KOZP-toolkit: hulpmiddel en naslagwerk voor strijd tegen Zwarte Piet

Op 11 november heeft Kick Out Zwarte Piet (KOZP) een toolkit voor activisten tegen blackface gelanceerd. “Wanneer wij voor de mensenrechten van onszelf en anderen op willen komen, kunnen we allemaal een beetje hulp gebruiken. Met deze toolkit willen we voorzien in de behoefte van vele betrokkenen en geïnteresseerden om op te komen tegen Zwarte Piet-racisme en op te staan voor een feest voor alle kinderen”, aldus KOZP. De gereedschapskist is gebaseerd op de jarenlange strijd tegen de racistische karikatuur en biedt een indrukwekkende hoeveelheid tips, kennis en ervaringen.

“Na twaalf jaar protesteren tegen Zwarte Piet zien we een verschuiving in de samenleving”, aldus de actiegroep. “Het idee dat Zwarte Piet onaantastbaar is, behoort tot de verleden tijd. We zijn er echter nog niet en daarom doen wij met deze toolkit een beroep op alle Nederlanders om samen met ons de positieve veranderingen voort te zetten. De strijd tegen Zwarte Piet-racisme is een strijd die ons allen aangaat, en van ons allen een strijdbare bijdrage mag verwachten. In 2020 zijn wij samen met jou en anderen massaal de straat op gegaan tegen institutioneel racisme in Nederland en uit solidariteit met de Black Lives Matter (BLM) beweging. Het is niet mogelijk om BLM te steunen zonder tegen Zwarte Piet te zijn. Daarom doen wij een beroep op alle BLM-demonstranten om vreedzaam in actie te komen tegen de meest zichtbare vorm van institutioneel racisme in Nederland: Zwarte Piet. Ben je solidair met KOZP en BLM en wil je jouw stem laten horen voor een inclusief kinderfeest en tegen racisme, discriminatie en uitsluiting? Laat je inspireren door deze toolkit en strijd met ons mee.”

Vier rubrieken

De toolkit is onderverdeeld in vier rubrieken: 1. “Ga in gesprek”, 2. “Ga demonstreren”, 3. “Schrijf een brief” en 4. “Educatie en inspiratie”. De eerste rubriek bevat tips over hoe je een gesprek over Zwarte Piet kunt aangaan. Ook bevat de rubriek een lijst van honderd drogredenen die worden ontkracht met feiten en argumenten, een q&a-lijst met veelgestelde vragen, een lijst met video’s, boeken, tentoonstellingen en artikelen (die nog kan worden aangevuld), en een bingokaart.

De tweede rubriek geeft tips over actievoeren. Belangrijk daarbij is de gedragscode die in deze rubriek is opgenomen. Dat geldt ook voor de lijst met het kopje “actielevels”, waarbij een fraai overzicht wordt gegeven van wat je allemaal kunt doen tegen Zwarte Piet. Tot slot is er in deze rubriek aandacht voor de omgang met media en voor zelfzorg voor en na demonstraties. De derde rubriek bevat voorbeeldbrieven aan burgemeesters, horeca, scholen en winkels. De vierde rubriek biedt informatie over lespakketten over de geschiedenis van Sint en Piet en geeft inspiratie om van het Sinterklaasfeest een feest voor alle kinderen te maken.

De toolkit bewijst hoezeer de beweging tegen Zwarte Piet zich vanaf 2011 heeft verbreed en verdiept. Het is een prachtig hulpmiddel en naslagwerk voor iedereen die zich individueel of collectief wil inzetten voor een Sinterklaasfeest zonder racisme. Daarbij kan men bovendien gebruik maken van het ook door KOZP gelanceerde Meldpunt Zwarte Piet.

Harry Westerink