30 november, Den Haag: solidariteitsactie van en voor Soedanese vluchtelingen

Op 30 november organiseert een groep Soedanezen een demonstratie bij het ministerie van Justitie in Den Haag. De actie richt zich tegen de militaire staatsgreep die in 2021 onder leiding van Abdel Fattah al-Burhan in Soedan heeft plaatsgevonden, en wordt gehouden uit solidariteit met Soedanese vluchtelingen in Nederland. Zij verkeren in grote bestaansonveiligheid, want aan de ene kant is terugkeer naar Soedan levensgevaarlijk voor hen, terwijl ze aan de andere kant maar moeten afwachten of ze in Nederland ooit verblijfsrecht zullen krijgen. De IND heeft de beslissing op hun asielaanvragen inmiddels uitgesteld, maar de vluchtelingen willen nu de zekerheid hebben dat ze in Nederland kunnen blijven.

Tijdens het vorige militaire regime onder leiding van dictator Omar al-Bashir liepen Soedanese vluchtelingen zonder papieren het grote risico om bij terugkeer naar Soedan te worden opgesloten, gemarteld en misschien zelfs wel vermoord. Om veiligheid en bescherming te krijgen was het essentieel dat aan die vluchtelingen een verblijfsvergunning zou worden toegekend. Als gevolg van de staatsgreep van vorig jaar door militairen onder leiding van Al-Burhan is deportatie naar Soedan nog steeds levensgevaarlijk. Soedanese vluchtelingen moeten daarom allemaal verblijfsrecht krijgen. Om dat te bereiken moet de druk op de IND en de Nederlandse regering worden opgevoerd.

Woensdag 30 november
van 14:00 tot 16:00 uur
Malieveld, Den Haag
(daarna naar het ministerie van Justitie)

Sinds de staatsgreep hebben Soedanezen in Nederland al vaker gedemonstreerd tegen het nieuwe militaire regime. Ook zijn Soedanese vluchtelingen zonder papieren in het verleden in actie gekomen om verblijfsrecht op te eisen.

Harry Westerink