Soedanese vluchteling Saada: “IND, geef ons asiel en bescherming”

Afgelopen vrijdag demonstreerden zo’n 50 Afrikaanse vluchtelingen en solidaire bondgenoten in Amsterdam tegen migratiebeheersing en anti-zwart racisme. De tocht voerde van de Stopera naar de Dam en trok vooral op het Rembrandtplein en het Rokin veel bekijks. Op de Dam vond een uitgebreid programma van zwarte sprekers plaats. De demonstratie was georganiseerd door het Afrikaans Vluchtelingen Collectief in samenwerking met onder meer de Sudanese Refugees Organization.

Tijdens de strijdbare actie werden onophoudelijk en met veel energie leuzen geroepen als “Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal”, “No justice, no peace”, “Say it loud, say it clear, refugees are welcome here”, “Free Sudan” en “Stop the war in Sudan”. Veel deelnemers droegen spandoeken en actiebordjes, met teksten als “Generaal pardon”, “No human is illegal”, “Stop refugee discrimination” en “Stop afrofobie”.

Harry Westerink


Hieronder de tekst van het praatje dat de Soedanese vluchteling Saada in het Engels hield en dat in het Nederlands is vertaald door Doorbraak.

Stop de oorlog in Soedan, red de bevolking van Soedan! Waar we bang voor waren en waar we tegen protesteerden, dat gebeurde met een opmerkelijke snelheid (nee tegen het militaire bewind, ja tegen een burgerstaat). Er braken gewelddadige botsingen uit tussen het leger en de Rapid Support Forces als gevolg van de strijd om de macht tussen de leiders van de militaire staatsgreep tegen de burgers, Al-Burhan en zijn plaatsvervanger Muhammad Hamdan Dagalo (Hemedti), die niet luisterden naar de stemmen die opriepen tot het oplossen van conflicten door middel van dialoog.

Soedan kwam in een bloedige oorlog terecht, nadat de spanningen tussen de militaire leiders waren opgelopen in verband met de integratie van de Rapid Support Forces in het reguliere leger. Door de toenemende onderlinge verschillen nam elke partij zijn toevlucht tot militaire mobilisatie in de hoofdstad Khartoum en een aantal andere Soedanese steden, en kwam het land in een felle oorlog terecht die de Soedanezen duur kwam te staan. De enige verliezer van de hevige oorlog die nu in Soedan woedt, is de Soedanese bevolking. Honderden Soedanezen werden gedood door verdwaalde kogels en granaten, en hun lichamen lagen verspreid in de straten van Khartoum. Duizenden Soedanezen raakten gewond en de verwoeste ziekenhuizen konden hen niet helpen. Talloze huizen van Soedanezen werden verwoest, duizenden inwoners van Khartoum werden door de bombardementen en gewelddadige botsingen in woonwijken gedwongen om hun huis te verlaten en te vluchten naar het buitenland. Deze oorlog ontneemt ook de hoop dat het leger de macht zal afstaan aan de burgers.

Het is belangrijk dat alle Soedanese vluchtelingen onmiddellijk asiel en bescherming krijgen op grond van de Nederlandse wet en internationale verdragen. Wij staan achter hen in hun strijd voor vluchtelingenrechten en zeggen: geen uitstel meer voor hun toekomst!

Wij eisen dat de IND de zaken van de Soedanese vluchtelingen op een efficiënte en eerlijke manier bekijkt. Help ons om de petitie te ondertekenen voor verblijfsrecht voor alle Soedanese vluchtelingen en om een einde te maken aan de benarde situatie van de Soedanese vluchtelingen in Nederland.