Kraakactie in Rotterdam voor 14 euro minimumloon en betaalbare woningen

Een groep Rotterdammers heeft gisterochtend in de vrieskou een pand gekraakt in Delfshaven om actie te voeren voor betaalbare woningen en een hoger minimumloon.

“In het bewuste pand huisvestte ooit ‘t Anker. Hoe lang het buurthuis al leegstond, is niet bekend. ‘We hebben binnen een chocoladeletter gevonden met 2012 als uiterste houdbaarheidsdatum. Zolang is het waarschijnlijk al buiten gebruik’, stellen de actievoerders die het kraakpand voorlopig openstellen voor sociale initiatieven uit de buurt”, aldus het AD.

In hun pamflet, dat ook in de buurt verspreid werd, schrijven de krakers:

“De ongelijkheid in Rotterdam wordt steeds groter en zichtbaarder. Overal in de stad worden sociale huurwoningen slecht onderhouden en gesloopt om plaats te maken voor dure woningen. De huurprijzen blijven maar stijgen in onze stad en het inkomen van Rotterdammers met een minimumloon of een uitkering blijft achter. Ook is er steeds minder ruimte voor hun sociale activiteiten en initiatieven. Zij worden onze stad uit geduwd. Er lijkt geen plek meer voor hen te zijn.

Wij accepteren dit niet. Daarom steunen wij de Rotterdammers die zijn ingetrokken in het pand aan de Havenstraat 231 in Delfshaven. Zij claimen een stukje Rotterdam terug om aandacht te vragen voor de strijd van vele Rotterdammers. Met hen willen wij dat de rijkdom en de ruimte in onze stad eerlijker worden verdeeld. Alleen dan kan iedere Rotterdammer meedoen en een plekje hebben. Dit kan door het minimumloon in 2022 naar 14 euro per uur te verhogen en door sociale huurwoningen goed te onderhouden en te renoveren.

Onze gemeenteraad wilde eerder niet luisteren. Nogmaals roepen wij hen op ervoor te zorgen dat iedere Rotterdammer betaalbaar kan wonen en een fatsoenlijk inkomen heeft. Wij roepen de gemeente Rotterdam op te kiezen voor ons. Wij willen een bloeiende, kleurrijke stad waarin iedereen kan wonen en leven in plaats van overleven.

Met steun van: Aktiegroep Oude Westen, Recht op de stad Rotterdam, Bond Precaire Woonvormen, Rotterdamse Sociale Alliantie (RoSA!), Stichting Huurders Rotterdam Vestia, FNV Lokaal Rotterdam, Rotterdam Voor 14, SP Rotterdam, ROOD Rotterdam, NIDA Rotterdam, Rotterdam BIJ1, Arbeiderspartij van Turkije – Afdeling Nederland, Cultural Workers Unite.”

Meer actuele info lees je onderaan dit artikel.

Eric Krebbers

Pamflet.