Brief Doorbraak leidt tot discussie over Grijze Wolven

Clubhuis van Tükem

Deelgemeenteraadsleden van de VVD en de SP in Zeeburg hebben positief gereageerd op een brief waarin Doorbraak zich uitspreekt tegen de subsidies en leningen die door het stadsdeel aan extreem-rechtse Turkse organisaties worden gegeven. “Organisaties met banden met de Grijze Wolven horen geen cent overheidssteun te krijgen”, zei SP-deelgemeente Mark van Dongen op de website Zeeburg.nu. Het stadsdeel moet geen geld geven aan organisaties die bevolkingsgroepen als Koerden en alevieten discrimineren.

Het gaat voornamelijk om de organisaties Ulu Camii-moskee, het Cultureel Vrouwen Centrum Kübra en het Turks Sociaal Cultureel Centrum Tükem, die allemaal zitten aan de Zeeburgerdijk. VVD-deelraadslid Yasar Arik was eerder adviseur van Tükem, en onderhoudt momenteel nog steeds nauwe banden met deze nationalistische organisatie.

Volgens de VVD-fractievoorzitter, Dirk Hanke, zou Arik afstand genomen hebben van Tükem. Ook beweert Hanke dat al eerder onderzocht is of Tükem banden heeft met de extreem-rechtse Grijze Wolven. Daarvoor kon de gemeente naar eigen zeggen geen bewijzen vinden, zie Zeeburg moet stoppen met steun aan Grijze Wolven op de website Nieuws uit Amsterdam.

Anderhalve maand geleden organiseerde Tükem een Amsterdams jongerenfeest in Beverwijk. Daar traden Grijze Wolven-zangers op. Volgens Hanke, die daar ook een gesprek over heeft gehad met Arik, was er naast de verkeerde keuze voor de artiesten niets aan de hand met het feest. Maar op de website van Ulu Camii-moskee foto’s staan van het feest waarop overdreven veel symbolen te zien zijn van de Grijze Wolven. En daarmee is wederom bewijs geleverd dat Tükem een Wolven-organisatie is.

Op de website van de Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts staat vermeld dat er op het feest een loflied is gezongen op de Grijzen Wolven-partij, de Turkse MHP (Milliyetçi Haraket Partisi – Partij van Nationalistische Actie). VVD-fractievoorzitter Hanke heeft gezegd dat de informatie over het feest nieuw voor hem is.