Gescheld van rechts-populistische Zwarte Piet-fans

Witte geschminkt als zwarte voor racistisch theater (VS begin 20e eeuw)
Witte geschminkt als zwarte voor racistisch theater (VS begin 20e eeuw)

Sinds de rechts-populistische hatesite GeenStijl op dinsdag 26 augustus 2008 aandacht besteedde aan de protestmars tegen Zwarte Piet zijn de organisatoren daarvan veelvuldig uitgescholden en bedreigd. Het Van Abbemuseum, de twee kunstenaressen Annette Krauss en Petra Bauer, en Doorbraak ontvingen tesamen honderden mailtjes, telefoontjes en sms-jes. Daarnaast verschenen op sommige populistische websites ook nog eens honderden verwensingen. Zelfs voorzichtige kritiek op Nederlandse tradities maakt tegenwoordig kennelijk nogal wat los. Ook rechtse politieke partijen laten zich niet onbetuigd. Om een idee te krijgen van de pogromsfeer die is ontstaan, publiceren we hierbij een ‘bloemlezing’ van mailtjes die bij Doorbraak binnenkwamen.

Veel van de reacties bevatten niet meer dan simpel gescheld. Populair blijken woorden als “randdebielen” en “stakkers”. Een paar voorbeelden. “Gaan jullie eens allemaal lekker dood, stelletje kankergezwellen. Links tuig. Sterf!”, schreef J. C. Naalden. “Rot jullie eens lekker op. Dingen verzieken voor een ander. Als ik een van jullie waar dan ook tegen kom is de tandarts blij, stelletje randdebielen”, dreigde Tom Bergh. Mike Pals schreef: “Wat een mongolen zijn jullie. Echt te ziek voor woorden. Beter ga je dood”. En wat te denken van vwo-er H. J. die Doorbraak verzocht “op te tyfen met die teringkutkankeronzin!!! Wat zijn jullie voor trieste kutkneusjes godgloeiende pestpokkekutzoldersnollen. Ga lekker je eigen leven verzieken met je domme kut standpunten. Rot op met die kut kankerprotestmars trieste levenloze mongolen.”

Sinds de affaire Duyvendak is schelden op links populairder dan ooit. “Alles wordt tegenwoordig maar op discriminatie gegooid. Ik moet van dat linkse gelul gigantisch op de pot”, schreef Jaap dus. “Linkse (sic.) actievoeren is echt iets van over het paard getilde onwetende kinderen. Stop ermee”, gebood Rekcib. Veel van de leden van de digitale lynchmob meenden te weten dat linksen en speciaal leden van Doorbraak niet werken, dom en lui zijn, en zelfs drugs gebruiken. “Jullie zijn ziek in hoofd om op Zwarte Piet af te reageren. Een oude tradititie. Bah. Bah. Nog meer drugs gebruiken, hufters!!!!”, schreef Ingo Stakenborg bijvoorbeeld.

Dan wat argumenten die men inbracht ten gunste van Zwarte Piet. Ten eerste zou de zwarte knecht een Italiaan zijn, en geen Afrikaan. “Hij was gewoon de helper van een goed man. Zwarte Piet was zwart omdat hij door schoorstenen kroop. Maar nee, een stel wereldvreemde debielen besluit dat wij nu ineens racisme erin zien”, aldus Klok en Luider, die net als vele anderen over het hoofd ziet dat de zwarte krullen en roodgestifte lippen van Zwarte Piet zo niet verklaard kunnen worden. Ook Piet’s kledij strookt niet met die uitleg. Piet loopt er namelijk bij als een achttiende eeuwse huisslaaf.

Ook schermen veel hatemail-zenders met het begrip “kinderfeest”. “Waar halen jullie het lef vandaan om onze kinderen van een onschuldig feest te beroven”, schreef Prince Charming. Of neem Jeljoe: “Ik geloof dat jullie helemaal van de pot gepleurd zijn. Stelletje ziekelijke idioten. Jullie leggen de link naar racisme, en niet de kinderen!!!”. Maar feit is dat het feest niet door kinderen wordt georganiseerd, maar door volwassenen. En die zouden simpelweg kunnen besluiten de racistische en koloniale elementen uit het kinderfeest weg te laten of te vervangen.

Volgens Hans van Rijnsoever “is racisme in Nederland nog amper een probleem. Het echte probleem van tegenwoordig is religie.” Waarna een tirade volgde tegen de islam. De meeste andere reacties lieten zien dat er wel degelijk nog veel racisme is in Nederland. “De verongelijkte jankclub Doorbraak doet weer eens van zich spreken met zijn eindeloze tirades tegen alles wat blank is. Naar verluidt hebben de Pieten het blanke leiderschap van de goedheiligman en zijn witte schimmel gewoon keihard nodig”, aldus racist Joris Zwart.

Veel van de leden van de rechts-populistische pogrommers leken wakker te liggen uit bezorgdheid om het voortbestaan van “de Nederlandse cultuur”. Joris Zwart schreef bijvoorbeeld: “Waar haalt u het lef vandaan om ons  Nederlands cultureel erfgoed om zeep te willen helpen. Zwarte Pieten horen al eeuwen bij het Sinterklaasfeest en dat zwarte medemensen daar aanstoot aan neemt is hun probleem. Wat let hem / haar om met de tjoekie tjoekie stoomboot terug naar hakkie takkie land te gaan? Mensen die zich in Nederland hebben gevestigd dienen zich te conformeren aan ONZE gedragscodes en culturele gewoontes. En daarmee basta! Ik zal de pieten dit jaar extra zwart schminken, compleet met dikke lippen en kroeshaar.” Sommigen kwamen er in hun opgefoktheid niet meer helemaal goed uit. “Blijf nou eens van onze eigen cultuur af!”, schreef Martin van der Veen, van de familie Van der Veen-Weebers. Maar als het toch “onze eigen cultuur” is, waarom mogen we daar dan niet aankomen? “Nederlandse tradities moeten we koste wat het kost behouden want we geven al zoveel op: kunst wordt verwijderd als moslims het niet vinden passen, stratenmakers moeten in allesbedekkende kleding hun werk doen en fundamentele waarden en fatsoensnormen zoals handgeven bij een begroeting staan ter discussie. Christenen en joden mogen wel door moslims worden beledigd (apen, varkens) en bedreigd (bekeren of afslachten). Laten we ONS land en ONZE tradities, normen en waarden verdedigen en bewaren”, meent Freddy Koekoek.

Ook rechts-populistische politieke partijen sloten zich aan bij de meute. Wilders wil het museum de mond snoeren door hun subsidie af te nemen, want die wordt “verspild aan gevaarlijke politiek correcte multiculturele hobby’s”, aldus Kamervragen van de PVV. De Eindhovense LPF, die kennelijk nog bestaat, heeft het plaatselijke gemeentebestuur gevraagd de protestmars te verbieden. De actie is een “regelrechte schande en aanval op onze cultuur”, huilt LPF-fractievoorzitter Rudy Reker. “Het sinterklaasfeest van de kinderen afpakken is niets anders dan pure culturele indoctrinatie en cultuurrelativistische waanzin.” Ook Rita Verdonk heeft zich inmiddels tegen de mars uitgesproken. De Eindhovense VVD noemt het protest “absurd”. Al deze anti-democratische partijen zijn voor de vrijheid van meningsuiting, zolang die meningen maar uiterst rechts zijn. Anti-racisme moet kennelijk direct verboden worden.

Sommige hatemail-zenders waarschuwen voor een burgeroorlog tegen “allochtonen”, als het zo doorgaat. “Hoe snel wil je dat er een burgeroorlog komt? Niet echt bevordelijk voor de integratie”, vroeg Vincent van de Kraats dreigend. Anderen tonen zich conservatieve angsthazen, bang voor elke rimpeling in de samenleving. “Ik hoop dat u doorheeft hoe slecht uw plannen zijn, en dat u inziet dat dit alleen maar ten koste gaat aan de sfeer in dit land”, aldus Joery v.d. Maas. “Alleen omdat er zeikerds zoals jullie zijn wordt er weer moeilijk gedaan, en is er weer commotie her en der in het land”, schrijft een diep verontruste Maikel Linders.

Maar het ergste vinden velen wel dat buitenlandse (!) kunstenaars zich met “ons” en “onze feesten” bemoeien. “En het zijn godver nog wel een Zweed en Duitser die vinden dat ons zo’n beetje enige nog gevierde volksfeestje aangepast moet worden omdat het wel eens beledigend zou kunnen zijn”, aldus bijvoorbeeld cavdw. Dezelfde cavcw en vele anderen gaan ook tekeer tegen de subsidie die Doorbraak volgens hen zou krijgen. “Nu weet ik het zeker, we schaffen alle subsidies af. Van het geld dat overblijft mag iedere belastingbetaler een weekje extra op vakantie naar een land naar keuze, of besteden op welke wijze deze hardwerkende burger dan ook maar wenselijk acht. De subsidiesponzen die met deze subsidiestop zonder werk en inkomen zitten gaan maar gezellig in een lange one million idiots-mars de wereld rond, ik wil hun overtocht bij de straat van Gibraltar wel betalen, genoeg gammele bootjes voorhanden.”

In werkelijkheid heeft Doorbraak nog nooit een cent subsidie van de overheid gekregen en wil dat ook niet, omdat de overheid eerder een tegenstander is en omdat subsidie de inhoudelijke onafhankelijkheid in het geding brengt. Maar in de ogen van de gefrustreerde haat-mailers vormen actievoerders en overheid simpelweg twee handen op een buik die hun feestje zouden willen afpakken. Vandaar ook de verhalen dat de deelnemers aan de afgelaste protestmars Zwarte Piet zouden willen verbieden. Niets is minder maar. Het ging er slechts om discussie over nationalistische tradities los te maken. En er is inmiddels inderdaad wat losgemaakt. Maar van discussie is helaas geen sprake, zo blijkt.

Eric Krebbers