Nee tegen het akkoord in Soedan

De auteur bij een van de acties bij het ICC in Den Haag.

Om te beginnen: de Soedanese revolutie is al gestolen. Het grootste probleem is dat de mensen die niet door de hele revolutie van Soedan geaccepteerd werden, en dat ook nooit zullen worden, beweren er de leiding over te hebben. Het meest verwoestende dat ze ooit gedaan hebben is het akkoord met het regime van Omar al-Bashir!

De leiders van de revolutie vergissen zich niet alleen, maar ze hebben ook een van de grootste misdaden in de wereldgeschiedenis van de revoluties begaan, en dat is het akkoord met hetzelfde Al-Bashir-regime dat ons onderdrukte en vermoordde en het land honderden jaren terug het verleden in hielp!

Wij, de revolutionairen, hebben gezien dat de meeste mensen die de revolutie zijn komen leiden, geen politieke achtergrond hebben. Hun politieke visies zijn niet in het belang van alle Soedanezen, maar vooral in het belang van henzelf. Maar ze zullen wel zitting hebben in de pas opgerichte Soevereine Raad, die ons allen zou moeten vertegenwoordigen. In die raad zullen ook vijf mensen zitting nemen die in het veiligheidscomité van het Al-Bashir-regime zaten. De voormalige dictator heeft tijdens zijn regime 45 akkoorden ondertekend, maar geen daarvan nageleefd. Het is duidelijk dat de handtekeningen van deze mensen niets betekenen.

This article in English.

Er zijn miljoenen mensen die zeggen: iedereen die het op een akkoord gooit met het Al-Bashir regime vertegenwoordigt mij niet. Alleen corrupte mensen kunnen het eens zijn met deze corrupte heersers. En ik ben een van die miljoenen.

Het is duidelijk dat het hoofddoel van de revolutie, zoals van alle revoluties in de geschiedenis, was om het hele regime uit de weg te ruimen, het in stukken te snijden en de heersers voor de rechter te brengen. Het doel van onze revolutie was niet een of ander akkoord! En het is niet eens een echte overeenkomst. Het zijn eigenlijk gewoon 21 maanden voor de militaire overgangsraad om zich voor te bereiden op een staatsgreep. De mensen die het akkoord steunen, klimmen in een boom zonder wortels.

Soedan bevindt zich in dezelfde situatie als voorheen. Er is niets veranderd. Al-Bashir pakt nog steeds zijn presidentiële auto om van de gevangenis naar de rechtbank te komen. En hij heeft nog steeds de steun van het veiligheidscomité, wat de bevolking van Soedan niet heeft. En er zijn nog steeds veel mensen die Al-Bashir steunen en die roepen om zijn terugkeer.

Onze soldaten vechten nog steeds in Jemen alsof er niets veranderd is. En als er iets verandert, dan is het van kwaad tot erger. Het akkoord is een schande en vernederend, vooral als je onze strijd van de afgelopen maanden in ogenschouw neemt en de manier waarop we met deze walgelijke raad zijn opgescheept. Het akkoord kan niets bereiken. En later zullen we er niets wijzer zijn als we spijt hebben en huilen.

Er is een campagne om de mensen bang te maken. Om ons het akkoord te doen aanvaarden. De campagne is vooral gericht op mensen die niets met politiek te maken hebben. Revolutionairen zijn niet bang om hun leven te verliezen. De geliefde Martin Luther King zei dat als ze hem zouden vertellen dat morgen het einde van de wereld is, hij vandaag een boom zou planten! We hebben ook de toekomst nodig voor onze komende generaties, en ons leven is zeker niet belangrijker dan het leven van degenen die al voor de revolutie, voor Soedan, zijn gestorven. Ik weet dat er veel mensen zijn zoals ik, die liever in de hemel sterven dan in de hel te overleven! Thomas Edison zei dat onze grootste zwakte is dat we te snel opgeven. De zekerste weg naar succes is het opnieuw proberen.

Ik ben blij dat er veel mensen zijn die vinden dat ze geen andere keuze hebben dan weer de straat op te gaan. Alleen onze straten kunnen Soedan terugbrengen.

Abdulrazik Khamis