Noisejob: De een z’n dood is de ander z’n brood

Nederland derde grootste wapenhandelaar, gerekend per hoofd van de bevolking
Nederland is een van de landen waar al zo lang en vol overtuiging het plechtige lied van de vrijheid en de gelijkheid wordt gezongen en de democratie met hoorngeschal wordt begeleid. Het land komt op voor de mensenrechten en strijdt tegen onrecht en onderdrukking. Er bestaan hier zoveel organisaties die met de mensenrechten bezig zijn dat het je gaat duizelen. Ze proberen mensen te ondersteunen in landen waar de mensenrechten op grote schaal worden geschonden. Veel mensen in dat soort landen zouden graag wensen dat hun land net zo democratisch zou worden als het voorbeeldige Nederland, dat zo prachtig kan galmen over de eigen voortreffelijkheid. Maar ze kunnen het streven naar democratie niet steunen, omdat ze het geld moeten missen waarmee de democratie kan worden betaald. Want de prijs voor democratie is hoog.

Handel is een van de manieren waarop dat geld kan worden verdiend. En dan vooral handel in wapens. Helaas werd er de laatste tijd wat te weinig oorlog gevoerd, althans volgens de wapenhandelaren. Meer oorlogen doen hun kassa flinker rinkelen. Maar gelukkig hadden de machthebbers van sommige dictaturen nog wel behoefte aan wapentuig. Daarmee wilden ze de strijd voor vrijheid en democratie met man en macht de kop indrukken. In die dictaturen slepen zich vaak al jaren burgeroorlogen voort tussen het leger en allerlei opstandelingen. Het ongelooflijk democratisch geregeerde Nederland stuurt wapens naar die landen en verdient daar een dik belegde boterham aan. En eerlijk is eerlijk: handel drijven kunnen die Nederlanders als de beste. Nederland staat per hoofd van de bevolking zelfs in de top drie van wapenexporterende landen, ruim voor de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk en Duitsland. Zo zie je maar weer waar een klein land groot in kan zijn.

In landen waarvan veel Nederlanders vinden dat ze nog moeten leren wat democratie is, zouden opstandelingen eindelijk de dictatuur omver kunnen werpen, als Nederland hen maar eens wapens zou gaan leveren. Maar het kouwe kikkerlandje verkoopt de geweren en de bommen en de tanks liever aan de machtige tegenstander van de wanhopige vrijheidsstrijders, de alleenheerser die er grof geld voor geeft en de bevolking daarna uitzuigt om nog meer wapentuig te kunnen aanschaffen. Met de door Nederland geleverde wapens wordt vervolgens elk streven naar vrijheid en democratie de nek omgedraaid. De mensenrechten worden neergeknald, kapotgeschoten en afgemaakt.

Welk land is beter? Het schattige democratische Nederland dat rijk wordt door de handel in moordtuig en een deel van dat bloedgeld kan schenken aan mensenrechtenorganisaties die overal ter wereld het goede doel van de vrede en de vrijheid mogen verkondigen? Of een wrede dictatuur met een bevolking die snakt naar welvaart en mensenrechten, maar uit de weg wordt geruimd met wapens die uit het vreselijk lieve Nederland komen, waar de bevolking zo verfijnd kan uitleggen dat hun land het beste ter wereld is?

Lili Irani