27 september, Den Haag: demonstratie tijdens de wereldwijde klimaatstaking

“Dit is een oproep aan alle mensen, ouders en kinderen, studenten en werkende mensen, gepensioneerden en grootouders, om deel te nemen aan de eerste algemene klimaatstaking op 27 september. Verlaat de scholen en de kantoren, de universiteiten en de winkels, en ga samen met ons de straat op in Den Haag. Omdat het klimaatakkoord nog lang niet ver genoeg gaat, omdat het niet eerlijk genoeg is en omdat de Nederlandse regering het vonnis in de Urgenda-klimaatzaak niet respecteert. Wij zijn voor een Green New Deal met eerlijk en ambitieus klimaatbeleid dat ook echt genoeg is om de klimaatcrisis te beteugelen”, aldus de oproep op Facebook.

Vrijdag 27 september
Verzamelen 12:30 uur
Homo-monument, Den Haag
Volg de berichten op Facebook

De oproep gaat verder: “Deze klimaatstaking wordt in Nederland georganiseerd door een brede coalitie van organisaties, en is onderdeel van de grootste internationale klimaatmobilisatie uit de geschiedenis. Voortbouwend op de succesvolle jongerenstakingen van voor de zomer zullen jongeren en volwassenen voor het eerst samen staken voor een leefbare en rechtvaardige wereld, nu en in de toekomst. Wij roepen iedereen op om zich aan te sluiten. Iedereen is welkom en we hebben iedereen nodig. Deel dit event met je klasgenoten, collega’s, mede-studenten, familie, App en bel je vrienden. Samen maken we deze klimaatstaking groot!”

Radicaal blok

Doorbraak roept op om tijdens de demonstratie mee te lopen in “het blok voor klimaatrechtvaardigheid en systeemverandering. Omdat de klimaatcrisis slechts één symptoom is van een onhoudbaar politiek en economisch systeem. Een onderdrukkend systeem dat mensen tegen elkaar opzet en niet in staat is om klimaatverandering op een rechtvaardige manier tegen te gaan. Een systeem dat gebaseerd is op koloniale structuren van uitbuiting, geweld en vernietiging, dat al talloze levens eiste en nog zal eisen. Zoals in Frankrijk de leus luidt: ‘Eind van de maand, eind van de wereld, zelfde systeem, zelfde strijd’. Daarom: Loop met ons mee als je gelooft dat een meer rechtvaardige wereld mogelijk is! Loop met ons mee als je niet gelooft in verandering binnen het systeem, maar in ontmanteling van het systeem. Loop met ons mee voor solidariteit met migranten, (klimaat)vluchtelingen en tegen Fort Europa. Loop met ons mee als je gelooft dat we samen een strijdvaardige en intersectionele klimaatbeweging moeten bouwen om klimaatchaos te stoppen!”, aldus de aankondiging voor het blok op Facebook.

Eric Krebbers