10 augustus, Leeuwarden: demonstratie tegen mensonwaardige omstandigheden in vluchtelingennoodopvang

LET OP: DATUM EN PLAATS ZIJN VERANDERD!!

De vluchtelingen die in de noodopvang in Leeuwarden zitten, komen op 10 augustus opnieuw in actie tegen hun erbarmelijke leefomstandigheden. Daartegen hadden ze eerder, op 20 juli, ook al gedemonstreerd. De situatie in het gebouw waar ze wonen, dat Heliconstate heet, is om wanhopig van te worden. Daarom is het de hoogste tijd dat de vluchtelingen en hun bondgenoten de druk opvoeren en duidelijk maken dat het anders moet.

De demonstratie op 20 juli verliep positief en er was vanuit de politiek begrip voor de wanhoop om de onmogelijke situatie waarin de bewoners van Heliconstate worden gedwongen. Toch is er sindsdien precies niets verbeterd. Sterker nog, de al zwaar ontoereikende keuken in het pand is verder uiteengevallen. Nog maar drie van de zes ovens werken.

Donderdag 10 augustus
Vanaf 13:00 uur
Heliconweg 60, Leeuwarden

Per verdieping leven ongeveer honderd vluchtelingen die de beschikking hebben over drie heren- en drie damestoiletten. Voor de kinderen is er geen veilige speelomgeving. En het wordt volwassenen onmogelijk gemaakt om deel te nemen aan de samenleving. Bovendien schiet de IND absoluut tekort door de bewoners van Heliconstate inmiddels meer dan een jaar te laten wachten op hun tweede gehoor in het kader van hun asielaanvraag.

De noodzaak tot meer actie is dan ook bijzonder groot. De problemen in de noodopvang moeten nu, in vakantietijd, worden opgelost, in plaats van die door te schuiven en niets te ondernemen. Daarom herhalen de vluchtelingen bij deze tweede demonstratie hun eisen:

  • Tegen lange en willekeurige IND-procedures
  • Voor menswaardige leefomstandigheden
  • Voor directe toekenning van BSN-nummers

Harry Westerink