Logo.

Logo.

In oktober vorig jaar publiceerden we de ervaringen van de Eindhovense dwangarbeider Condor (intimidaties laten niet toe dat hij onder zijn echte naam opereert). Minutieus hield hij bij wat er allemaal gebeurde tijdens zijn drie werkweken. Sindsdien heeft Condor niet stilgezeten. Hij heeft contacten opgebouwd met andere Eindhovense dwangarbeiders, en is samen met hen de website “Dwangarbeidersverzet” begonnen waar ze hun ervaringsverhalen kwijt kunnen. Ook in politieke kring zocht hij gehoor en dat heeft geleid tot een indrukwekkende toespraak in de gemeenteraad. Condors doorzettingsvermogen doet vermoeden dat het hier niet bij zal blijven. De gemeente Eindhoven is gewaarschuwd! Hieronder doet Condor zelf zijn verhaal.

Doorbraak verzet zich tegen dwangarbeid voor uitkeringsgerechtigden, en probeert de ervaringen en het verzet van de dwangarbeiders op te tekenen.

Eerder kwamen al verhalen naar buiten uit:
Amsterdam
Den Haag
Deventer
Eindhoven
Helmond
Hoogeveen
Leiden
Vlagtwedde
Vlissingen

Wil je ook je verhaal kwijt? Mail dan naar dwangarbeid@doorbraak.eu. We kennen uit eigen ervaring de repressieve sfeer die er kan heersen op en rond de dwangarbeidplaatsen. Daarom brengen we vanzelfsprekend alleen verhalen naar buiten waar jij expliciet toestemming voor geeft.

“Dwangarbeidersverzet”. Die naam heb ik eind 2012 bedacht, en hij vertelt nietsverhullend waar het om gaat. Ik heb het logo samen met Arvy van Arvy.org ontworpen. De achtergrond is groen vanwege de vele werklozen die dwangarbeid in de groenvoorziening moeten gaan verrichten. Het pikhouweel staat voor dwangarbeid, dat is nog iets van vroeger, van dwangarbeid in de mijnen en steengroeven. De voetboei staat voor gevangenschap en gebrek aan keuzevrijheid, dwang dus. Het oranje staat voor Nederland.

De dwangarbeid is in Nederland al bijna tien jaar weer aan de gang en is teruggekomen van weggeweest. De verderfelijke tijd rond de Tweede Wereldoorlog is volledig terug, en nog erger: het wordt als de normaalste zaak beschouwd. Duizenden mensen in Nederland, misschien wel tienduizenden, worden gedwongen te werk gesteld in werkkampen als het Werkleerbedrijf Eindhoven, onder strenge bewaking met camera’s.

De meesten moeten shitwerk voor de gemeenten en louche bedrijven gaan verrichten met behoud van uitkering, zonder veiligheidskleding, cao, reiskostenvergoeding, enzovoorts. Vaak in de groenvoorziening, stadsreiniging, productiewerk en noem maar op. Er is sprake van zeer ernstige dwang: het is dwangarbeid verrichten of geen uitkering meer krijgen, en dan wacht dakloosheid en de hongerdood. Er wordt dus een volledig doorgeladen financieel pistool op de hoofden van de werklozen gezet.

Het werkkamp in Eindhoven, waar ik bijna drie weken dwangarbeid heb moeten verrichten, is een hel op aarde. Er hangt een permanente sfeer van terreur en dreiging. Voor het minste of geringste krijg je strafkortingen van veertig procent of meer. De godganse dag word je bedreigd, gekleineerd en met een beetje pech gesanctioneerd. Iedereen moet hetzelfde stompzinnige productiewerk doen, en de sollicitatietrainingen worden door amateurs gegeven. Het woord strafkamp is op zijn plaats. Het is een gevangenisomgeving, met al die bewakers en camera’s.

Verzet

Ik wil deze criminele wantoestanden aan de kaak stellen. Ik begon met mijn publicaties “Dwangarbeid Eindhoven”. En daarna heb ik op uitnodiging van PvdA-gemeenteraadsleden op 15 januari een gemeenteraadstoespraak gehouden, zie de de video vanaf 1u14. Om de onwetende gemeenteraad van Eindhoven hardhandig wakker te schudden en nietsverhullend te vertellen wat er zich daadwerkelijk op het werkkamp af aan het spelen is.

Ook heb ik samen met dwangarbeider Gandalf de dwangarbeidersverzet-blog opgestart. Daar kun je mijn toespraak ook nalezen en bekijken. Tevens zijn we verhalen over de wantoestanden van doodsbange dwangarbeiders aan het publiceren. Zodat mijn verhaal niet meer op zichzelf staat. Sterker nog: het werkkamp blijkt qua terreur, intimidatie en sanctionering alleen nog maar erger geworden te zijn. Deze tegen fascisme aanschurkende wantoestanden moeten gaan stoppen.

Wat ik nog het ergste vind, is dat dwangarbeid door de staat aan de bevolking als iets nobels verkocht wordt. De pure onzin van het zogenaamde “werkritme opdoen” en “wat gaan leren” daar. Terwijl die werkkampen juist zijn opgezet om met behoud van uitkering vele klussen voor de gemeente op te gaan knappen, zoals groenvoorziening, stadsreiniging, archivering, enzovoorts. Let wel: dat werk werd vroeger door goedbetaalde ambtenaren gedaan, daarna vaak door mensen van de sociale werkplaats. Ook moet er dwangarbeid voor zeer louche instanties, bedrijven en andere ongure mensen verricht worden. Die werkkampen draaien maar om één ding, en dat is geld. Het verhaal erom heen is complete bullshit. Ik durf het rustig misleiding, verhullend taalgebruik en bedrog naar de bevolking toe te noemen. Die mening ben ik toegedaan nadat ik zelf in het dwangarbeidstraject in het werkkamp tewerkgesteld was, en heel scherp en duidelijk heb kunnen zien wat en hoe er zich de dingen daar afspeelden.

Echte opleidingen, zoals taalcursussen of bijvoorbeeld het behalen van een heftruckcertificaat of andere zaken, zijn bijna compleet wegbezuinigd. Daar gaat het verhaaltje van leren de prullenbak in. Alleen de dwangarbeid blijft dan dus over.

Crisis

Maar niet alleen de gemeente Eindhoven maakt zich schuldig aan deze wantoestanden, het is een landelijk fenomeen aan het worden. De werkkampen zijn bijna allemaal op dezelfde leest geschoeid. Het werkkamp in Eindhoven krijgt vaak bezoekers van andere gemeenten, en zelfs uit het buitenland, om te leren hoe je de werklozen het beste kan assimileren, kleineren en sanctioneren.

Dwangarbeid is iets verwerpelijks, het berooft de mensen van al hun waardigheden. En als werkloze heb je er al zo weinig: je wordt met de nek aangekeken en er wordt het idee gegeven dat je zelfs het voedsel dat je eet niet waard bent. In de media en politiek wordt er een permanente heksenjacht op de werklozen toegepast. Alsof de werklozen de oorzaak van de crisis zijn, nee, we zijn het gevolg van de crisis.

De grote graaiers hebben de crisis veroorzaakt. Die zitten overal: bij de financiële instellingen, bedrijven, sociale woningcoöperaties, de zorginstellingen, de overheid, enzovoorts. En wat is er met hen gebeurd? Helemaal niets!! Ze mogen hun hoge salarissen behouden. Ook hun van diefstal afkomstige bonussen. Velen hebben zelfs promotie gemaakt. Dat zijn de keiharde conclusies en feiten.

Condor


Hieronder nog de toespraak van Condor over het Werkleerbedrijf Eindhoven in de gemeenteraad van 15 januari 2013

Ik spreek namens tewerkgestelden daar, bij wie de angst dusdanig heeft toegeslagen dat ze het niet aandurven om hier te spreken. Daarom doe ik het, bij gebrek aan beter. Werkbedrijf Eindhoven, de klachten die ik daarover heb zijn:
– Er is geen maatwerk. Iedereen moet hetzelfde soort werk doen, en dat geldt ook voor de sollicitatietrainingen. Robert de raketgeleerde moet hetzelfde doen als Anton de autist.
– Er heersen onveilige arbeidsomstandigheden, er zijn geen veiligheidsschoenen, er is slechte ventilatie en vele zaken meer. Ik ben geen arbeidsinspecteur, maar durf rustig te zeggen dat er veel aan de arbeidsveiligheid schort. Toch een zeer belangrijk punt van aandacht.
– De sollicitatietrainingen zijn ondermaats. Niet iedere casemanager is geschikt. Goede sollicitatietrainingen geven is een vak apart.
– Werkverdringing. Er is banenverlies door werk dat door werklozen wordt verricht. Dat is logisch vanwege de schaarste van werk op de arbeidsmarkt, feitelijk wordt ieder uur dat door de werklozen gewerkt wordt, ergens anders gemist. Een voorbeeld: tien werklozen doen een dag inpakwerk voor de Marsfabrieken. Dus is er op de inpakafdeling bij de Marsfabrieken tien keer een dag minder werk!! Er ontstaat werkverschuiving en verdringing.
– Concurrentievervalsing. Een concurrerende snoepfabrikant is duurder uit omdat die salarissen conform de cao moet uitbetalen.
– Geen vakantiedagen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Ik heb ook niets gezien van zoiets als een ongevallenverzekering, etc, etc.
– EHBO-spullen zijn niet op orde. Tijdens een dienst dat ik werkte, kreeg een ‘allochtoon’ gloeiend hete lijm op zijn hand. Dat brandde er letterlijk in, als napalm. Er was geen pijnverzachtende brandzalf aanwezig. Ik vernam dat dit niet het eerste incident met die gloeiend hete lijm was geweest. Deze man werd zonder enige noemenswaardige behandeling gewoon naar huis gestuurd. Terwijl een bezoek aan het ziekenhuis wel degelijk op zijn plaats was, voor adequate behandeling.
– Externe werkzaamheden worden ingedeeld op postcode. Via je postcode krijg je bijvoorbeeld groenvoorziening, kwekerij, postsortering Ergon, productie DAF, dienstencentrum Acht toegewezen. Er wordt niet gekeken naar eventuele lichamelijke klachten waar sommige werkzaamheden voor fysieke problemen kunnen gaan zorgen.
– Bedreigingen en intimidaties. Mensen draaien door vanwege de uitzichtloosheid en constante dreigingen en uitvoeringen van draconische strafkortingen in woord, geschrift en daden. Bij iedere brief die je krijgt, staan dreigementen en consequenties: je hebt alleen plichten, geen rechten.
– Een van de werklozen uit mijn groep heeft uit pure wanhoop en frustratie met een stanleymes staan zwaaien. Hij is uit het traject gezet met zware sancties. Zijn vrouw en kinderen zijn de echte slachtoffers. Doordraaiende mensen kunnen een gevaar voor zichzelf en hun omgeving vormen. Zo kunnen gevaarlijke arbeidssituaties ontstaan. Er heerst een terechte frustratie en angst. Die voelde ik zelf ook.
– Willekeur van casemanagers. De een is wat menselijker dan de ander. Er zitten enorme verschillen tussen.
– Daadwerkelijk uitgevoerde strafkortingen van veertig procent of meer gaan als warme broodjes over de toonbank. Verslapen kan al makkelijk tot zo’n strafkorting leiden. Let wel: de laatste week dat ik er was voor mijn ziekmelding waren er vier strafkortingen van veertig procent of meer uitgedeeld op een groep van ongeveer veertig mensen. Dat was van maandag tot en met woensdag, de week was dus nog niet om. Het lijkt wel of er quota behaald moeten worden.
– Geen administratie voor de werklozen voor hun gewerkte uren en dagen dat ze aanwezig zijn. De zogenaamde urenbriefjes. Bij eventuele conflicten met de uitkerende instantie kan de werkloze niets bewijzen.
– Bewaking en cameratoezicht. Helaas noodzakelijk, maar dat wordt als zeer intimiderend ervaren. Ik ben daar geen uitzondering op. Het is heel vervelend als je constant in de gaten gehouden wordt.
– Er wordt geen rekening gehouden met mensen met taalachterstanden of digibeten. Op het Werkleerbedrijf is deze groep verreweg het grootst. ‘Allochtonen’ vormen een meerderheid. Ze moeten op hetzelfde tijdstip hun cv en sollicitaties klaar hebben als de rest. Anders volgens eventuele zware sancties. Nogmaals, dat ligt aan de coulance van de desbetreffende casemanagers.

Mocht ik van jullie de vraag krijgen of er enige vorm van uniformiteit van beleid is bij het Werkleerbedrijf Eindhoven, dan moet ik u nog steeds het antwoord schuldig blijven. Ik ben er nog steeds niet achter gekomen.

Ik zal eerlijk mijn mening verkondigen: ik vind dat er mensonwaardige toestanden plaatsvinden. Deze mening wordt, kan ik rustig zeggen, door alle werklozen in het Werkleerbedrijf Eindhoven als zodanig ervaren. Ik heb een mondelinge enquête gehouden die zeer representatief is. Ik was namelijk een van hen en vormde dus geen enkele bedreiging voor hen. Ze konden open en eerlijk zijn. Ik heb geen goed woord gehoord! En ik kan er zelf ook geen geven.

Condor


 1. Belle van Zon # 1 
  6 jaar geleden

  Hoi Condor,

  jij hebt MOED. Wat een goed werk!

 2. Vivian Jansen # 2 
  6 jaar geleden

  Respect voor je strijd tegen dwangarbeid,Condor.
  En natuurlijk voor al de anderen die met hun verhaal naar buiten komen.
  Laat de buitenwereld weten wat er gebeurt met ons en met de velen die met dit verborgen lot en leed te maken krijgen.
  Wij zijn misschien de eersten maar hoop dat er nog veel zullen volgen.

 3. Condor # 3 
  6 jaar geleden

  Dank je Belle van Zon,

  Nederland is helaas al lang geen echt beschaafd land meer.

  Ik probeer met mijn publicaties wanhopig de mensen de ogen te laten openen, in wat voor een levensgevaarlijk beleid we in zijn beland.

  Nederland heeft al de eerste omgekeerde wet waarin een werkloze schuldig is, totdat hij of zij hun onschuld hebben bewezen. Het fascisme was berucht om die wetten met omgekeerde bewijslast. Dit zet de bijl in de wortel van het hele fundament waarin ons rechtssysteem is opgebouwd. Namelijk een persoon is onschuldig tot dat het tegendeel is bewezen!!

  Ik ben van mening als het huidige beleid van de overheid wordt doorgezet dat we vrij snel echte pure fascisme gaan krijgen. Dan worden de zwakkeren en zogenaamd onwilligen door de staat vermorzeld.

  Dat is het angstbeeld dat in mijn ogen realiteit dreigt te gaan worden.

  Dat is de werkelijke reden voor mijn publicaties. Dwangarbeid is slechts een onderdeel van een fascistische staat.

  Ik zeg niet dat Nederland een fascistisch land is, maar als het zo doorgaat is het hard op weg om er wel eentje te gaan worden.

  Condor

 4. Assie # 4 
  6 jaar geleden

  Beste Condor,

  Dit is vreselijk, en we gaan het met z’n allen omkeren! Teken je de petitie ajb.? Als er voldoende handtekeningen zijn, kunnen we deze wet mogelijk aangepast krijgen of laten afschaffen. Alvast dank, en ik wens je veel sterkte en kracht, en samen staan we ook sterk!

  https://petities.nl/petitie/maak-van-vrijwilligerswerk-geen-verkapte-vorm-van-slavernij

  Groet, Assie.

 5. Belle van Zon # 5 
  6 jaar geleden

  Hoi Condor,

  en nu hebben we dan in Nederland 600.000 werklozen. De malaise gaat nog wel een tijdje voortduren. Stel, ik zeg stel, dat van deze groep mensen er 100.000 weer werk vinden. Moet dan de rest na hun WW-periode onder dwang in werkkampen aan de slag? Dan moet er stevig gebouwd gaan worden, en een heleboel bouwbedrijven zijn al failliet. Moeten al die extra werkkampen worden gebouwd door…..juist….? Wordt een enorme puinhoop!
  Cynisch voetnootje…

 6. rudolf # 6 
  6 jaar geleden

  Condor,
  Jouw 3 weekjes stellen niets voor . Er zijn duizenden die 10 tot 40 jaar in deze kampen zitten.
  En jij noemt jezelf ernstig geval. Ga in godsnaam heen. Een normale binnenkomst in zo’n kamp is 4 weken alleen al. Daarna word je levenslang kapot getergd.
  En dan zijn er nog partijen die menen dat je mensen een gunst bewijst met deze aanpak.
  Je probeert er alleen voor WW-ers wat uit te halen en stapt over alle andere zware gevallen licht heen. Niet kies. Ik krijg pas achting voor je als je het voor elkaar krijgt dat al die instellingen dicht gaan. Jouw observaties kloppen wel. Maar je hebt het niet 20 jaar hoeven te doen.

  Ze laten je nog eerder uit de bak los! Overigens zijn hele volkstammen met soortgelijk protest je al jaren voor geweest. Respect voor de gevallenen dus.

 7. Condor # 7 
  6 jaar geleden

  Beste Rudolf,

  Je hebt mijn publicaties niet goed ingelezen. Heb ook dwangarbeid moeten verrichten eind 2008, begin 2009. Na 3 maanden ging ik er psychisch aan onderdoor. Staat er duidelijk in!!

  In Eindhoven kom je er niet met minimaal 4 weken vanaf. De dwangarbeiders hebben een brief gekregen, dwangarbeid tot dat je een baan hebt gevonden. Onbepaalde tijd dus.
  En je wordt meteen kapot getergd. Vanaf dag 1, eerste seconde.

  Nee ik probeer niet alleen voor WW- ers wat uit te halen, ben heel duidelijk, ben tegen alle vormen van dwangarbeid en betalingen onder het minimum loon. Waar heb je gelezen dat ik voor alleen WW- ers aan het vechten ben?
  Heb ik soms iets gemist?

  Gelukkig ben ik wat sneller van begrip om vrij helder te weten waar het echt over gaat, daar heb ik gelukkig geen 20 jaar dwangarbeid voor nodig gehad.

  En ik heb absoluut respect voor mensen die daar ferm tegen protesteren en geprotesteerd hebben. En het is voor mij ziekmakend als ik alleen al denk aan de slachtoffers van dwangarbeid, uit het verleden, heden en de toekomst.

  Ik zal je achting nooit kunnen krijgen, want ik heb geen toverstaf, of andere superkrachten om al die dwanginstellingen in mijn eentje te kunnen sluiten. Mocht het in de toekomst toch lukken, dan is het alleen maar met vereende krachten, dus sociale politieke partijen, activisten zoals van Doorbraak.eu en andere organisaties, strijdende mededwangarbeiders, vakbonden etc etc. En het wordt een hele lange bittere strijd.

  Maar Rudolf ik vind je opstelling zeer negatief naar mij toe. Ik doe mijn best, ondanks mijn mindere gezondheid, om te vechten tegen dit onrecht.

  Maar ik heb een brandende vraag aan je, wat zijn jou bijdragen aan deze strijd?

  Condor

 8. Saskia # 8 
  6 jaar geleden

  Condor ik heb heel veel respect voor jouw. Je durft namelijk in je eentje de gemeenteraad toe te spreken, daar is veel durf voor nodig. Ik neem mijn petje af voor je! Niet iedereen durft dit aan.

  Mensen moeten zich meer gaan organiseren, anders is het vechten tegen het grote geld.

 9. Belle van Zon # 9 
  6 jaar geleden

  Hoi Saskia,

  Goed gezien. Helemaal mee eens!

 10. Rudolf # 10 
  6 jaar geleden

  Hoi Condor,

  We zijn al jaren in samenwerkingsverband bezig.
  Zou je ook mijn mails eens goed willen lezen.

  Probleempje daarbij is het netwerk dat zich landelijk dekt en profiteert van gemeenschapsgeld.
  Best wijd verbreid.

  Je hebt best mijn achting maar je vergeet dat hele volkstammen voor jou er al vrij snel en vrij lang mee bezig zijn (geweest)

  We hebben ook in gemeenteraden elders en in de 2de kamer gestaan…….

  Dus nu Eindhoven. Niet dat het daar anders is.
  Wij hebben ook heel wat bijgeleerd. Vakbonden doen er niets aan.
  weet je. Het is een beetje die film “The Killing Fields”. geen enkel intellect mag daar gedeien.

  Overigens vind ik dat je waardevoller kan strijden als je het anders aanpakt. Wat verderop was je al lang slachtoffer van een doodseskader geweest voor dit publiek optreden.

 11. Eric # 11 
  6 jaar geleden

  Beste Rudolf, ik vrees dat je een beetje doorschiet met je opmerkingen rond de “The Killing Fields” en doodseskaders. Je destructieve houding draagt overigens mijns inziens totaal niet bij aan de opbouw van een sterke beweging tegen de dwangarbeid. Misschien is het zinvoller je frustraties af te reageren op de tegenstanders, in plaats op mensen die proberen wat aan verzet op te bouwen, hoe beperkt dat nu door de omstandigheden ook nog is.

 12. Condor # 12 
  6 jaar geleden

  Welk samenwerkingsverband ben je mee bezig?

  Uw citaat.

  Probleempje daarbij is het netwerk dat zich landelijk dekt en profiteert van gemeenschapsgeld.
  Best wijd verbreid.

  Wat bedoelt u hiermee?

  Ondanks dat ik vind dat Nederland aardig van het padje af is aan het gaan, geloof ik nog niet dat ze doodseskaders op me af zullen gaan sturen. Mocht het wel zo zijn dan mogen ze me a.u.b. zo snel mogelijk afmaken, want in zo`n land wil ik niet eens leven. Ik kom uit Zuid Amerika, en zulke landen bestaan daar wel.

  Maar het publieke optreden van mij is voor mij persoonlijk niet zonder risico`s ondanks al mijn goede bedoelingen. Ik hoop dat er in de Eindhovense gemeenteraad toch nog een meerderheid van mensen zit met het nodige fatsoen, moraal en gezond verstand . Zag er toch een aantal hevig schrikken van mijn verhaal. Ook zag ik ongeloof op hun gezichten staan.

  Maar helaas kenschetst de mensheid in zijn hele geschiedenis, dwangarbeid, slavernij, uitbuiting,oorlog, hongersnood, etc etc. Het is een zichzelf repeterend patroon. Dus ik maak me geen illusie dat dwangarbeid hier in Eindhoven, of in Nederland, of in Europa, of in de rest van de wereld van de ene op de andere dag na mijn toespraak zal verdwijnen.

  Wat ik wel hoop om mee te beginnen is dat er goed nagedacht wordt op het pad dat de gemeente Eindhoven is ingeslagen. Trouwens ik ben ambitieus, Nederland, Europa, de wereld is ingeslagen.

  We zijn technologisch zover dat we elkaar kunnen vernietigen of omarmen.

  Condor

 13. gewoonloon # 13 
  6 jaar geleden

  Condor,
  We omarmen elkaar. ik heb respect voor je actie. We weten dat we samen meer kunnen bereiken dus
  daar moeten we voor gaan!!
  Heb geduld en laat je vooral niet ontmoedigen door reacties alsof JIJ alles zou moeten oplossen, in je eentje. Je hebt in je eentje een statement gemaakt, waarvoor ik veel respect heb. Zonde dat je er alleen voor hebt gestaan, maa ik hoop dat je veel bijval krijgt. Maar als ik Spanje zie, waar slotenmakers en zelfs nu deurwaarders weigeren om mee te werken aan huisuitzetting denk ik dat we
  niet anders kunnen dan samenwerken.

 14. Rudolf # 14 
  6 jaar geleden

  Erik,
  Je probeert een negatief woordverdraai spelletje. En daar mee draai je de oppositie kapot.
  Het draait kennelijk alleen om jou of een select groepje?
  Condor stelt dat hij uit zuid-amerika komt. Dan moet hij als geen ander weten hoe de zaken lopen. Ook in nederland wordt oppositie hard aan de kant geholpen. Ik reageer mijn frustaties trouwens geeneens af. Daaar zijn jullie kennelijk nogal fors mee bezig.

  @Condor: Men feteert elkaar in dit land. Die instellingen bestaan niet zonder rugdekking.
  Dezelfde klanten opereren bij verschillende instellingen. De behandelingen zijn overal precies gelijk. Eindhoven is geen op zich staand geval. Dacht jij nou dat een toespraak in die gemeenteraad waar men best van de hoed en rand weet een ommekeer te weeg gaat brengen?

  Jaren geleden zijn we wel verder dan gemeenteraden geweest. De decentralisatie en de nieuwe participatiewet maken het erger dan het ooit geweest is. Heel wat mensen zijn vergeten dat dit soort tewerkstellingen in de crisis voor de oorlog in o.m. de polders ook al was inclusief dat fietsplaatje. En ik mis in alle threads het alternatief oftewel welk doel hebben jullie voor ogen?

  Dit is niet goed, maar wat dan wel? en hoe bereiken we dat? En draagt het de goedkeuring van de massa? Er zijn best volkstammen die graag doosjes vouwen……
  Laten we eens beginnen met het mensonterende denigrerende eruit te halen met de mensen die er niet thuishoren. Fatsoenlijke begeleiding voor mensen die er wel thuishoren. Schort het dik aan.

 15. Condor # 15 
  6 jaar geleden

  @ Rudolf

  Nu zijn we constructiever een gesprek aan het aangaan. Ik denk dat Eric dat wilde zeggen.

  Mijn verwijzing over dwangarbeid in de periode van voor een tijdens de Tweede Wereldoorlog heb ik hier ruimschoots met mijn publicaties en ook commentaren toegelicht. Want exact het zelfde is nu aan het gebeuren.

  Rudolf ik ben bang dat jaren geleden de tijd nog niet rijp was voor die acties. De tijdgeest was er nog niet naar. En ik hoop echt dat de tijd nu wel rijp ervoor is. Dat moet de toekomst uitwijzen.

  En Rudolf ik begrijp je frustratie, de tegenstanders waar we tegen vechten, hebben de macht, het kapitaal de media enzovoorts in handen. Dat hebben wij allemaal niet. Maar we hebben wel 1 ding, we zijn met velen!! Alleen het zit nog als los zand aan elkaar. Als we daar een goede dikke laag cement tussen kunnen stoppen, dan wil ik het nog wel eens zien.

  Wat mij een beetje hoop geeft is de vrije val die de VVD en de PVDA aan het maken zijn, en
  de grote stijgingen voor de SP en de 50plus partij. De 50plus partij is van wat ik bestudeerd heb vrij links. Voor de rest is de partij te nieuw om er echt iets zinnigs over te kunnen gaan zeggen.

  Over de massa, ik denk dat de massa verward, teleurgesteld, woedend en te neergeslagen is. Jan Modaal zucht en dreigt ook onder de oneerlijke bezuinigingen te bezwijken. Mensen dreigen hun banen en hun huizen te verliezen, of verliezen beiden massaal al. Velen zijn er nog slechter dan de werklozen aan toe. Baanverlies, hoge restschulden, deurwaarders etc.
  En als toetje draaien ze massaal de dwangarbeid in. Zag toen ik dwangarbeidde bij vele mededwangarbeiders het ongeloof, woede en frustratie op hun gezichten, dat ze na jarenlang belastingen en premies te hebben betaald als dank het recept van dwangarbeid voorgeschoteld kregen.

  Hoe we tegenwicht kunnen geven is samenwerken, onze verschillen bijleggen, immers er zijn weinig verschillen, wij van de onderkant van de maatschappij zitten met zijn allen diep in de stront. En of die kleur nou lichtbruin of donkerbruin is maakt niet uit. Het stinkt beide vreselijk.

  De rijken controleren de traditionele media, dus kranten, radio en TV.

  Maar wij hebben internet, het mediapodium van de armen. Met een onbeperkt bereik!!

  Is niet voor niets dat de elite heel bang voor het internet is en dat willen gaan controleren.

  Massale , slimme en constructieve samenwerking is onze enige optie om een kans te maken.

  Condor

 16. W.Cornelis # 16 
  6 jaar geleden

  Ik lees deze woord wisselingen en wil toch iets zeggen over of Condor het één en ander goed aanpakt of niet, of de opmerking dat hij “maar” 3 weken in zo’n traject heeft gezeten of niet.

  We moeten blij zijn dat hij er wat aan probeert te doen, ongeacht of hij uberhaupt in zo’n traject zit of hoe lang dat moet zijn geweest. Toen ik jaren geleden hoorde van de gemeente Groningen hoe zij golfballen uit de VS lieten komen, hier werden schoongemaakt door (verplichte) werkelozen en weer terug werden gestuurd heb ik hier en daar wat opmerkingen over dit soort verkapte slavernij op internet gezet. Ik had toen een goed betaalde baan dus was er geen sprake van dat ik daar zelf mee te maken zou krijgen. Zelfs als Condor er 3 seconden in heeft gezeten heeft hij in mijn ogen alle recht om wat proberen te doen aan uitbuiting door onze overheid en bedrijfsleven.

  En als hij actie onderneemt door de gemeente toe te spreken kun je best van mening zijn of dat iets uithaalt of niet, maar kom dan met opbouwende kritiek en adviezen van wat hij dan wel zou kunnen doen. Dan nog blijft het zijn eigen keuze om al dan niet wat te doen met die opmerkingen.

  Nu ik zo zit te tikken komt mij een ander beeld naar voren, diverse sociale werkplaatsen zijn in moeilijkheden gekomen door het regeringsbeleid, ik ken mensen die daar werken en dit met groot plezier doen, echter de verhalen die mij verteld worden wijzen mijns inziens ook op uitbuiting van deze mensen die vaak niet over de inzichten en andere capaciteiten beschikken om te zien of er sprake is van uitbuiting. Alles wordt hen namelijk door de strot gedouwd onder het mom van economische crisis. Zo ken ik mensen die zelfs een bijdrage moeten betalen als zij koffie willen drinken. Door het bedrijf ingevoerd als “bezuinigingen ivm de crisis”.

  Maar dit soort bedrijven zijn dus ook in moeilijkheden, mensen worden ontslagen omdat de bedrijven sluiten, na een tijdje worden deze enigszins “monddode mensen in trajecten van de gemeenten geplaatst en je hebt de perfecte slavernij. Wettelijk geregeld met mensen die nauwelijks de mis toestanden doorhebben.

  dat was even een zijsprong

  Condor, je hebt mijn zegen…………….

 17. W.Cornelis # 17 
  6 jaar geleden

  Captcha code

  als je een foutje maakt hierin wordt je gelijk helemaal weg gedonderd zelfs de website is weg, alles wat je hebt geschreven is dan verdwenen en je kunt weer opnieuw beginnen

  kan dat niet anders, fout melding van de code en opnieuw proberen,

 18. Benno # 18 
  6 jaar geleden

  @ Dhr Cornelis,

  Ik ken de SW wat grondiger dan wie ook. naast het koffiegeld en andere uitbuitgrappen/inhoudingen neemt normaliter het “management” gratis soep met alle ballen.
  Ze durven ook niet in de kantine te lunchen bang dat er langzamerhand iemand doordraait door de weerzinwekkende behandelingen. De ambtelijke medewerkers zijn normaal bezig met privé aangelegenheden. Maakte ooit fors bedrijfsongeval mee van oudere medewerker bij groter assemblagebedrijf waar gedetacheerd. Hij werd buiten het hek gelegd door dat bedrijf en wij moesten hem maar in bestelautootje ophalen. Vaker komt het voor dat collega’s zich verbranden bij z.g. heet smerig werk bij ander bedrijf in de buurt. Arbeidsinspectie? Laat me niet lachen.
  een corrupt circus.

 19. TT # 19 
  3 jaar geleden

  Hallo maatje ik weet wat jij hebt meegemaakt.
  En dat is niet mis.
  Jij kent ook mijn verhaal en dat van velen anderen.
  Ga hier mee door dat siert jou.

  Gr TT

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*