7 december, Utrecht: protestactie van Vluchtelingen Op Straat tegen asielbeleid

Een van de op straat gegooide vluchtelingen die bij Ter Apel buiten kampeerde zit in een rolstoel.

De zelforganisatie Vluchtelingen Op Straat (VOS) voert morgen actie tegen het onmenselijke asielbeleid van de overheid, en in het bijzonder tegen het oppakken en opsluiten van de vluchtelingen die vorige week bij asielzoekerscentrum Ter Apel in een tentenkamp bivakkeerden. “We hebben uw steun nodig. Het geeft ons de kracht te strijden voor onze mensenrechten”, aldus VOS, die eerder al in Den Haag een demonstratie organiseerde.

Protestactie
Woensdag 7 december,
Van 14:00 tot 16:00 uur
Domplein, Utrecht

Dit schrijft VOS in haar aankondiging voor de actie:

“De vluchtelingen kampeerden bij het asielzoekscentrum met als enige eis de tegemoetkoming aan hun basale menselijke behoefte om een dak boven hun hoofd te hebben tijdens de natte, koude wintermaanden. Deze mensen zijn Somalië ontvlucht om hun levens te redden en kunnen niet terugkeren. Sommige betrokkenen hebben meegewerkt aan hun eigen uitzetting naar Somalië, maar teruggestuurd naar Nederland omdat ze niet over de juiste papieren beschikten. ‘Het is duidelijk dat het niet veilig is voor ons als Somalische vluchtelingen om terug te keren naar ons land van herkomst. En toch worden we op straat gegooid en moeten we ons zelf zien te redden. Het enige dat de bezetters bij Ter Apel wilden was dat de Nederlandse overheid hun situatie zou erkennen en hen asiel zou toekennen, in plaats daarvan zijn ze nu gearresteerd en in het deportatiecentrum op Rotterdam Airport opgesloten’, zegt Mustafa, een vluchteling uit Somalië.”

“Wij eisen dat deze heldhaftige mensen worden vrijgelaten en dat de IND zijn beleid van asielzoekers op straat dumpen staakt. ‘Ieder mens heeft het recht om vredelievend zijn ideeën te uiten en dat is precies wat deze mensen deden (dit wordt ook wel vrijheid genoemd). Waarom wordt dit dan, in een deel van de wereld dat bekend staat als voorvechter van de vrijheid, de mond gesnoerd?’, voegt Mustafa eraan toe. De bezetters bij Ter Apel kwamen uit Somalië, maar mensen uit verschillende landen zitten in hetzelfde schuitje. Mustafa concludeert: ‘Afgewezen asielzoekers uit verschillende landen worden de straat opgejaagd zonder toegang tot onderdak, voedsel of medische hulp. Dit is een onmenselijk beleid. De Nederlandse overheid probeert de asielprocedures moeilijker te maken zodat minder mensen hier naartoe zullen komen. Het enige resultaat is dat onze levens ondraaglijk zijn geworden.’ Wij zijn allen vrij geboren en eisen de erkenning van onze mensenrechten.”

Harry Westerink