Joke Kaviaar: Stop de illegalenjager Teeven!

Nieuwe mensenjager numero uno!

Als het aan de beul Teeven ligt, wordt ‘illegaliteit’ niet alleen strafbaar, het wordt zelfs een misdrijf. Dacht PvdA-sufferd Samsom even, in ruil voor het een of het ander, akkoord te zijn gegaan met een slechts symbolische strafbaarstelling, een overtreding in de wet strafbaar met een boete, hij komt bedrogen uit! Wie verbaast het, behalve Samsom? Waar blijft de sputterende PvdA-achterban nu?

Niet zo lang geleden stelde ik nog de vraag: Wie durft Leers op te volgen? Wel, niemand minder dan ‘crimefighter’ Fred Teeven dus. Vluchtelingen hadden het niet slechter kunnen treffen (en zij zijn niet de enigen).

Tijd voor de aanval op deze nieuwe bewindvoerder Immigratie en Asiel! Overigens heet deze niet eens zo, want het nieuwe kabinet heeft Immigratie en Asiel weer ondergebracht bij Veiligheid en Justitie. Teeven blijft dus staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie en krijgt de taken van Leers cadeau. Daarmee worden alle migranten direct gecriminaliseerd. Hun situatie wordt zonder omhaal in verband gebracht met criminaliteit, met beleid dat gemaakt wordt voor het strafrecht en voor gevangenissen. Uit een en dezelfde mond gaan we horen: “De cellen moeten voller” en “De illegalen moeten d’r in”! Hun situatie wordt dus in alle opzichten crimineel gemaakt, alsof illegaal gemaakt worden nog niet erg genoeg was.

Celstraffen wil Teeven wegens illegaliteit! Een misdrijf ervan maken. Let op: wanneer illegaliteit een misdrijf wordt, wordt de hulp aan illegalen automatisch ook een misdrijf, ook al zou zijn vastgelegd “dat geen sprake kan zijn van medeplichtigheid van mensen en bedrijven die hulp bieden aan illegalen”. Let vooral even op deze slinkse achterdeur! Wij allen zullen misdadigers zijn. Wij allen die tenten en eten en dekens en kleding verschaffen voor de tentenkampen. Fred, ik zal de betiteling met trots dragen. Kom maar op!

Want het is niet de mogelijke strafbaarstelling van de hulp die mij zorgen baart, maar het lot van mensen die geen keuze hebben, die hier eenvoudigweg bestaan.

Teeven is de man van het straffen, en controle zit hem in het bloed. Kijk zijn cv er maar op na: controleursopleiding belastingdienst, fiscaal rechercheur, teamleider bij de douanerecherche van de FIOD, bij herhaling Officier van Justitie, voor de VVD lid van de Kamercommissie Justitie… Hiermee is alles gezegd wat je moet weten over deze illegalenjager pur sang. De plannen in het regeerakkoord zijn rampzalig voor mensen zonder verblijfspapieren. Deze staatssecretaris verantwoordelijk maken voor Immigratie en Asiel is daarbovenop een regelrechte oorlogsverklaring. Dacht je dat Verdonk erg was, of Albayrak, of Leers, dit heerschap zet binnen een week de toon voor het hardste immigratiebeleid sinds de cover up van de verantwoordelijkheid voor de elf doden van de Schipholbrand in de tijd van Verdonk en Donner, de sluiting van de noodopvang onder leiding van Albayrak, en de pogingen van Leers om de minister van immigratie van Irak om te kopen met 5,5 miljoen euro om deportaties gedaan te krijgen. Nu zit er een kerel op die post die niet anders denken kan dan in termen van straffen. Het regeerakkoord op het gebied van Veiligheid en Justitie kan niet anders dan gedropen zijn uit de pen van Teeven en Opstelten, doorspekt met taalgebruik als harder, strenger en beter aanpakken, en talloze absurde plannen meer, zoals het plan om veroordeelden voor hun veroordeling én de uitvoering van hun vonnis te laten betalen (celhuur: 12,50 euro per dag) om er toch vooral maar zeker van te zijn dat wie ooit in de bak heeft gezeten, er nooit meer bovenop komt, en die strafbare illegaal verklaarde al helemaal niet! Over vreemdelingendetentie, officieel geen straf maar we weten allemaal wel beter, heb ik het hier nog niet eens gehad.

Mensen, dat is geen bruggen slaan, maar mensen slaan, enkel om het feit dat zij balanceren op het randje van de afgrond, waar deze regering graag een einde aan maakt door dat extra duwtje te geven.

Daarom zeg ik hier en nu, nog geen week nadat deze nieuwe bende op het bordes van Beatrix heeft gestaan: Stop de illegalenjager Teeven, stop de bende Rutte – Asscher! Om te beginnen…

Joke Kaviaar