Anti-fascisten in actie tegen antisemitisme bij coronazi-demonstraties (beeldverslag)

Gisteren demonstreerde een groep Joodse anti-fascisten bij het Joodse verzetsmonument bij de Stopera in Amsterdam. Daarna trok een groep anti-fascisten door de stad en in het voorbijgaan kreeg de voordeur van het kantoor van het antisemitische Forum voor Democratie een roze kleurtje. Hier het persbericht van de organisatoren van het Joodse protest en een verklaring van de demonstranten die daarna door de stad trokken. De videobeelden zijn van ons, de foto’s hebben we van “Joden zijn er klaar mee” (Instagram) en “Oma Vaxxi’s Wappiehoekje #ikdoewelmee” (Twitter).

Het persbericht: “Een groep Joodse activisten is samengekomen bij het Joodse verzetsmonument naast de Stopera. Samen met een groep van zo’n vijftig andere activisten die zich hebben aangesloten in solidariteit met de Joodse activisten, roepen ze op om samen te strijden tegen het toenemende antisemitisme onderliggend aan de anti-coronademonstraties. Verschillende woordvoerders stappen beurtelings met spandoek op een zeepkist en geven gepassioneerde speeches door een megafoon. Het Joodse protest is op hetzelfde moment georganiseerd als tegengeluid op het antisemitisme van de onrustige anti-coronademonstranties.

Steeds meer groepen mensen die demonstreren tegen de coronamaatregelen mengen zich met fascistisch gedachtegoed. Zij lopen zij aan zij met rechtse extremisten tijdens hun demonstraties. De anti-coronademonstranten vergelijken zichzelf met de slachtoffers van de Holocaust, dragen gele sterren en delen foto’s met nazi-vergelijkingen. FvD-partijleider Thierry Baudet maakt zich hier ook schuldig aan en deelt geregeld holocaustvergelijkingen op zijn sociale media. Onlangs heeft een rechter Thierry Baudet geboden de antisemitische uitlatingen te verwijderen.

‘Als Joodse activist vraag ik mij af: hoelang gaan wij nog wachten tot de zaden van antisemitische complottheorieën wortels groeien in onze samenleving en uitbarsten in geweld? Hier maken wij ons zorgen om. En daarom staan wij hier vandaag’, zegt Chaja, een van de woordvoerders van het Joodse protest vandaag.

Ze benoemt hoe Joodse activisten in Nederland zich steeds meer zorgen maken over het normaliseren van antisemitisme in zowel het politieke als sociale leven. Volgens de Engelse belangengroep Hope Not Hate is geen enkel social mediaplatform vrij van antisemitische uitlatingen. Bovendien rapporteert Hope Not Hate dat complottheorieën over corona leiden tot het toenemen van antisemitisme, wereldwijd.

Wat er online wordt gezegd, wordt offline herhaald. In de afgelopen twee jaar zien we subtiele en minder subtiele vormen van antisemitisme, racisme en islamofobie in de politiek. In verschillende uitspraken van Thierry Baudet, maar ook Freek Jansen, wordt er gesproken in antisemitische complottheorieën over ‘de invloed van de Rothschilds, George Soros’ en ‘het vervangen van Nederlanders’. Stuk voor stuk onbewezen complottheorieën doordrenkt met antisemitisch gedachtegoed.

‘Wanneer de overheid mensen misleidt en geen eerlijke of waarheidsgetrouwe informatie deelt, creëren zij een ruimte voor complottheorieën om te ontwikkelen tot geweld tegen verschillende groepen’, roept Joodse activist Jelle door de megafoon terwijl hij op een zeepkist staat. Over de onrust op Museumplein zegt Tori, een van de Joodse activisten die op het Joodse protest is afgekomen: ‘We kunnen de confrontatie met fascisten nu aangaan, of wanneer ze macht hebben. Hier stil over zijn is geen optie.’”


De verklaring van de demonstranten die verder de stad introkken, langs het FvD-kantoor: “Op 2 januari 2022 is een groep anti-fascisten samengekomen om te protesteren tegen de extreem-rechtse groepen en geluiden die een steeds prominentere plaats innemen binnen de coronaprotesten. Eerder die dag verzamelden Joodse anti-fascisten zich al bij het Joods verzetsmonument op het Waterlooplein om een tegengeluid te laten horen. Later heeft een groep anti-fascisten een demonstratie door de binnenstad gelopen. Hierbij is het bruine FvD-hoofdkantoor roze gekleurd.

Het is inmiddels algemeen bekend dat extreem-rechts structureel en massaal aanwezig is op de drukbezochte coronaprotesten die tegenwoordig aan de orde van de dag zijn. Het gaat hierbij zowel om bekende neo-nazi’s als Ben van der Kooi en Voorpost, als nieuw gevormde Defend-groepen en het steeds openlijker fascistische Forum voor Democratie. Deze groepen voelen steeds minder de noodzaak om hun overtuigingen te verbloemen en komen in militaristische kleding, met extreem-rechtse banners en prinsenvlaggen. De antisemitische Holocaustvergelijkingen die door hun toedoen zo’n groot onderdeel zijn geworden van deze demonstraties, moeten worden gezien en behandeld als een vorm van Holocaustontkenning.

Forum voor Democratie gebruikt de demonstraties om campagne te voeren en een beweging op te bouwen. Hun speeches en vlaggen zijn onmogelijk te missen. Ook deze demonstratie was daarin geen uitzondering. FvD heeft deze doelbewust gecombineerd met de kick off van hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Doordat duizenden mensen regelmatig schouder aan schouder met openlijke fascisten lopen, wordt fascisme genormaliseerd en krijgt het steeds meer ruimte om te groeien. Dit mogen en kunnen wij niet toestaan. De eerstvolgende extreem-rechtse coronademonstratie in Amsterdam vindt plaats op 16 januari. We roepen iedereen op om ook dan aanwezig te zijn en samen met ons in opstand te komen tegen fascisme en te laten zien dat lopen met fascisten niet acceptabel is.”

Eric Krebbers