30 oktober: demonstratie tegen Wilders en de English Defence League

Het logo van Wilders Britse vrienden
Op zaterdag 30 oktober organiseert het Platform tegen Vreemdelingenhaat, waarin ook Doorbraak participeert, in Amsterdam een demonstratie onder het motto “Stop racisme en uitsluiting”. De demonstratie begint om 14:00 uur bij De Dokwerker, op het Jonas Daniël Meijerplein bij metrohalte Waterlooplein.

In de oproep schrijft het platform: “Er is in Nederland door de deelname van de PVV aan de regering een politiek klimaat ontstaan waarin openlijke discriminatie van bevolkingsgroepen normaal lijkt te worden. Wilders wil niet alleen artikel 1 van de Nederlandse Grondwet afschaffen om vrijelijk zijn discriminerende opvattingen te kunnen uiten, maar heeft nu ook de politieke middelen in handen om racistische wetgeving in te voeren. Hierdoor zal alleen maar meer tweedeling en haat in de samenleving ontstaan.

Op zaterdag 30 oktober komt de ultra-rechtse English Defence League (EDL) op het Museumplein in Amsterdam demonstreren. Dat doen ze om Wilders te steunen, tegen wie een strafzaak loopt wegens aanzetten tot discriminatie en haat. De EDL is een racistische organisatie, die in Engeland berucht is vanwege zijn provocerende straatmarsen en het gebruik van geweld. Ook in andere Europese landen zijn racistische politieke partijen in opkomst. Dit zijn zorgelijke ontwikkelingen. Het is van belang om juist nu een krachtig geluid te laten horen vóór tolerantie. En pal te staan voor artikel 1 van de Grondwet.

We roepen u – burgers, maatschappelijke organisaties en politieke partijen – op zich met ons uit te spreken tegen racisme en tegen elke vorm van samenwerking met partijen die discrimineren. Kom op zaterdag 30 oktober naar de demonstratie, waarin we ons hard maken tegen de racistische ideeën van de EDL en de PVV en vóór tolerantie tussen alle bevolkingsgroepen. We zoeken expliciet geen confrontatie met de EDL en staan daarom bij De Dokwerker.”

Eric Krebbers