De Scrooge Award en het afleidingsmanoeuvre van Ahold (beeldverslag)

De Scrooge-kerstbal in Leiden.

Ahold Delhaize is verkozen tot de grootste vrek van 2020 en kreeg daarom gisteravond de Scrooge Award van de campagne #Voor14. Het supermarktconcern kreeg 34,7 procent van de stemmen in een verkiezing waarbij je je stem kon uitbrengen via een poll. Op twee eindigde PostNL (29,3 procent), gevolgd door Shell (24,5 procent) en Action (11,6 procent).

Yanick Monk van #Leidenvoor14 en medewerker bij AH To Go: “Wij hebben deze vier moderne vrekken genomineerd, omdat ze gigantische winsten maken en enorme bedragen uitkeren aan de top en aandeelhouders, maar hun werknemers vaak schandalig weinig betalen.” Inwoners van 14 steden reikten de award gisteravond om 19.00 uur uit. Zij deden dit door de stadskerstbomen in hun steden om te dopen tot Scrooge Award en er een enorme #Voor14 kerstbal in te hangen. De Scrooge Award werd uitgereikt in Utrecht, Katwijk, Leiden, Den Haag, Delft, Haarlem, Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Leeuwarden, Groningen, Maastricht, Almere, Lelystad.

Hart van Nederland

Gisteren aan het einde van de middag kwam Hart van Nederland in Leiden een interview doen met #Voor14-organizer Ruben Bres en Monk, die zelf werkt bij Albert Heijn op Leiden Centraal. Het zou gisteravond in de uitzending komen. Maar vlak na het ophangen van de enorme kerstbal in de boom op de Beestenmarkt, waarbij ook leuzen werden gekrijt, kreeg #Leidenvoor14 een telefoontje van SBS dat het item niet doorging.

Interview SBS met Yanick Monk.

Ahold had hen laten weten dat Monk technisch gezien niet bij Albert Heijn in dienst is, maar bij de NS, een franchise-houder. En daarmee werd het erg plots allemaal erg moeilijk, moeilijk… aldus Hart van Nederland. Kennelijk werd de druk van AH te groot.

Kerstbal wordt opgehangen op de Beestenmarkt in Leiden.

Het was een afleidingsmanoeuvre: alsof Monk niet gewoon onder dezelfde cao valt. Waar het op neer komt, is dat Ahold niet op de kern van de zaak wil ingaan, namelijk de absurd lage lonen. Begrijpelijk, want die zijn ook bijzonder gênant: een 18-jarige vakkenvuller krijgt slechts net iets meer dan 5 euro per uur, terwijl de CEO 4,3 miljoen euro per jaar verdient.

“AHOLD (Albert Heijn) minder winstdividend, meer loon naar de werkvloer” en “Hoger minimumloon + uitkeringen”.

Scrooge

Rebecca Ruiz Hoyo van #Voor14 en postbezorger bij PostNL: “Bijna iedereen kent het verhaal wel van Scrooge, de liefdeloze gierigaard uit “A Christmas Carol” van Charles Dickens. Dat verhaal biedt hoop, want Scrooge komt tot inkeer en wordt zelfs een hele gulle man. Met de kerstbomen als een symbool van gemeenschap hopen wij dat de vrekken van onze tijd ook tot inkeer komen. Net als Scrooge kunnen zij hun rijkdom eerlijk gaan verdelen, zodat iedereen profiteert en niet alleen de top.” Ook Ruiz Hoyo was door Hart voor Nederland geïnterviewd.

De campagne #Voor14 wil dat het minimumloon stijgt naar 14 euro per uur en dat de uitkeringen daaraan gekoppeld meestijgen. Doe ook mee!

#Leidenvoor14

“AHOLD is de ergste uit een vreselijke bende” en “#Voor14”
Ook studenten van Niet Mijn Schuld deden mee aan de actie.
Shell was ook genomineerd. Ook leden van Extinction Rebellion Leiden deden mee aan de actie, en krijtten: “Shell = uitbuiter van arbeiders en de planeet”.
“Fijne kerst namens voor14.nl”
“Voor14.nl”
“€ 14 minimumloon”
“14 euro of meer…”
De uitreiking van de award in Nijmegen.
En in Den Haag.
En in Katwijk.
In de andere steden.