#Leidenvoor14 krijt bij raadsvergadering die stemt over €14-motie (video)

Beelden van een krijtactie van #Leidenvoor14 aan het einde van de middag bij de ingang van museum Naturalis in Leiden. Daar gaat de gemeenteraad later vanavond stemmen over een motie voor een minimumloon van 14 euro. Het resultaat is op het moment van schrijven nog niet bekend.

(Inmiddels is het resultaat wel bekend. Onder video lees je het persbericht van #Leidenvoor14 daarover.)

Persbericht

Leidse CDA, GroenLinks, D66 en VVD laten mensen met een laag inkomen vallen

Donderdagavond heeft de Leidse gemeenteraad een motie weggestemd waarmee steun kon worden uitgesproken voor het verhogen van het wettelijke minimumloon naar 14 euro per uur. De partijen CDA, GroenLinks, D66 en VVD stemden tegen. Een groot aantal partijen, ChristenUnie, Leiden Participeert, Partij Sleutelstad, Partij voor de Dieren, SP en collegepartij PvdA, steunden de motie gelukkig wél.

#Leidenvoor14 is de lokale afdeling van de landelijke beweging Voor 14 en is niet te spreken over het gebrek aan politieke steun. Met een mars en diverse acties hebben we het afgelopen jaar duidelijk gemaakt dat er ook in Leiden veel armoede is. Veel mensen met een laag inkomen ervaren dat het steeds lastiger is om rond te komen. Leiden heeft er alle belang bij dat haar inwoners een leefbaar inkomen krijgen.

Met het verhogen van het wettelijke minimumloon gaan er in een klap miljoenen werkenden en mensen met een uitkering flink op vooruit. Leiden kan deze wet niet aanpassen, maar wel het rijk oproepen dit te doen. Juist omdat de gemeente de gevolgen van te lage inkomens meemaakt van dichtbij. D66 en GroenLinks hadden sympathie voor de motie, maar vinden het niet hun taak om het rijk op te roepen de wet aan te passen. Volgens Leiden voor 14 miskennen deze partijen hiermee hoe belangrijk de signaalfunctie is van gemeenten.

Een ander argument om tegen de motie te stemmen was dat deze te “symbolisch” zou zijn. We hopen dat de partijen die dit argument gebruiken dan ook binnenkort werk gaan maken van concrete maatregelen. Bijvoorbeeld een hoger minimumloon voor alle werknemers van de gemeente, en iedereen die werkt voor bedrijven waarvan de gemeente opdrachtgever is.

Eerder werd in Groningen, Utrecht, Den Haag, Arnhem, Nijmegen en Helmond de Voor 14-motie wél aangenomen.

Leiden voor 14 laat zich niet kisten en zal doorstrijden voor een eerlijker verdeling van de welvaart en een beter inkomen voor iedereen. Binnenkort zullen nieuwe acties te verwachten zijn.

#Leidenvoor14