8 september, Rotterdam: klimaatmars

“Op 8 september zal de grootste klimaatmars in Rotterdam tot nu toe plaatsvinden. Rotterdam heeft de grootste haven van Europa en moet een belangrijke rol spelen in de transitie naar een schonere wereld! De haven is namelijk alleen al verantwoordelijk voor een vijfde van de totale CO2 uitstoot in Nederland”, aldus de oproep van de lange reeks organisatoren. De demonstratie vindt plaats tijdens de wereldhavendagen die dit jaar van 6 tot 8 september vallen.

De vier eisen luiden: “1. De grote vervuilers worden aangepakt. Wij willen systeemverandering, geen vingerwijzen naar individuen. 2. De olie- en kolenoverslag verdwijnt. De 28 miljoen ton kolen die in Rotterdam wordt overgeslagen stoot in totaal evenveel CO2 uit als de helft van de Nederlandse uitstoot. 3. De fossiele basis van de haven verdwijnt, de haven niet! 4. Het kabinet zich houdt aan de uitspraak van de rechter in de Urgenda-zaak.”

Zondag 8 september
Van 14:00 tot 16:30 uur
Centraal Station
Stationsplein 1, Rotterdam
Facebook

De oproep gaat verder: “De haven is al meer dan 150 jaar een begrip in Rotterdam en altijd onderhevig geweest aan verandering. In 1866 begon de groei van de haven door het aanleggen van de Nieuwe Waterweg om in 1962 de grootste haven van de wereld te worden. Nu 50 jaar later is het de tijd om het voortouw te nemen in de transitie naar een CO2 neutrale haven. We hebben visionaire havenbaronnen, een gemeenteraad met lef en betrokken burgers nodig om ruimte te creëren voor een nieuwe en schone Rotterdamse haven.”

Eric Krebbers