Posters bij route Rotterdams anti-coronaprotest: “Wees kritisch, loop niet mee!”

Samen voor Nederland organiseert vandaag in Rotterdam “de grootste mars van de menselijk verbinding” tegen de coronamaatregelen. Tijdens die demonstratie gaat ook de politie protesteren op hetzelfde traject. Rotterdamse activisten hebben gisteravond langs die route posters geplakt met teksten tegen extreem-rechts én tegen de politie.

Een van de posters was afkomstig van AFA Rotterdam, Rotterdam BIJ1 en Doorbraak. De tekst luidt:

“Vandaag is er in Rotterdam weer een grote demonstratie tegen de coronaregels, en dat juist op het moment dat er weer een piek aan nieuwe besmettingen is. Racistische en fascistische groeperingen zoals Voorpost en FvD zijn steeds prominent aanwezig bij deze protesten.

Ze wakkeren deze demonstraties aan met onwetenschappelijke, validistische en antisemitische ideeën. Natuurlijk zijn niet alle mensen die het huidige wanbeleid rond corona zat zijn, fascisten. Maar door mee te lopen geven alle deelnemers wel kracht aan deze extreem-rechtse stromingen.

De fascisten wijzen er – deels terecht – op dat de staat meer en meer autoritair wordt, maar zelf willen ze niets liever dan een wit suprematistische staat. Het coronabeleid móet inderdaad anders, maar niet ten koste van de levens van mensen met een of meerdere handicaps, niet ten koste van de groeiende groep mensen met longcovid én niet ten koste van onze financiële of mentale gesteldheid.

Wees kritisch, niet fascistisch. Rotterdam: Loop Niet Mee!”

De achtergrond van deze afbeelding is wit. Bovenaan een donkerbruine balk met in witte letters de tekst "Aan de deelnemers van de grootste mars van de menselijke verbinding 6 februari". Daaronder staat in grote, rode letters "Beste demonstrant," Daaronder staat een stuk tekst in zwarte letters: "Vandaag is er in Rotterdam weer een grote demonstratie tegen de Corona regels, en dat juist op het moment dat er weer een piek aan nieuwe besmettingen is. Racistische en fascistische groeperingen zoals Voorpost en FvD zijn steeds prominent aanwezig bij deze protesten. Ze wakkeren deze demonstraties aan met onwetenschappelijke, validistische en antisemitische ideeën.

Natuurlijk zijn niet alle mensen die het huidig wanbeleid rond corona zat zijn, fascisten. Maar door mee te lopen, geven alle deelnemers wel kracht aan deze extreem-rechtse stromingen.

De fascisten wijzer er - deels terecht - op dat de staat meer en meer autoritair wordt, maar zelf willen ze niets liever dan een wit supremistische staat.

Het coronabeleid móet inderdaad anders, maar niet te koste van de levens van mensen met een of meerdere handicaps, niet ten koste van de groeiende groep mensen met Longcovid én niet ten koste van onze financiële of mentale gesteldheid."

Onder deze tekst staat in wat grotere, zwarte letters: "Wees kritisch, niet fascistisch. Rotterdam: Loop Niet Mee!"

Helemaal onderin staan drie logo's. Links het logo van de Antifascistische Aktie Rotterdam: een zwarte cirkel met in het midden een witte cirkel. Op de witte cirkel is een illustratie van een waaiende vlag van Rotterdam (Horizontale strepen groen, wit, groen) en de schaduw van die vlag. In de zwarte cirkel staat met witte letters: "Antifascistische Aktie". In het midden de logo van Doorbraak: Het word Doorbraak gesplitst met boven Door en onder Braak in grote, groene letters die wat versleten lijken. Rechts het logo van Rotterdam BIJ1: op de achtergrond de BIJ1 kleuren in verticale strepen (oranje, roze, groen, paars, rood en blauw). Middenin deze kleuren loopt horizontaal een zwarte balk met daarin in het wit "010". Rechtsonder deze balk is het logo van BIJ1: een zwart vlak met in witte letters "BIJ" en in het geel "1".