26 april, Den Haag: demonstratie om de afgezette Soedanese dictator Al-Bashir veroordeeld te krijgen door het Internationaal Strafhof

Tijdens de demonstratie bij de Soedanese ambassade op 11 april.

Op 26 april gaan Soedanese vluchtelingen in Den Haag demonstreren om de afgezette Soedanese dictator Omar Al-Bashir veroordeeld te krijgen door het Internationaal Strafhof (International Criminal Court, ICC). Op 11 april werd Al-Bashir aan de kant geschoven door een militaire staatsgreep, na maanden van protest in Soedan en door Soedanezen in de rest van de wereld. De demonstratie begint bij het Malieveld (in de buurt van station Den Haag Centraal), leidt naar het kantoor van het ICC aan de Oude Waalsdorperweg 10 en keert terug naar het Malieveld. Daar vindt vervolgens een programma plaats met toespraken en muziek.

Uit de oproeptekst: “De voortgaande opstand in Soedan begon op 19 december 2018 toen duizenden mensen de straat opgingen in Albara in River Nile State, in het centrale deel van Soedan, om te protesteren tegen prijsverhogingen en de schaarste aan basisproducten. De protesten spreidden zich uit over het land, toen de groeiende frustratie en woede over de politieke impasse en de snelle economische achteruitgang als een katalysator bleek te werken. Sinds het begin van de opstand vonden meer dan 300 protesten plaats in 15 van de 18 Soedanese provincies, en de protesten begonnen organisch te groeien op buurtniveau en in steden en dorpen waar nog niet eerder tegen het regime van Al-Bashir was geprotesteerd. De belangrijkste organisator van de protesten is de Sudanese Professionals Association (SPA), die een paraplu vormt van onafhankelijke vakbonden van artsen, leraren, kunstenaars en anderen. Vrouwen hebben veel bijgedragen aan de opstand in Soedan. Zij spelen een cruciale rol in de infrastructuur van de protesten.

Vrijdag 26 april
Van 11:00 tot 17:00 uur
Malieveld, Den Haag

Onder druk gezet door de omvang van de protesten reageerde het regime met excessief en dodelijk geweld, waarbij men met scherp schoot, met rubberen kogels en met traangas, en gewonden aanviel die in ziekenhuizen lagen. Tenminste 40 mensen zijn gedood en tientallen zijn gewond geraakt, en tenminste 1.000 mensen zijn gearresteerd sinds het begin van de opstand. Het regime sloot de toegang af tot sociale media-platforms, inclusief Facebook, Twitter en WhatsApp en bleef weigeren om internationale onderzoekers toe te laten tot Soedan. Ook trok men de persvergunning in van diverse correspondenten. Historisch gezien is het altijd al de tactiek van het regime geweest om verslaggeving over geweld en moorden te beperken, terwijl men het gebruik van geweld uitbreidt.

Overal ter wereld hebben Soedanezen in de diaspora de opstand ondersteund via bijeenkomsten, demonstraties en fondswerving. In Nederland hebben Soedanese vluchtelingenorganisaties veel solidariteitsactiviteiten georganiseerd. Steeds opnieuw hebben die organisaties gedemonstreerd voor het kantoor van het ICC in Den Haag. Hun eis was steeds om dictator Al-Bashir en andere leden van het Soedanese regime als misdadigers en mensenrechtenschenders vervolgd en veroordeeld te krijgen door het ICC. Daarom zal de demonstratie op vrijdag 26 april naar het kantoor van het ICC leiden.”

Harry Westerink

Er is veel promo-materiaal voor de demonstratie:

Voorkant Nederlandstalige flyer.
Achterkant Nederlandstalige flyer.