3 juni, Amsterdam: demonstratie tegen de oorlog in Soedan

Zie onderaan voor de Arabische versie.

Op 3 juni organiseert het Emergency Team in the Netherlands, een platform van diverse Soedanese organisaties, een demonstratie in Amsterdam tegen de onlangs uitgebroken oorlog in Soedan. Het gaat om een conflict tussen de Sudanese Armed Forces (SAF) en de Janjaweed Rapid Support Forces (RSF) om de macht over het land te verkrijgen. De demonstratie maakt deel uit van een internationale actie om het bloedbad van 3 juni 2019 te herdenken. Toen waren de SAF en de RSF nog bondgenoten die demonstranten tijdens sit-in protesten in diverse Soedanese steden aanvielen, vermoordden, verkrachtten en verbrandden.

Onder meer in de Soedanese hoofdstad Khartoum woedt de oorlog hevig. Inwoners van deze stad en van andere steden worden het slachtoffer van het conflict tussen de SAF en de RSF. De oorlog heeft inmiddels al geleid tot veel doden en gewonden, tot intimidatie en ontheemding van inwoners, tot vernietiging van infrastructuur op het gebied van gezondheidszorgvoorzieningen, elektriciteit, onderdak, water en eten, en tot de vlucht van tienduizenden Soedanezen naar buurlanden.

Nadat de militaire dictator Omar al-Bashir in 2019 werd verdreven door een opstand, kwam er een overgangsperiode tot stand waarvan het de bedoeling was dat die zou gaan leiden tot een democratisch gekozen regering. Maar in 2021 pleegden de militairen een staatsgreep waarmee dat streven de grond werd ingeboord. En nu bestrijden militaire leiders zelfs elkaar en lijdt de bevolking opnieuw onder hun terreur. Inmiddels is het verzet tegen de oorlog aan het groeien, in Soedan en vanuit de Soedanese diaspora elders in de wereld.

Zaterdag 3 juni
Van 14:00 tot 17:00 uur
Dam, Amsterdam

De oorlog heeft ook grote gevolgen voor Soedanese vluchtelingen zonder papieren in Nederland. Daarom is de Sudanese Refugees Organization, die ook deelneemt aan het Emergency Team, via een petitie een campagne begonnen voor verblijfsrecht voor alle Soedanese vluchtelingen.

Harry Westerink