Boot Verdonk is zinkende

René Lancee
De groep van prominente adviseurs rond Rita Verdonk, de stuurvrouw van Trots op Nederland (TON), raakt uitgedund. Nadat Ed Sinke zich in mei 2008 terugtrok als adviseur van Verdonk, vertrok een half jaar later ook spindoctor Kay van der Linde uit Verdonks "beweging", die in de peilingen overigens steeds verder afglijdt. René Lancee mag nu als "operationeel manager" samen met Verdonk TON uit het slop trekken.

De vraag "Who the hell is René Lancee?" zal hoogstwaarschijnlijk door menig hoofd in Nederland zijn geschoten. Toch wat teleurstellend die onbekendheid, want Lancee is schrijver van het in 2006 verschenen meesterwerk "Nederland beter", waarin hij flink meeraast in de rechts-populistische storm die het land moet redden. Een korte introductie in de ideeën van Lancee: links is verantwoordelijk voor de teloorgang van Nederland, de overheid moet kleiner door flink wat ambtenaren naar huis te sturen, moslims moeten "zich aanpassen", migranten mogen pas na tien jaar aanspraak maken op een uitkering en pas na die periode de Nederlandse nationaliteit aanvragen, de Nederlandse nationaliteit mag "allochtonen" elk moment worden ontnomen als ze "de Nederlandse waarden" niet willen delen of accepteren, en de dubbele nationaliteit moet onmogelijk worden gemaakt. Als ex-politieman betoont Lancee zich bovendien een man van tucht en orde. Hij vindt dat het leger meer politietaken moet vervullen, wil de openbare ruimte volhangen met bewakingscamera’s en meent dat de overheid foto’s van veroordeelden op internet moet publiceren.

Ondanks zijn wel zeer originele ideeën is het niet waarschijnlijk dat René Lancee de man is die TON gaat redden. De nepbeweging van Verdonk vaart al lang niet meer "recht door zee", haar bootje is zinkende. En daar zijn wij niet treurig om.