Steuncomité Sociale Strijd vergroot druk op Albert Heijn

Loonslaven in actie
Diverse Amsterdamse ondernemers steunen de campagne van het Steuncomité Sociale Strijd tegen de dreigende afschaffing van het minimumloon voor mensen met een arbeidsbeperking en mensen in de bijstand. Dat bleek tijdens een bijeenkomst op donderdag 7 oktober waar reïntegratiebedrijf Pantar prijzen voor “sociaal ondernemen” uitreikte. Het steuncomité greep die gelegenheid aan om actie te voeren tegen de schandalige “proef loondispensatie” van minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner. Onder meer Mark van der Horst, voorzitter van MKB Amsterdam, tekende daarbij de petitie van de ABVAKABO FNV voor behoud van het minimumloon voor alle arbeiders.

“Welkom bij uitzendbureau De Loonslaaf. Wilt u een kamermeisje huren voor 1 euro per uur?” Met die woorden werden de genodigden voor de uitreiking van de ondernemersprijzen begroet. Een als minister Donner verklede activist deed mensen met een arbeidsbeperking en werklozen tegen spotprijzen in de aanbieding. Die vorm van loonslavernij gaat een aantal minder asociale bazen blijkbaar nog wat te ver, uiteraard zonder dat ze het systeem van loonarbeid met de daarbij altijd inbegrepen uitbuiting op zich ter discussie willen stellen.

Grote bedrijven als Albert Heijn weigeren zich tot nu toe uit te spreken tegen Donners pilotproject, dat in Amsterdam mede mogelijk wordt gemaakt door GroenLinks-wethouder Andrée van Es. Het steuncomité, waarin ook Doorbraak participeert, voerde eerder al actie bij de grootgrutter. Een activiste ketende zich toen verkleed als dwangarbeider vast aan een AH-winkelwagentje. En klanten ontvingen een pamflet met de oproep om de campagne te ondersteunen.

De komende tijd gaat het comité de druk op Albert Heijn verder vergroten. Op zaterdag 16 oktober voert het comité actie bij diverse Albert Heijn-vestigingen in de hoofdstad. Iedereen is van harte welkom om vanaf 14:00 uur mee te flyeren bij de AH achter het paleis op De Dam. Daarnaast is het de bedoeling dat er die ochtend vanaf 11:00 uur ook geflyerd wordt bij de grote Albert Heijn in Watergraafsmeer. Wil je daar aan meedoen, mail dan even naar amsterdam@doorbraak.eu.

Harry Westerink