Plakactie tegen Nijmeegse uitzendbureaus

Op deur bij Adecco.
Op deur bij Adecco.
Doorbraak ontving vanochtend een anoniem persbericht met foto’s van een plakactie tegen kantoren van de uitzendbureaus Adecco en Start in Nijmegen. De actie sluit inhoudelijk prima aan bij de Doorbraak-campagne “Waar zit het?” en is mogelijk geïnspireerd door het artikel “Uitzendbureaus: mechanismen van uitbuiting en discriminatie” dat eind vorige week verscheen in de nieuwe Doorbraak-krant. Hieronder de integrale tekst van het persbericht.

“Vannacht heeft een aantal activisten uit Nijmegen uitzendbureaus Adecco en Start beplakt met posters met de teksten “Zij verdelen de koek, wij zitten met gebakken peren” en “Wij kunnen geen cent missen, zij wel miljoenen” om te protesteren tegen de uitbuiting van werkenden en werklozen door de uitzendbureaus.

Adecco.
Adecco.
Terwijl de regering Rutte II druk bezig is met het doorvoeren van forse bezuinigingen op kunst en cultuur, onderwijs, openbaar vervoer en sociale werkplaatsen, maakten de afgelopen jaren Nederlandse bedrijven, waaronder grote uitzendbureaus als Adecco en Start, miljoenen euro’s winst. Tien procent van de Nederlandse bevolking bezit bijna de helft van het particulier vermogen, zo blijkt uit cijfers.

Terwijl uitzendbedrijven, ondanks de crisis, hun winsten opkrikken, probeert de overheid, zoals de gemeente Amsterdam, uitzendbureaus ook nog met subsidies te verleiden om mensen met een uitkering tijdelijk aan het werk te helpen. Arbeidsbureaus in samenwerking met werkgevers en overheid spelen een cruciale rol in het controleren en disciplineren van arbeiders. Via dat mechanisme heeft de uitzendbranche de taak om de stroom van arbeiders die op zoek zijn naar werk te registreren zodat ze te allen tijde klaar staan voor werk. Dit maakt het voor bazen makkelijker om mensen in tijden van pieken in dienst te nemen, en in tijden van krapte weer de laan uit te sturen.

Adecco.
Adecco.
Verder blijkt ook uit recent onderzoek van het SCP dat uitzendbureaus op grote schaal mensen met andere afkomsten discrimineren om in te spelen op de behoeften van de werkgevers. Dat is ontoelaatbaar.

Wij roepen daarom iedereen op om in verzet te komen!!
Stop de uitbuiting, disciplinering en discriminatie van werkenden en werklozen.“

Tot zover het persbericht.

Eric Krebbers

Hieronder nog een tweetal foto’s van Start.

Adecco.
Adecco.
Start.
Start.
Start.
Start.