123 Leidenaren zeggen met een foto: “Open de BBB!” Laat ook van je horen!

Meer dan 100 Leidenaren en mensen van buiten de stad laten via een foto aan de gemeente Leiden weten dat ze het niet eens zijn met het sluiten van de Bed-, Bad-, Brood-voorziening (BBB), en al helemaal niet tijdens de coronapandemie. Vind jij ook dat niemand in deze tijd op straat mag worden gezet? Doe dan ook mee, toon solidariteit met de BBB-ers en roep de politici ter verantwoording. Maak een foto van jezelf met de hashtag #OpenBBB en verspreid die op sociale media! Stuur je foto ook even naar 0641206167 (whatsapp) of doorbraak@doorbraak.eu (mail).

Vanavond vergadert de commissie Onderwijs en Samenleving van de Leidse gemeenteraad over opvang voor de voormalige BBB-ers. De SP en Partij Sleutelstad (PS) hebben een motie ingediend die een klemmend beroep doet op de gemeente om de groep dakloze mensen zonder verblijfsrecht eten en onderdak te verschaffen, in ieder geval zolang social distancing-maatregelen van kracht zijn. Ook de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie hebben zich in het verleden uitgesproken voor opvang.

Voor een grotere versie klik hier.

Momenteel leven in Leiden minstens tien illegaal gemaakte vluchtelingen op straat. De meesten van hen konden tot twee weken terug terecht in de BBB-opvang aan het Maansteenpad. Terwijl het leven op straat in het coronatijdperk nog harder en onmenselijker is dan voorheen, zijn deze Leidenaren op 1 mei door de gemeente uit de BBB-opvang gezet. Hoewel zij vaak al jaren in Leiden wonen, weigert de gemeente deze kwetsbare groep ook maar de minimaalste vorm van opvang te bieden.

Moreel appèl

Het zijn echter vooral de coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 die de Leidse BBB-ers letterlijk in de kou laten staan. Maandenlang wilden de raadsleden van deze collegepartijen niet inzien wat het effect is van hun politieke keuzes. Toen de inmiddels voormalige BBB-ers al twee nachten op straat hadden doorgebracht, kwamen ze alsnog met een halfbakken ommezwaai.

Ondanks de komst van vijf Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV’s) zijn veel lokale BBB-voorzieningen doorgegaan met het opvangen van mensen zonder verblijfsrecht. Bijvoorbeeld in Eindhoven, waar naast het pilot-project van een LVV nog steeds een BBB-opvang bestaat, met steun van de gemeente. Daar komt bij dat er landelijk gezien nog steeds financiering wordt gegeven voor lokale BBB-opvangen. Dat maakt de sluiting van de Leidse BBB-opvang alleen maar merkwaardiger en teleurstellender.

Activisten van Doorbraak doen daarom samen met tientallen andere Leidenaren een moreel appèl op raadsleden van alle partijen om over twee weken voor de motie van de SP en de PS te stemmen.

Doorbraak

Het actiebordje verwijst naar de gemeentecampagne “warm hart voor jou”.

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 3 juni om 11:54 uur. Er staan nu 123 deelnemers op.