De christenfundamentalistische beerput die open ging na Orlando

Vlag halfstok bij herdenking.
Vlag halfstok bij herdenking.

Een open deur: religies hebben op z’n zachtst gezegd moeite met LHBT. De meeste geloofsrichtingen reageren ambivalent op de schietpartij van afgelopen zaterdag in Orlando, Florida. Uiteraard werd de schietpartij veroordeeld, betreurde men de 49 doden en riep men op te bidden voor de slachtoffers. Terecht uitte de Anglicaanse bisschop van Cork, dr. Paul Colton, hierop scherpe kritiek: “Onze gebeden zijn hol en leeg, een belediging zelfs, zolang veel religies LHBT niet bevestigen en accepteren”. De LHBT-gemeenschap schiet niets op met gebedsbijeenkomsten, als religieuze gemeenschappen hen niet accepteren en toelaten.

De kritiek van Colton is een verademing binnen de kerken. Hoewel er aan de linkerzijde van het kerkelijk landschap al zeer veel ten goede is veranderd (bijvoorbeeld bij de remonstranten in Nederland, of wereldwijd Hindoestaanse gemeenschappen), schuiven de grote klassieke ‘volkskerken’ het gendervraagstuk als een hete aardappel voor zich uit. Om nog maar te zwijgen van de fundamentalistische christenen. In de Verenigde Staten vragen christelijke leiders uit die kringen aan gelovigen dat zij “getroffen homo’s bijstaan, hen troosten en voor hen bidden”. Een vertegenwoordiger van de conservatieve Southern Baptists voegt daar fijntjes aan toe “dat onze homoseksuele buren bang zijn. Hoezeer we ook met hen van opvatting over huwelijk en seksualiteit verschillen, we moeten van hen houden en de moorddadige zonde van terrorisme onder ogen zien”. De voorganger van een van de vele andere christenfundamentalistische kerken zei dat de slachtoffers in Orlando “geen medelijden verdienen”. In een video laat Steven Anderson van de Faithful Word Baptist Church in Arizona weten dat “de moord goed nieuws is, omdat homo’s een bende walgelijke perverselingen zijn”. Net als veel andere fundamentalistische dominees en priesters voegt Anderson er aan toe dat hij geweld afkeurt, “maar dat hij niet gaat zitten huilen en roepen wat een tragedie deze schietpartij is”. Hoeveel fundamentalisten zullen dezelfde gedachte hebben, maar die niet uitspreken? Want hoe men het ook wendt of keert, het nieuwe testament kent, net als het oude testament en de koran, een aantal gruwelijke teksten over homoseksualiteit waar de kerk (of synagoge of moskee) rekenschap over moet afleggen.

Homo’s redden

Michael Voris, de oprichter en het gezicht van Church Militant, een fundamentalistische orthodox-katholieke organisatie (geen onbekende in Nederland), gooit het over een andere, net zo vileine boeg. In een video op zijn website roept Voris uiteraard op om voor de slachtoffers te bidden. Maar hij ziet de doden in Orlando – “die in een oogwenk voor de rechterstoel van hun Schepper stonden” – als slachtoffers van een progressieve alliantie die één gezamenlijk doel heeft: “het beëindigen van de katholieke morele invloed op de westerse beschaving”. Een verbond van groepen dat zou bestaan uit homoseksuelen, de Democratische Partij, de gevestigde media en de islam! De fundamentalistische katholiek voegt er echter subtiel aan toe dat de islam “homo’s wil doden, maar dat katholieken hen willen redden. Laat dit duidelijk zijn: de katholieke kerk is niet homofoob. De katholieke kerk wil homo’s redden van de hel. De islam wil homo’s naar de hel sturen.”

Die progressieve alliantie zou nu met een groot probleem zitten, weet Voris te vertellen. Want iemand van die alliantie, een moslim, heeft dood en verderf gezaaid onder een andere groep leden, namelijk de homo’s. Op onnavolgbare wijze weet hij een islamofoob verhaal te houden – de islam als vijand van de westerse beschaving – en de “homoseksuele ideologie” als immoreel weg te zetten. Het enige slachtoffer aldus Voris: de katholieke kerk. En dat terwijl de eerste slachtoffers van de schietpartij nog niet eens zijn begraven!

De extreem-rechtse katholieken van The Remnant doen ook een duit in het zakje. Die vinden dat bisschop Robert Lynch van St. Petersburg in Florida “deze tragedie politiek gebruikt”. Lynch schreef de dag na de aanslag op zijn blog dat “het helaas religie is, ook die van ons, die verachting voor homo’s, lesbiennes en transgenders leert”. The Remnant vindt dat hij zo het katholicisme de schuld geeft van de doden in Orlando en roept op tot zijn aftreden.

Vlaanderen

En ook de reactionaire en islamofobe katholieken van de Katholieke Actie Vlaanderen zingen in hetzelfde fundamentalistische koor mee. “Het gaat in Orlando niet om de vraag of er sprake is van een ‘hate-crime’. Het gaat om de oorzaak, en die oorzaak ligt in de Koran”, schrijven zij op hun blog. Vanzelfsprekend niets over homofobie in de bijbel, niets over de verijdelde aanslag door een paranoïde libertariër op de Gay Pride in Los Angeles, en niets over de vrije verkoop van wapens en de invloed van de NRA in de Verenigde Staten.

Het christelijke fundamentalisme laat weer eens het ware gezicht zien en opent haar beerput. Ze zit namelijk met een levensgroot probleem, groter dan de vermeende progressieve alliantie waar Voris over spreekt. De uitwerking van zowel het fundamentalisme van extreem-rechtse katholieken als Voris, als van fundamentalistische groepen in de islam is dezelfde: homoseksuelen worden niet geaccepteerd en kunnen en mogen geen normaal leven leiden in onze maatschappij! Conservatieve en reactionaire groepen binnen religies prediken een klimaat van angst en intolerantie, dat uiteindelijk leidt tot geweld tegen homo’s.

Rutilio Grande