Pro-choice activisten maken veel kabaal tijdens christenfundamentalistische zombiemars (beeldverslag)

Zo’n zestig mensen namen gisteren in Den Haag deel aan een protest tegen de anti-abortus demonstratie die jaarlijks wordt georganiseerd door de christenfundamentalistische club Schreeuw om leven. Evenals in 2022, was de pro-choice protestactie ook dit jaar georganiseerd door het Collectief Vrije Keuze.

De pro-choice activisten waren vanaf 11:30 uur bijeengekomen op de Koekamp, in de buurt van het homomonument. Ze stonden daar uitstekend opgesteld om de christenfundamentalistische meute die op de Prinsessegracht voorbij zou komen lopen, te bestoken met leuzen, lawaai en muziek. Eerst volgden er wat toespraken en daarna gingen veel activisten aan de slag met het schrijven van teksten op de kartonnen borden die ze hadden meegenomen. Opvallend was dat ook D66-er Rob Jetten meedeed met het protest.

“Baas in eigen buik” bleek een gouwe ouwe actiekreet die tijdens de hele actie viel te beluisteren. De stemming zat er goed in bij de pro-choice demonstranten, toen de stoet van Schreeuw om leven als makke schapen in een kudde de Prinsessegracht kwam oplopen. “Het lijken wel zombies”, merkte een pro-choice activist op. Een ander zei: “Je gaat nu in de rest van het land geen enkele SGP-er meer vinden. Die lopen allemaal hier.”

De pro-choice demonstranten gingen allemaal aan de rand van de gracht staan en schreeuwden luidkeels en geagiteerd een groot aantal leuzen naar de overkant. Naast “Baas in eigen buik” viel ook vaak te horen: “Zelfbeschikkingsrecht”, “Abortus redt levens”, “Mijn lijf, mijn keuze”, “Mijn kut, mijn keuze” en “Christenfundi’s zijn niet pluis, haal die kerk uit mijn kruis”. Ook werd er af en toe geroepen: “We don’t love you”, “Shame on you” en “We laten ons niet kisten door fundamentalisten”.

“Tot volgend jaar, bij de volgende protestactie hier”, zeiden de activisten aan het einde van de actie tegen elkaar. Want ze beseften terdege dat het noodzakelijk is om te blijven protesteren tegen iedereen die het recht op abortus wil afschaffen en tegen religieus fundamentalisme in het algemeen.

Harry Westerink

Aardig wat politie staat gereed.
Speech
Nog een speech
Wachten op de zombietocht
Daar komen ze
Leuzen roepen