Duitse staat zit tot over de nek in het neo-nazisme

De twee dood gevonden NSU-leden.
Onlangs werd in Duitsland het bestaan onthuld van een ondergrondse nazigroep, genaamd Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), die een hele reeks moorden heeft gepleegd op met name migranten. Twee NSU-leden werden dood gevonden en een derde werd gearresteerd. Er komt nu in Duitsland een landelijk centraal register waarin gevaarlijke nazi’s worden opgenomen, aldus de Volkskrant van vandaag. Een kordate maatregel van de Duitse nationale overheid, zou men denken. Alhoewel, zijn niet alle nazi’s gevaarlijk dan?

Dat ligt bij de oosterburen nogal ingewikkeld. We herinneren ons bijvoorbeeld nog de pogingen in 2003 om de nazistische partij NPD te vervolgen en buiten de wet te stellen. Dat liep stuk omdat de partij op zo’n grote schaal door veiligheidsdiensten bleek te zijn geïnfiltreerd dat niet meer te achterhalen bleek welke daden nu de neo-nazi’s waren aan te rekenen, en welke op het conto van de veiligheidsdiensten moesten worden bijgeschreven.

Maar het kan nog erger: nazi’s actief subsidiëren. Frank Laubenburg, gemeenteraadslid namens Die Linke in Düsseldorf, wijst daar in zijn blog op. Dat gebeurde bij de “Thüringer Heimatschutz” in de jaren 90. Die club werd naar verluidt met zeker 200.000 Duitse Mark en informanten gesteund (lees: opgezet). Dat de drie NSU-leden eind jaren 90 actief lid waren van deze groep, en toen al eens een explosief bij het theater van Jena hebben geplaatst, en bekend waren bij Justitie en politie, blijkt onder meer uit het feit dat er bij hen tijdens een huiszoeking in januari 1998 in Jena functionerende staafbommen, TNT, wapens en nazi-propagandamateriaal werden gevonden. Daarna doken de drie onder. Dat er in 2000 in Düsseldorf en in 2004 in Keulen aanslagen zijn gepleegd met soortgelijk materiaal, schijnt voor Justitie geen reden te zijn geweest om ook echt onderzoek te doen in de richting van de nazi’s.

Maar of we gerust hadden kunnen zijn als er wel een serieus onderzoek was ingesteld, valt te betwijfelen.

Het is vooralsnog een raadsel hoe de drie met deze achtergrond maar liefst 13 jaar lang hun gang konden gaan. Speculaties zijn dan ook niet van de lucht, met name voor wat betreft “de illegale legale documenten” die bij de NSU-doden zouden zijn gevonden, en waarvan is bekend dat ze worden verstrekt aan informanten/agenten van veiligheidsdiensten. Maar ook het wel zeer lakse optreden van Düsseldorfse politie en Justitie in 2000 rond de aanslag op Joodse migranten – ook door Laubenburg beschreven – doet het ergste vrezen over de motivatie van Justitie om tot resultaten te willen komen.

Sterker nog, er bestaat een lange geschiedenis van onwil om nazi’s effectief bestrijden. Het nazigevaar wordt gebagatelliseerd, terwijl links wordt gedemoniseerd. Dat wordt ook zo gepropageerd door uiterst rechtse wetenschappers. Ook in Duitsland raakt het steeds meer geaccepteerd om links en rechts activisme aan elkaar gelijk te stellen. Via het toverwoord “extremisme” wordt het veroorzaken van treinvertragingen en wat autobrandjes gelijkgesteld aan het vermoorden van migranten – allemaal wetsovertredingen, nietwaar?

Harald Minkens