30 maart, Zwolle: demonstratie “Unstuck us”

We gaan demonstreren! Op initiatief van een aantal mensen die al maanden in (crisis)noodopvangen zitten en er helemaal klaar mee zijn, demonstreren we op donderdag 30 maart op het Grote Kerkplein in Zwolle. Het begint om 19:30 uur. Kom ook en sta in solidariteit met de asielzoekers die eerst weken op het veld in Ter Apel lagen, en nu al maanden in koude hallen zonder daglicht verblijven. Zij eisen toegang tot werk, fatsoenlijke opvang, snelle procedures en een BSN-nummer”, aldus de oproep.

“Het initiatief is genomen door bewoners van verschillende (crisis)noodopvangen. Zij strijden voor snelle en eerlijke procedures bij IND, recht op werk, BSN-nummer en menswaardige opvang. Kom in solidariteit. Samen zijn we luider en sterker! Wat is er aan de hand?

Donderdag 30 maart
Vanaf 19:30 uur
Grote Kerkplein, Zwolle

1. Lange en oneerlijke procedures: volgens de wet moeten mensen binnen zes maanden een beslissing krijgen over hun asielaanvraag. De IND heeft dit verlengd tot vijftien maanden. Sommige mensen zijn later aangekomen en hebben al een beslissing gekregen, terwijl anderen bijna een jaar wachten op hun eerste gesprek. Beslissingen moeten binnen zes maanden worden genomen, en op volgorde van aankomst. De IND moet mensen het voordeel van de twijfel geven.

2. Geen toegang tot werk: we worden gedwongen om maanden of zelfs jaren niets te doen. We willen bijdragen aan deze maatschappij, geld verdienen en het naar huis sturen voor onze families. We willen volledige toegang tot werk vanaf het moment dat we aankomen.

3. Geen BSN: en daardoor geen toegang tot een DigiD, bankrekening en werk.

4. Slechte opvang: we wonen maandenlang in crisisnoodopvangen. Zelfs de rechter heeft gezegd dat dit niet kan. Er is vaak geen daglicht, frisse lucht of privacy, geen of slechte wifi, geen plek waar we met zorg kunnen koken. We delen onze kamer niet alleen met veel andere mensen, maar ook met ratten en muizen.”

Zie hier en hier voor wat je meer kunt doen, doneren en vluchtelingen vervoeren van opvangen naar Zwolle.

Eric Krebbers