Duitse anti-racisten protesteren tegen komst van Wilders

Stadtkewitz en Wilders
Het beruchte Nederlandse exportproduct Geert Wilders dreigt na zijn haatzaaierij komende zaterdag in New York op 2 oktober Berlijn te gaan bezoeken. Daar wil hij opnieuw gaan hetzen tegen de islam.

Wilders werd daartoe uitgenodigd door het Berlijnse CDU-raadslid René Stadtkewitz, tevens bestuurslid van de racistische “Bürgerbewegung Pax Europa”. Stadtkewitz kreeg vanwege die uitnodiging zoveel kritiek, ook uit eigen partijkringen, dat hij afgelopen dinsdag uit de CDU-fractie werd gezet. Het uitnodigen van extreem-rechtse politici gaat zelfs deze uiterst conservatief-christelijke partij te ver. Maar in Nederland laat de zusterpartij van het CDU, het CDA, zich juist voor het karretje spannen van de PVV-leider.

De “Bündnis Rechtspopulismus stoppen” protesteert tegen de komst van Wilders naar Duitsland met een open brief aan de Duitse regering en een demonstratie tegen de bijeenkomst waar Wilders te gast is. De Bündnis is een brede anti-racistische coalitie, bestaande uit politici van partijen als de sociaal-democratische SPD en het veel linksere Die Linke, tot en met anti-fascistische, autonome en andere buitenparlementaire groepen. De Bündnis heeft de afgelopen tijd al diverse demonstraties tegen rechts-populisme georganiseerd. In de open brief roept men de regering op om Wilders de toegang tot Duitsland te weigeren. Een inreisverbod voor Wilders is “een belangrijk politiek signaal”, stelt de Bündnis, die ervoor waarschuwt dat islamhaters overal in Europa een racistische maatschappelijke consensus proberen te bereiken. De PVV-leider is volgens de organisatie een van de belangrijkste en invloedrijkste exponenten van die extreem-rechtse stroming. Zowel de brief als de demonstratie kunnen door andere groepen worden ondersteund, ook Nederlandse.

Wilders krijgt internationaal steeds meer bekendheid en erkenning. Hij laat zich graag door extreem-rechts in allerlei westerse landen inzetten als promotiemateriaal voor de haat tegen moslims. Tegelijk krijgen Nederlandse anti-racisten door de internationale protesten tegen Wilders ook een steuntje in de rug. Die laten zien dat we er hier in Nederland niet alleen voor staan bij de strijd tegen het rechts-populisme. Wel zou men zich in het geval van de open brief kunnen afvragen of het wel de meest voor de hand liggende anti-racistische strategie is om aan de staat te vragen om iemand de toegang tot een land te weigeren. Maar kwaad zou het natuurlijk niet kunnen als het racistische exportproduct Wilders zoveel mogelijk binnen de Nederlandse landsgrenzen bleef en niet zo makkelijk zou kunnen werken aan zijn internationale beweging van de haat.

Anders dan in Nederland lijkt in Duitsland racisme en rechts-populisme nog wel wat meer op protest te stuiten binnen de maatschappelijke bovenlaag van politici, bestuurders en opiniemakers. Zo moest de SPD-politicus en bestuurslid van de Bundesbank Thilo Sarrazin onlangs opstappen wegens antisemitische uitspraken en het verschijnen van zijn boek “Deutschland schafft sich ab”, waarin hij uitzinnig tekeer gaat tegen migranten. Zijn racistische hetze heeft hem de bijnaam “Duitse Wilders” bezorgd. De Bündnis heeft ook tegen Sarrazin acties georganiseerd. Door de storm van kritiek die de politicus over zich heen kreeg, heeft hij bij de Bundesbank het veld moeten ruimen. De SPD wil hem als partijlid royeren. Maar de Nederlandse Geert Wilders dringt met zijn islamhaat juist ongehinderd door tot het centrum van de macht.

Harry Westerink