26 november, Utrecht: protestactie tegen Zwarte Piet bij Zapp Sinterklaasfeest

Zwarte Piet is racisme.
Zwarte Piet is racisme.

Op 26 november en 27 november vindt het jaarlijkse Zapp Sinterklaasfeest plaats, georganiseerd door omroep MAX. Net als vorig jaar organiseren activisten tegen Zwarte Piet daarom op 26 november een protestactie tegen de racistische karikatuur.


Protestactie
Zaterdag 26 november
Van 12:30 tot 15:30 uur
Jaarbeurs
Jaarbeursplein, Utrecht
Facebook event

Vorig jaar kwam omroep MAX-directeur Jan Slagter langs bij de veertig demonstranten die toen actie aan het voeren waren bij het Zapp Sinterklaasfeest in de Jaarbeurs. Hij sprak daarbij zijn steun uit aan de demonstranten. Hij zei te verwachten dat Zwarte Piet in twee tot drie jaar zou gaan verdwijnen. Een uitspraak die de activisten hebben onthouden. Een van hen heeft onlangs aan omroep MAX gevraagd of men de standpunten gaat naleven van de VN-mensenrechtencommissie, het College voor de Rechten van de Mens en de Kinderombudsvrouw. Deze instellingen hebben verklaard dat de Zwarte Piet-figuur racistische aspecten heeft en daarom moet verdwijnen. “Voorafgaand aan het Sinterklaasjournaal en Zapp Sinterklaasfeest doen wij geen uitspraken over de aanwezigheid en kleur schmink van welke Piet dan ook”, luidde het botte antwoord van de omroep. Dat voorspelt weinig goeds. Wel staat op de site van het Zapp Sinterklaasfeest dat volwassenen die zijn “verkleed als Piet”, niet worden toegelaten tot het feest. Maar de vraag blijft of de Zwarte Piet-figuur in zijn geheel is verbannen uit het feest. Eerst zien en dan geloven. Met de protestactie op 26 november blijft de druk in elk geval op de ketel.

Petities

Al langere tijd roept de beweging tegen Zwarte Piet de omroepen op om te stoppen met de reproductie van het Zwarte Piet-racisme. In een open brief aan omroep NTR schreven in mei ruim 100 BN-ers dat het Sinterklaasjournaal een moreel kompas zou moeten zijn en de Zwarte Piet-figuur daarom zou moeten afschaffen. Die petitie, een initiatief van actrice en theatermaakster Anousha Nzume, is inmiddels ondertekend door zo’n 5.500 mensen. Wie de petitie nog niet heeft ondertekend, kan dat alsnog doen. Enige tijd geleden begon Doorbraak-activist Jennifer van Leijen een petitie, die ertoe moet leiden dat de overheid de financiering van tv-programma’s gaat stopzetten zolang het Zwarte Piet-racisme daar nog deel van uitmaakt. Ook die petitie kan nog steeds worden ondertekend.

Harry Westerink