Doorbraak tekent petitie tegen wapenhandel

Bahrein zet tegen de eigen bevolking deze pantserwagens in die geleverd zijn door Nederland
Doorbraak heeft de petitie tegen wapenhandel ondertekend, en roept iedereen op om dat ook te doen. De petitie is opgesteld door de campagne tegen wapenhandel naar aanleiding van de opstanden in het Midden-Oosten. Het is een oproep aan de Tweede Kamer om wapenleverancies aan mensenrechtenschenders te verbieden. De petitie wordt op 16 maart aan de Kamer overhandigd, voorafgaand aan een debat over de Nederlandse wapenhandel.

De tekst van de petitie luidt: “Nederland leverde de afgelopen 15 jaar massaal wapens aan dictatoriale regimes in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar dergelijke wapens nu worden ingezet tegen demonstrerende burgers. De regering heeft de wapenleveranties even stil gelegd, maar het risico is levensgroot dat als de regio van de voorpagina’s verdwijnt, de wapenhandel gewoon weer wordt hervat. Tenzij het wapenexportbeleid verandert. Op 16 maart debatteert de Tweede Kamer hierover. Minister Rosenthal heeft gezegd het beleid niet alleen naar letter maar ook naar strekking te willen uitvoeren. Volgens de Campagne tegen Wapenhandel betekent dit: nooit wapens leveren aan ondemocratische regimes, dictators en grove mensenrechtenschenders. Het risico dat die wapens vroeg of laat worden ingezet tegen burgers is veel te groot.”

Doorbraak heeft de petitie ondertekend om de smerige kwestie van de wapenhandel onder de aandacht te brengen. Om te laten zien dat de Nederlandse staat en het bedrijfsleven vuile handen maken, en medeverantwoordelijk zijn voor de voortdurende onderdrukking in het Midden-Oosten en elders in de wereld. Doorbraak heeft vanzelfsprekend niet de verwachting dat de Tweede Kamer daar een einde aan zal gaan maken. De wapenhandel vormt immers een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. Het staatsbezoek van Beatrix vandaag en morgen aan Oman laat dat ook weer eens zien. De koningin is daar om vier oorlogsschepen te slijten aan het dictatoriale regime. Als het aan Doorbraak ligt, dan worden er helemaal geen wapens meer geleverd aan welk regime dan ook, en wordt niet alleen de wapenhandel afgeschaft, maar ook de wapenproductie en –ontwikkeling.

Eric Krebbers