niet. Niet nodig.”

Vorig jaar maakte Tudor de performance “Losing my whiteness”, een soort voorloper van de performance die op de Parade plaatsvindt. In de Leidse Vrijplaats, waar ook Doorbraak zit, werkt ze momenteel aan de komst van een nieuw politiek geëngageerd theaterproductiehuis. Als voorproefje daarvan organiseerde ze in mei een voorstelling met performances van haarzelf en Quinsy Gario. Eerder schreef, regisseerde en speelde ze ook voorstellingen over migratie, zoals “In de buurt van azc’s was ontharingscrème vaak uitverkocht” en “Filter”.

Harry Westerink

Voorkant flyer.
Voorkant flyer.
Achterkant flyer.
Achterkant flyer.