9 december, Amsterdam: demonstratie voor verblijfsrecht voor Soedanese vluchtelingen

Spandoek bij een protest in Den Haag op 15 mei 2017 tegen de dreigende deportatie van een vluchteling naar Soedan.

Op 9 december organiseren Soedanese vluchtelingen een actie bij het kantoor van de IND aan de Pieter Calandlaan in Amsterdam. De demonstratie is gericht tegen het deporteren van vluchtelingen naar Soedan en voor het toekennen van verblijfsrecht aan Soedanese vluchtelingen. Dat is des te noodzakelijker geworden, omdat onlangs in Soedan een militaire staatsgreep heeft plaatsgevonden. Daarmee dreigt het toch al uiterst kwetsbare democratiseringsproces, voortgekomen uit de massale opstanden tegen de inmiddels afgetreden dictator Omar al-Bashir, voorgoed de nek te worden omgedraaid.

Tijdens het regime van Al-Bashir liepen Soedanese vluchtelingen zonder papieren het grote risico om bij terugkeer naar Soedan te worden opgesloten, gemarteld en misschien zelfs wel vermoord. Om veiligheid en bescherming te krijgen was het essentieel dat aan die vluchtelingen een verblijfsvergunning zou worden toegekend. Als gevolg van de recente staatsgreep door militairen onder leiding van Abdel Fattah al-Burhan is deportatie naar Soedan nog steeds levensgevaarlijk. Met de actie willen Soedanese vluchtelingen bereiken dat ze allemaal verblijfsrecht krijgen. Daarom moet de druk op de IND en op de Nederlandse regering worden opgevoerd.

Donderdag 9 december
Van 14:00 tot 16:00 uur
IND-kantoor
Pieter Calandlaan 1
(tegenover station Lelylaan), Amsterdam
Facebook

Sinds de staatsgreep hebben Soedanezen in Nederland al vaak gedemonstreerd tegen het nieuwe militaire regime. Nu komen ook Soedanese vluchtelingen zonder papieren in actie om verblijfsrecht op te eisen.

Harry Westerink