Beterweter: Handen uit de mouwen

Kapitalisme.
Kapitalisme.
Dialoog tussen een werkwillige en een werkschuwe.

Bertus: “Hallo Tim, hoe is het ermee?”
Tim: “Ja ja, druk druk, veel politieke acties, net nog een pandje in de Concertgebouw-buurt gekraakt.”
Bertus: “Ja Tim, maar hoe zit het met je sollicitaties? Je bent een gezonde Hollandse kerel, je kan morgen aan de slag. Kijk, ik heb hier de Telegraaf. Hier heb ik een personeelsadvertentie: vlotte orderpicker gevraagd, positieve instelling. Neem die krant maar mee.”
Tim: “Hou jij je bruine krant maar bij je. Ik kan er me reet niet eens mee afvegen… wordt mijn naad zwart.”
Bertus: “Effe dimme, Tim. Die krant wordt door veel vakbondscollega’s gelezen. Zeg nou eens eerlijk: hoeveel keer per week solliciteer jij, Tim?”
Tim: “Luister Bertus, ik ben politiek activist, wij voeren actie om het kapitalisme omver te werpen. Die wethouder van Sociale Zaken sluiten we op het stadhuis in het schijthuis op, symbolisch natuurlijk.”
Bertus: “Mijn wethouder, die ken ik persoonlijk. Ik kan zo bij hem binnenlopen. Ik ben veertig jaar vakbondslid, en al heel mijn leven lid van de PvdA. Wij hebben jullie welvaart opgebouwd. Wij betalen jullie uitkeringen.”
Tim: “Hoor es, Bertus, die fijne wethouder van jou heeft vorige week nog mijn hele huis laten doorzoeken.”
Bertus: “Er wordt behoorlijk door jou en je maten gefraudeerd. Meer politie en controle hebben jullie nodig. Ik wil mijn geld niet meer aan klaplopers en profiteurs geven.”
Tim: “Kijk nou naar die club van je. Die knoeien en frauderen er op los. Pas nog dat lid van
Provinciale Staten: acht miljoen op de IJslandse bank gezet en nu bijna weggesmolten. Kijk Bertus, wij controleren die democratie van jou. Dat zooitje krapuul van jou is een pervers systeem.”
Bertus: “Ho, ho, ho, Tim. Dat is een belediging. Ik kan je aangeven bij de politie. Wij sluiten af en toe een compromietje, en daar profiteren jullie ook van.”
Tim: “Uitvreters! Flapdrollen! Dat zijn jullie!”
Bertus: “Tim, jij hebt een uitkering hè? Zou jij niet eens vrijwilligerswerk gaan doen? Rolstoelen duwen in een ouderencentrum? Dan lever je tenminste nog een tegenprestatie voor het genieten van die uitkering.”
Tim: “Potverdorie Bertus. Die flapdrol van een wethouder stuurt handhavers op mijn dak. Die zitten in mijn wasmand te graaien, en zijn zich aan het opgeilen met mijn onderbroeken.”
Bertus: “Relschoppers en rotzooitrappers zijn jullie, ik stuur er mijn jongens op af. Ik neem effe een baantje als hoofdcommissaris erbij.”
Tim: “Die lui van de ME, daar zitten extreem-rechtse types tussen.”
Bertus: “Dat is extreem-linkse propaganda. Mijn jongens zijn een beetje radicaal, maar verder wel nette kerels.”
Tim: “Luister Bertus, we zitten met een werkloosheidspercentage van ruim acht procent. Daarom kunnen we gewoon ons politieke werk doen. En dan kunnen die Poolse jongens hier tenminste ook een graantje meepikken.”
Bertus: “Nee, nee, nee, Tim. Die lui pikken onze banen in, en onze huizen, zei Dikke Willem pas nog in de kroeg. Ik zei het zelf niet hè, maar er zit wel wat in. Misschien zal ik de kliklijn eens bellen voor dit soort dingen, en over die fraude van jou en je maten.”
Tim: “Moet je doen, Bertus. En dan zien we wel wie er aan het langste eind trekt.”

Henk Kroon

Klik op de cartoon voor een grotere versie (Cartoon: Arvy, meer op www.arvy.org)
Klik op de cartoon voor een grotere versie (Cartoon: Arvy, meer op www.arvy.org)