Opnieuw een zege voor de schoonmakers

Actie bij Center Parks
Opnieuw hebben schoonmakers een vakbondsoverwinning behaald. Dit keer bij Center Parcs “Het Heijderbos” in het Limburgse Heijen. Werknemers van schoonmaakbedrijf Menke, dat het bungalowpark onderhoudt, hadden al maandenlang grote problemen met hun loon, toeslagen, reiskostenvergoedingen, ziektegeld en pensioen. Duitse collega’s verdienden stelselmatig minder en kritische werknemers werden geïntimideerd. Zeker 30 van hen werden ontslagen. Na een serie opvallende acties krijgen de schoonmakers nu met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2008 het salaris en de toeslagen waar ze recht op hebben. De ontslagen collega’s worden weer aangenomen en er komt een vorm van medezeggenschap.

Het succes is het resultaat van maar liefst 8 maanden strijd van onderop. Die liep uit op een demonstratie met zo’n 150 schoonmakers en sympathisanten, en een grote petitie-actie. Vakbondsleden gingen ook actie voeren bij andere vestigingen van Center Parcs in Nederland, België en Duitsland. En een aantal van de Heijense schoonmakers is zelfs afgereisd naar Parijs om de baas van Center Parcs te confronteren met zijn beleid.

Eind juli organiseerde een onafhankelijke steungroep, met daarin onder meer een aantal Doorbraakleden, een heel weekend met uiteenlopende acties ter ondersteuning van de Center Parcs-schoonmakers. De actievoerders huurden een aantal huisjes in het park en gingen ’s nachts op pad om kritische posters en stickers op het terrein te verspreiden. Overdag werden ludieke acties georganiseerd. Zulke bungalowparken moeten oases van gezelligheid en rust lijken. Het zat de directie dan ook niet lekker dat schoonmakers en andere actievoerders plotseling de vuile was kwamen buitenhangen. De bewakers waren er als de kippen bij om de acties te stoppen. “Als je nu niet weg gaat, dan schop ik je eruit!”, werd er onder meer gedreigd. Drie van de actievoerders zijn ter plekke ondervraagd door de politie. Uiteindelijk voelde Menke zich door alle acties gedwongen om in te gaan op de eisen van de schoonmakers.

Sinds de lancering eind 2007 van de campagne “Schoonmakers voor een betere toekomst” van de Vakbond van Schoonmakers binnen de FNV, gesteund door sympathiserende organisaties als Doorbraak, lijkt het alleen maar beter te gaan met de rechten van schoonmakers. Nadat de druk van onderop werd opgevoerd met delegaties en picketlines bij de opdrachtgevers van de schoonmaakbedrijven, waren de schoonmakers in staat om hun eis van 10 euro per uur af te dwingen en in de nieuwe CAO vast te leggen. Ook andere eisen werden ingewilligd, zoals een betere reiskostenregeling en taalcursussen in werktijd. Maar helaas worden niet alle afspraken van die goede CAO meteen nageleefd. Een aantal bedrijven weigert bijvoorbeeld om per direct 10 euro per uur uit te gaan betalen, terwijl in plaatsen als bijvoorbeeld Heijen schoonmakers onder uitermate beroerde omstandigheden hun werk moeten blijven verrichten. Gelukkig betekent het behalen van de CAO niet dat de schoonmakers ophouden met vechten voor hun rechten. Door de campagne is er immers een structuur opgebouwd, waardoor het makkelijker is geworden waar nodig opnieuw tot actie over te gaan.