Airbus-propagandist Hannah de Vries

Airbus-propagandist Hannah de Vries.

Op 29 maart gaat Hannah de Vries namens het wapenbedrijf Airbus op de faculteit Sociale Wetenschappen van de Leidse universiteit een praatje houden over haar werk in human resource management. In het kader van een “CareerCollege” wil ze studenten aan die faculteit gaan voorspiegelen dat Airbus voor hen in de toekomst een aantrekkelijke werkplek zou kunnen zijn. Zo zet de universiteit haar deuren wagenwijd open voor een van de grootste wapenbedrijven ter wereld, die handelt volgens het motto “de ander z’n dood is nu eenmaal ons brood”. Maak bezwaar tegen de propaganda voor wapenbedrijven op de universiteit en stuurt ook een protestmail (zie hieronder).

De Vries is hr-consultant bij Airbus Defence and Space Netherlands, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd aan de Mendelweg 30 in Leiden. Ze studeerde aan de Leidse universiteit, wat blijkbaar de reden vormde om haar als een soort rolmodel te presenteren aan studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen. Het “CareerCollege” op 29 maart is een treffend voorbeeld van de steeds innigere verstrengeling van wetenschap en bedrijfsleven. Naast De Vries komen er die dag ook nog twee anderen reclame maken voor het bedrijf waar ze werken, namelijk Randstad en Philips. Al eerder bleek dat Airbus graag propaganda maakt op universiteiten om zo toekomstig personeel aan zich te binden. Dat was bijvoorbeeld onlangs nog het geval bij de Delftse Bedrijvendagen. Activisten protesteerden toen tegen de samenwerking van de TU Delft met Airbus. In het verleden is al vaker actie gevoerd tegen het wapenbedrijf. Het bedrijf krijgt nu ook van de Leidse universiteit volop de gelegenheid om nieuw personeel te ronselen, en verzwijgt daarbij dat men torenhoge winsten maakt over de ruggen van vluchtelingen en anderen.

Khadaffi

Airbus verkoopt wapens waarmee vluchtoorzaken als oorlog en repressie worden gevoed. En men verdient aan het tegenhouden van vluchtelingen door materieel voor grensbewaking te leveren. De wapen- en veiligheidsindustrie heeft fanatiek en met succes gelobbyd voor de verdere militarisering van de grenzen van Europa. Airbus sleepte daarmee veel contracten binnen. Het bedrijf krijgt het meeste EU-subsidiegeld voor “veiligheidsonderzoek” naar grensbewaking.

Airbus staat bekend als een producent van vliegtuigen. Minder bekend is dat het gaat om het zevende grootste wapenbedrijf ter wereld en het op een na grootste wapenbedrijf van Europa. De Vries komt de Leidse studenten wijsmaken dat haar werk bij Airbus zo interessant is en dat daar boeiende carrièreperspectieven zijn te vinden. Dat het bedrijf omstreden is, gaat ze niet vertellen. Airbus heeft wapens geleverd aan onder andere Libië. In de tijd dat Airbus zichzelf nog EADS noemde, had het bedrijf een handelskantoor in Tripoli dat gesloten moest worden toen westerse troepen gingen optreden tegen de Libische dictator Khadaffi. Zowel de troepen van Khadaffi als de westerse troepen gebruikten toen EADS-wapens. Wat hebben studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen te zoeken bij een dergelijk smerig bedrijf?

Kernwapens

Ook is Airbus betrokken bij het ontwikkelen en verkopen van gevechtsvliegtuigen die worden gebruikt om gebieden in Syrië en Irak te bombarderen. Andere wapens van Airbus zijn ingezet in Afghanistan. Het bedrijf levert militaire helikopters aan Saoedi-Arabië, dat op grote schaal de mensenrechten schendt en oorlogsmisdaden pleegt in Jemen. MBDA, een dochterbedrijf van Airbus, boekt veel winst met de verkoop van raketten aan Qatar en Egypte. Bovendien heeft Airbus leveringscontracten voor grensbewakingssystemen in Roemenië en Saoedi-Arabië.

Het bedrijf is ook actief op de markt van kernwapens. Terwijl velen overal ter wereld al jarenlang pleiten voor het terugdringen en afschaffen van dat wapentuig, gaat Airbus doodleuk door met de promotie, productie en verkoop ervan. Airbus Astrium is de hoofdaannemer voor de ontwikkeling van de nieuwe M51-kernraket voor de Franse marine. Daarnaast is Airbus samen met BAE Systems en Finmeccanica eigenaar van de rakettenproducent MBDA. MBDA ontwikkelde en produceerde de nieuwe ASMPA-kernraket voor de Franse luchtmacht. Airbus is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling, de productie en het onderhoud van de M45, de huidige kernraket van de Franse marine.

Genoeg redenen dus om bezwaar te maken tegen de propaganda van een spreekster die komt praten over haar bijdrage aan een bedrijf dat dood en verderf zaait. Genoeg redenen ook om kritiek te uiten op de rol die de Leidse universiteit hierbij speelt.

Protesteer ook door een mail te sturen naar: slsfsw@fsw.leidenuniv.nl. Hieronder vind je een voorbeeldbrief. Je kunt natuurlijk ook een eigen versie opsturen.

Emma Zeldenrijk
Harry Westerink

De voorbeeldbrief:

Geachte heer, mevrouw,

Hierbij maak ik er bezwaar tegen dat de Leidse universiteit en in het bijzonder de faculteit Sociale Wetenschappen het wapenbedrijf Airbus volop de gelegenheid biedt om reclame te komen maken en toekomstig personeel te komen ronselen. Dat dreigt op donderdag 29 maart te gebeuren als hr-consultant Hannah de Vries namens Airbus Defence and Space Netherlands komt spreken over haar werk bij dat bedrijf, in het kader van een “CareerCollege”.

Airbus is het zevende grootste wapenbedrijf ter wereld en het op een na grootste wapenbedrijf van Europa. Het bedrijf handelt volgens het motto “de ander z’n dood is nu eenmaal ons brood”. Men levert wapentuig waarmee gebieden in het Midden-Oosten worden gebombardeerd. En men produceert kernraketten en verkoopt materieel voor de verdere militarisering van de Europese buitengrenzen, waardoor vluchtelingen worden tegengehouden die in Europa veiligheid en bescherming willen krijgen. Een dergelijk bedrijf dient op de Leidse universiteit geen podium en geen stem te krijgen.

Ik verzoek u dan ook om de spreekster Hannah de Vries te verwijderen uit het programma van het “CareerCollege” op 29 maart.

Graag ontvang ik een reactie van u op mijn verzoek.

Met vriendelijke groet,


 1. Eric # 2 
  10 maanden geleden

  Studievereniging Itiwana heeft inmiddels afstand genomen van de bijeenkomst met Airbus! Nu de andere door de universiteit getagde verenigingen nog.

 2. Best wel. # 3 
  10 maanden geleden

  Zijn die studenten niet in staat zelfstandig kritisch te denken en dan tot kritische conclusies te komen ? Als je daar bij kijkt waar die studenten na hun studie terecht komen . Lange mars door de instituties :
  https://www.youtube.com/watch?v=dJsu4kFHS3s Mijn idee is breek de universiteiten af. Waar komen al die studenten terecht. Je moet zeer bevlogen met veel talent en intelligentie zijn wil je van binnen uit wat vranderen. Ik ben ooit eens als tiener aan een sociale academie begonnen met het idee dat ik daar na door op personeelsafdelingen te werken van binnen uit samengevat Linkse vrqandringen in bedrijven kon bewerkstelligen. Dat was in de tachtiger jaren.
  Dat bleek al snel voor mij veel te hoog gegrepen. Ik ben daar niet maatgevend toch denk ik dat dat voor heel velen te hoog is gegrepen. daar bij is de wil er ook niet bij de meesten ook nu niet. Geld verdienen graag veel geld en ook nog ” leuk ” werk dat was het wel de rest is hoog uit bijzaak. na drie van de vier jaar sociale academie had ik het wel gehad met die school . En met scholing in de schoolse zin in het algemeen. Hoe zijn bedrijven opgebouwd zelden horizontaal. Je moet gedisciplineerd zijn tot op zekere hoogte om daar in te kunnen functioneren. Die disciplinering begint al jong enzv. Dat kritische zelfstandige denken hoeven we niet veel van te verwachten. Er is geen alternatief word er wel gesteld. Ik ben daar geen aanhanger van. Maar het alternatief is een leven in de marge in armoede denk ik. Voor een deel word je er toe veroordeeld als je je niet schikt het is dus niet altijd helemaal een bewuste keuze. Verre van.
  Waarom worden mensen die langdurig Bijstand afhankelijk zijn alleen al daarom afgechreven voor regulier werk ? Omdat er word verondersteld door de machthebbers en gevestigde orde dat het dn ontbreekt aan DISCIPLINE er word dan gesteld dat er moet worden geleerd om op tijd te komen en opdrachten uit te voeren . Vaak in een een dwang traject. Daar zit een bepaald mensbeeld achter juist een politiek Rechts mensbeeld. Nota bene de veronderstelling word ook misbruikt om gratis arbeid te verkrijgen voor ” werggevers ” ” werken met behoud van uitkering ” word het genoemd door overheden. het trieste is daar bij ook dat die Bijstanders zodanig zijn gedisciplineerd dat zo ’n “traject “niet nodig is de beul is ge internaliseerd stel ik. Een aantal daa rbij hebben daar bij zo ’n rancune ontwikkeld tgen “bazen ” “overheden “gevstigde orde “dat ze inderdaad niet meer de grijnzende vrolijke loon slaaf zullen zijn. Maar voor het werk dat ze / we moeten doen is dat ook niet nodig papiertjes prikken en zo. daar bij onderschat ik niet het verzet van sommigen die zullen saboteren zo weinig mogelijk werk zullen proberen te doen. Dan zullen ze / we ” straf ” krijgen. Enzv. enzv. Zelf heb ik geen verwachtingen meer . Ik heb wensen ideeen plannen . Al heel lang. Maar waarom treuren dat er niks van terecht komt ik leef maar een keer. In de armoede ja maar ik hoef niet iedere dag naar een ” baas ” en geen dwan traject voorlopig ik tel mijn zegeningen. Ik denk dat dat ook geldt voor die studenten als ze eenmaal aan het werk zijn er treed een ontnuchterng op en ze schikken zich tellen hun zegeningen an thats all.
  Maarschappelijke verandering sociale revolutie hoef je daar uit niet te verwachten. Wel veranderingen door uitvindingen zo als de smartphone. Het lijkt er op dat dat vooral maar controle brengt die uitvindingen en meer vernietiging. Enzv. Niet zelf bedacht allemaal ik heb wel eens wat gelezen. Net als de rest vd mensheid.

 3. ali jansen # 4 
  10 maanden geleden

  Ik zie geen link waarmee ik de brief kan sturen naar Airbus.

 4. Eric # 5 
  10 maanden geleden

  Leuk dat je ook een brief wilt sturen. Mailadressen staan hierboven (in het artikel en bij de reacties), evenals een voorbeeldbrief.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*