Haagse demonstratie laat zien dat de Soedanese revolutie nog volop aan de gang is (beeldverslag)

Vandaag demonstreerden bijna 400 Soedanezen uit diverse Europese landen in Den Haag om de revolutie in hun land te steunen. Vanaf het begin zat de sfeer er weer goed in.

Op de Koekamp vlakbij station Den Haag Centraal was er muziek en eten, en er werden enthousiaste verhalen uitgewisseld over gebeurtenissen in Soedan. Nu de Soedanese dictator Omar al-Bashir is afgezet, ontstaat er ruimte voor meer zelfbeschikking en zelforganisatie van onderop. Een vrouw vertelde over projecten voor straatkinderen die nu meer veiligheid hebben en eindelijk een thuis.

De demonstratie vandaag ging erom Al-Bashir nu ook achter de tralies te krijgen. Maar de actie was zeker niet alleen tegen hem gericht, maar tegen het hele militaire regime, tegen alle dictators die Al-Bashir willen opvolgen. Want zoals er geroepen werd: “The first stepped down, and the second must step down, and even the third, if the same, will step down!”

Er waren deze keer al iets meer witte sympathisanten aanwezig. Maar helaas ook meer politie, die ons een beetje trachtte te intimideren. “Jij was er dinsdag ook, hè, bij het Armeense protest”, vroeg een agent aan een van ons. En ook Your Local Pirates, die door ons waren gevraagd voor een optreden, konden op de bijzondere aandacht van de politie rekenen. Een agent wilde zelfs speciaal met een Soedanese organisator over hen gaan praten, maar die organisator hield de boot af. Het drijven van een wig tussen naar elkaar toe groeiende bewegingen kan de politie kennelijk niet vroeg genoeg beginnen.

In vergelijking met eerdere Soedanese demonstraties was er duidelijk meer politie aanwezig. En halverwege richting het International Criminal Court (ICC) besloot de politie plots eenzijdig dat de demonstratie rechtsomkeert moest maken. De demonstranten moesten terug naar de Koekamp. Na wat onderlinge discussie besloten de demonstranten maar gehoor te geven aan deze repressieve oprisping van de politie. Wel mocht een afvaardiging van de demonstranten een petitie gaan afleveren bij het ICC.

Tijdens de lange demonstratieve tocht werden weer onvermoeibaar strijdbare leuzen geroepen, waarbij de vrouwen zoals altijd het voortouw namen. Een greep uit de gehoorde slogans: “Action, action action now”, “Al-Bashir to ICC”, “All criminals to ICC”, “New Sudan, new Sudan”, “Peace and justice for Sudan” en “Stop killing in Darfur”. De demonstratie straalde weer een voelbare en indringende roep om revolutie uit, door de leuzen en door de vele spandoeken en actieborden.

Terug op de Koekamp kreeg de actie echt een feestelijk karakter. Logisch, de Soedanese revolutie lijkt niet te stoppen. De afsluitende manifestatie leek wel een popfestival met muziek, sprekers, leuzen, lekker eten en honderden blije en optimistische mensen!

Eric Krebbers

Vrouwen organiseren de demonstratie.
Er waren iets meer witte kameraden deze keer.
Politie stopt de demonstratie.
Goede sfeer terug op de Koekamp.
Optreden van Your Local Pirates.
Het Doorbraak-team dat vandaag deze beelden produceerde: Abdulrazik en…
… Ibttesam en Harry.