27 oktober, diverse locaties: actiedag tegen opsluiting van illegalen

Bij een eerder protest.

In de nacht van 26 op 27 oktober 2006 kwamen elf illegalen om tijdens een gruwelijke brand in uitzetcentrum Schiphol-Oost. Het No Border Netwerk roept op voor een landelijke actiedag op zaterdag 27 oktober tegen het opsluiten van mensen zonder papieren en voor vrije migratie. Bij de Schipholgevangenis zal een lawaaiprotest gehouden worden, en ook bij detentiecentrum Alphen aan den Rijn, “vrijheidsbeperkende locatie” Gilze-Rijen, uitzetcentrum Rotterdam Airport, vertrekcentrum Ter Apel en Kamp Zeist.

Zaterdag 27 oktober
Lawaaiprotesten
Op zes locaties, zie onderaan

De Schipholbrand kon zo’n grote ramp worden, omdat de gevangenis zo goedkoop mogelijk moest worden gebouwd. Het gebouw was niet brandveilig en het personeel niet goed opgeleid. Ook na de brand, die veel protest opriep, zijn dit soort gebreken steeds opnieuw bij allerlei illegalengevangenissen aan het licht gekomen. Tevens bleken leugens en bedrog telkens tot het vaste arsenaal van de overheid te behoren, om koste wat kost brandonveilige en gebrekkige gebouwen in gebruik te nemen en illegalen gevangen te zetten. Illegalenlevens zijn volgens de staat maar weinig waard. Maar of de gevangenissen nu meer of minder onveilig zijn, vluchtelingen en migranten behoren sowieso niet van hun vrijheid te worden beroofd.

Het No Border Netwerk schrijft: “De overheid presenteert migratie als een probleem. Maar het is niet migratie dat een probleem is, maar de uitbuiting van al die landen waar de vluchtelingen vandaan komen. Of dat nu is vanwege oorlog, droogte, overstroming, hongersnood, repressie, religieuze of politieke vervolging, geen mens vlucht vrijwillig. Terugkeer, zoals dat zo fraai heet, kan daarom ook nooit vrijwillig zijn! De westerse democratieën, die hun welvaart hebben opgebouwd dankzij de kapitalistische vernietiging van grond, lucht en water, de diefstal van grondstoffen en slavenarbeid, beantwoorden de vluchtelingen die hier een beter leven zoeken met repressie. Een machinerie die er op gericht is de onbruikbare mensen te scheiden van de bruikbare, alles naar kapitalistische maatstaven. Wetten, politie, grenscontrole, identiteitscontrole, alles is erop gericht de migratie uit arme landen onder controle te houden. En de multinationals profiteren.

Met deze landelijke actiedag zeggen wij: recht op vrijheid van beweging en vestiging voor allen. Geen alternatieven of mooiere cellen, maar afschaffing van alle gevangenissen waarin mensen worden kapotgemaakt met als enig doel hun deportatie, goedschiks of kwaadschiks, te bewerkstelligen. Herdenk niet alleen de doden die door de Schipholbrand zijn gevallen, maar herdenk alle doden die door beleid van migratiecontrole vallen. De zelfmoorden, de verdrinkingen in de Middellandse Zee, de zieken die creperen. Kom in actie tegen de moordende praktijk van Fort Europa!” Tot zover de oproep.

Kom op 27 oktober ook naar een lawaaiprotest bij jou in de buurt (zie hieronder). Laat de gevangenen horen dat je het niet eens bent met het keiharde op- en uitsluitingsbeleid.

Mariët van Bommel

De locaties:

Detentiecentrum Alphen aan den Rijn, 15:00 uur
Station Alphen aan den Rijn. Zie hier voor de oproep van AFA Den Haag.

Gezinslocatie Gilze-Rijen, 13:00 uur
Steenakkerplein in Gilze, lopend naar de gezinslocatie Gilze-Rijen, Prinsenbosch 2.

Uitzetcentrum Rotterdam, 14.30 uur.
Zie hier voor de oproep van Occupy Rotterdam.

Uitzetcentrum Schiphol-Oost, 14:30 uur.
Voorverzamelen: 13.30 uur, MKZ, Eerste Schinkelstraat 16, Amsterdam.
Geef je op voor de bus en mail naar: info@no-border.nl o.v.v. “27 oktober Schiphol”. Zie hier de oproep van Burgerinitiatief.

Vrijheidsbeperkende locatie Ter Apel, 14:30 uur.
Zie hier de oproep van AFA Fryslan, onderzoeksgroep Alaska en Werkgroep Vluchtelingen Vrij.

Kamp Zeist, 14.30 uur.
Hoek Kampweg/Richelleweg (bij viaduct), Soesterberg.
Zie hier de oproep van AAGU.