Roep Europese kinderombudspersonen op om stelling te nemen tegen Zwarte Piet #ENOCstopBlackface #childrights

Kinderombudsman neem stelling tegen Zwarte Piet.
Kinderombudsman, neem stelling tegen Zwarte Piet.

Op 20 en 21 september vindt in Litouwen de twintigste jaarlijkse conferentie plaats van het Europese Netwerk van Kinderombudspersonen (ENOC). Dat biedt de gelegenheid om de druk op de Nederlandse Kinderombudsvrouw op te voeren, die zich nog steeds niet heeft uitgesproken tegen het Zwarte Piet-racisme, ondanks een actie op 1 april en digitale verzoeken daartoe. Het comité Neem stelling tegen Zwarte Piet roept daarom iedereen op om de deelnemers aan de conferentie te mailen en te twitteren met het verzoek om het Zwarte Piet-racisme af te wijzen en om de Nederlandse Kinderombudsvrouw ertoe te bewegen om dat ook te doen.

Het thema van de conferentie is gelijke kansen voor alle kinderen in het onderwijs. Van jongs af aan worden kinderen in het onderwijs blootgesteld aan het Zwarte Piet-racisme. Scholen behoren plekken te zijn waar kinderen worden onderwezen over diversiteit, respect en gelijkwaardigheid. Ze behoren geen stereotyperende beeldvorming aangeleerd te krijgen. Maar in Nederland krijgen kinderen op school en ook elders juist aangepraat om via blackface een karikatuur neer te zetten van zwarte mensen. Ondanks de zeker sinds 2011 groeiende roep om afschaffing van de Zwarte Piet-figuur komt er in kringen van beleidsmakers maar heel langzaam verandering op gang. De politieke wil daartoe ontbreekt. Minister-president Mark Rutte beweert dat de overheid geen leidende rol zou moeten hebben bij het eventueel aanpassen van de Sinterklaastraditie. Maar diezelfde overheid draagt er met het eigen subsidiebeleid volop aan bij dat het Zwarte Piet-racisme in stand wordt gehouden in het onderwijs en ook elders. Zo subsidieert de overheid de publieke omroep NTR die elk jaar in november en december via het tv-programma Het Sinterklaasjournaal het Zwarte Piet-racisme reproduceert. Dat programma wordt volop gepromoot op basisscholen.

Terrein winnen

Hoewel de Zwarte Piet-figuur nog steeds niet is afgeschaft, heeft de strijd tegen die figuur sinds 2011 wel flink terrein gewonnen. Diverse werkgroepen van de Verenigde Naties hebben er kritiek op geuit, en ook de Amsterdamse rechtbank en het College voor de Rechten van de Mens hebben zich uitgesproken tegen het Zwarte Piet-racisme. Dat geldt ook voor bekende Nederlanders als Sylvana Simons, Humberto Tan, Anouk, Paul de Leeuw, Matthijs van Nieuwkerk, Georgina Verbaan en Claudia de Breij. Bedrijven gaan er meer en meer toe over om Zwarte Piet minder prominent of helemaal niet meer te gebruiken bij hun reclameboodschappen. Als product is hij ook minder in winkels te vinden. De kinderzender Nickelodeon is gestopt met het uitzenden van programma’s waarin Zwarte Piet voorkomt. Binnen de redactie van het Sinterklaasjournaal is het debat over de racistische karikatuur ook losgebroken. In Utrecht hebben meer dan dertig basisscholen Zwarte Piet in het onderwijs inmiddels afgeschaft. In andere grote steden gaat Zwarte Piet in het basisonderwijs op termijn ook verdwijnen.

Mailactie

Het is hoog tijd dat ook de Nederlandse Kinderombudsvrouw in het openbaar stelling gaat nemen. Mail ENOC (secretariat@ombudsnet.org), en als je tijd hebt ook de individuele Europese kinderombudspersonen die naar de conferentie in Litouwen gaan (zie de lijst onderaan). Je kunt daarbij gebruik maken van deze voorbeeldtekst:

Dear sir, madam,

On the 20th and 21th of September the ENOC conference “Equal opportunities for all children in education” will take place in Lithuania. During the conference you may be able to help highlight a big problem in primary schools in the Netherlands.

I would like to bring to your attention a serious problem involving racism in Dutch primary schools. In the Netherlands there is a racist tradition involving the practice of blackfacing, that is, the painting of ones face to resemble a person of African descent. The phenomenon involves a figure called “Zwarte Piet” (“Black Pete”), they are portrayed as silly, wild and unpredictable people, in need of the guidance of their white boss. The national tradition, called Sinterklaas, contains this racist practice and is maintained through national media and schools, both subsidized by the government. It is a good example of institutionalized racism.

Although criticism of this tradition has been high profile, the Childrens Ombudsperson in the Netherlands has not yet taken a stand against it, and the practice continues on a large nationwide scale. It is reprehensible that the Dutch Childrens Ombudsperson ignores this injustice towards children and fails in it’s responsibilities towards them. In the words of Martin Luther King: “In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends.”

Children have a right to an education that doesn’t promote racist stereotypes or caricatures. In the Netherlands, racist stereotypes are actively promoted by the schools themselves. It’s a serious problem. Children are given dark paint to paint themselves in a caricatural dark skin colour, and behave in a silly way; it’s very detrimental to the dignity of children with a dark skin colour.

Please would you address this problem during the ENOC conference in Lithuania?

I shall greatly appreciate any advice or assistance you may be able to provide in this matter.

Yours sincerely,

Mocht je een reactie ontvangen, zou je die dan naar ons (leiden@doorbraak.eu) willen doorsturen?

Twitteractie

Je kunt ook twitteren naar de Europese kinderombudspersonen met de hashtags #ENOCstopBlackface en #childrights. Hier een aantal voorbeeldtweets, maar verzin vooral je eigen teksten:

 • Promoting Black Pete racism: a Dutch educational practice
 • Dutch racist tradition remains uncriticized by Childrens Ombudsperson until now
 • High time that Dutch Childrens Ombudsperson tackles annual blackfacing in schools
 • WHAT? Dutch do blackface in schools every year?
 • Dutch Childrens Ombudsperson ignores blackfacing in schools
 • When will Dutch Childrens Ombudsperson take a stand against blackfacing in schools?
 • Blackface is business as usual in Dutch schools every year
 • Dutch Childrens Ombudsperson to confront question of blackface practice in schools
 • Dutch Childrens Ombudsperson silent on racism in schools
 • Stop teaching Black Pete racism in Dutch schools
 • Dutch children deserve schools without Black Pete racism

Dit zijn accounts van Europese kinderombudspersonen die zijn aangesloten bij ENOC:

@AvokatiPopullit
@OmbudsArmenia
@KRCommissaris
@DeVosDGDE
@boerneraadet
@lapsiasia
@TuomasKurttila
@defenseurdroits
@Ombudsman_Geo
@Synigoros
@ChildrensComm
@nichildcom
@cypcs
@childcomwales
@OCO_ireland
@aginfanzia
@tiesibsargs_lv
@OMBUDSMAN_MD
@Barneombudet
@ochrankynaprav
@DefensorAndaluz
@barnombudsman
@Kinderombudsman

Emailadressen

Voor wie tijd heeft hier de mailadressen van Europese kinderombudspersonen:

Albanië: ap@avokatipopullit.gov.al
Armenië: ombuds@ombuds.am
Azerbeidzjan: ombudsman@ombudsman.gov.az
België: kinderrechten@vlaamsparlement.be en dgde@cfwb.be
Bosnië en Herzegovina: ombudsmen@ombudsmen.gov.ba en info@djeca.rs.ba
Bulgarije: int@ombudsman.bg
Cyprus: childcom@ccr.gov.cy
Denemarken: brd@brd.dk
Estland: info@oiguskantsler.ee
Finland: lapsiasiavaltuutettu@oikeus.fi en tuomas.kurttila@oikeus.fi
Frankrijk: Stephanie.carrere@defenseurdesdroits.fr
Georgië: info@ombudsman.ge
Griekenland: cr@synigoros.gr
Groot-Brittannië: childrens.commissioner@childrenscommissioner.gsi.gov.uk, info@niccy.org,
inbox@cypcs.org.uk en post@childcomwales.org.uk
Hongarije: panasz@obh.hu
Ierland: oco@oco.ie
Italië: segreteria@garanteinfanzia.org
IJsland: ub@barn.is
Kroatië: info@dijete.hr
Letland: tiesibsargs@tiesibsargs.lv
Litouwen: vaikams@lrs.lt
Luxemburg: contact@ork.lu
Malta: cfc@gov.mt
Moldavië: cpdom@mdl.net
Montenegro: ombudsmandjeca@t-com.me
Noorwegen: post@barneombudet.no
Oekraïne: omb@ombudsman.gov.ua
Polen: rpd@brpd.gov.pl
Servië: zastitnik@zastitnik.rs en office@ombudsmanapv.org
Slowakije: office@vop.gov.sk
Slovenië: info@varuh-rs.si
Spanje: defensor@defensordelpuebloandaluz.es, infancia@sindic.cat en valedor@valedordopobo.com
Zweden: info@barnombudsmannen.se
Nederland: info@dekinderombudsman.nl

Harry Westerink