Spectaculaire actie tegen de PVV in Nijmegen

Het klimteam in actie
Wilders Sluit Ook Jou Uit (WSOJU) heeft afgelopen zondag in Nijmegen actie gevoerd tegen de PVV. Via flyers wilde de actiegroep, waarin ook Doorbraak participeert, duidelijk maken dat Geert Wilders een uitsluitingsbeleid voor ogen heeft dat vele groepen in de maatschappij zal treffen. Ook veel mensen die zelf op de PVV willen gaan stemmen, zullen worden uitgesloten als Wilders zijn zin krijgt.

De actie werd kracht bijgezet door het anti-PVV klimteam. Dat liet een spandoek zakken aan een gebouw aan de Grote Markt. Dat baarde veel opzien, en doordat ook de terrassen bomvol zaten op deze koopzondag was de aandacht voor de flyeractie optimaal. Er ontstonden levendige discussies onder de mensen die op de terrassen zaten. Heel veel mensen prezen de actie en namen stickers en buttons mee. Een echtpaar uit Uden nam zelfs flyers mee om zelf uit te gaan delen tijdens een verkiezingsdebat met politieke partijen. Er werd ook een toespraak gehouden door een van de actievoerders om nogmaals te benadrukken dat Wilders niet opkomt voor de belangen van gewone mensen, zoals hij zelf wel beweert, maar simpelweg een racist is, waar je niet op stemt. Aan het einde van de toespraak was er zelfs applaus van de toehoorders. De zes leden van het klimteam werden na een tijdje gearresteerd. Ze werden in de loop van de avond weer vrijgelaten, precies tijdens de solidariteitsdemonstratie die voor hen georganiseerd was. Hieronder de tekst van de uitgedeelde flyers, en een tweetal foto's.

Bülent Yilmaz


Geef angst en haat geen stem

Komende week zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Misschien wel de meest spraakmakende partij is de Partij Voor de Vrijheid van Geert Wilders. Wilders laat het lijken alsof zijn partij vrijheid nastreeft, maar over die vrijheid kunnen we kort zijn: dat is vooral zijn vrijheid. Zijn vrijheid om mensen tegen elkaar uit te spelen, zijn vrijheid om niet te luisteren als daar kritiek op is, en zijn vrijheid om zoveel mogelijk macht te krijgen. Dat daarvoor de vrijheden van nogal wat mensen in de knel komen, lijkt er voor Wilders en zijn PVV niet zo toe te doen. Toch raar om jezelf Partij Voor de Vrijheid te noemen, als vrijwel al je oplossingen enkel repressie, uitsluiting of ophitsing betekenen.

Maar wie gunt Wilders eigenlijk allemaal vrijheid? En vooral… wie niet? Marokkaanse en Turkse Nederlanders vallen af, net als migranten uit islamitische landen. De Antillen? Geschrapt. Iedereen die niet al zeker vier generaties hier woont? Hoort niet bij ons. Eigenlijk iedereen die niet in een “judeo-christelijk” humanistische traditie is opgevoed moet oppassen. Jongeren worden ook genadeloos uitgesloten als ze een keer de fout zijn in gegaan. Belangrijke vrouwenrechten als abortus komen onder druk te staan. Iedereen die ook maar enigszins links of progressief is, kan het ook wel vergeten. Kritiek op Wilders, poging tot gesprek? Dan val je sowieso af. De groep die Wilders zijn "vrijheid" gunt wordt met de dag kleiner en voor de afvallers worden de consequenties met de dag heftiger. Ondertussen beweert hij op te komen voor ‘Nederlandse verworvenheden’. Maar die verworvenheden zijn niet uit de lucht komen vallen, die zijn juist gewonnen door strijd van linkse mensen in Nederland tegenover rechts. Die strijd zetten wij door, want anders kunnen we pas écht fluiten naar onze verworvenheden, laat staan verbetering daarvan. Dus laat je niets wijsmaken, want je koopt tweedehands waarden van een rasrechtse bedrieger.

Wij zijn klaar met Wilders. Wij zijn klaar met racisme, het zaaien van angst en haat, en we zijn klaar met Wilders' schijnoplossingen. Wilders verdeelt de samenleving om er zelf beter van te worden. En dat is gemakkelijk vanuit Den Haag, maar wij ‘gewone mensen’ moeten elke dag op straat met elkaar samenleven, en daarom hebben wij, organisaties en burgers in Arnhem en Nijmegen, het initiatief genomen om één front tegen apartheid te vormen. Vrijheid is pas vrijheid als iedereen er van kan genieten, en als niemand wordt uitgesloten.

Als we erover nadenken, kunnen we maar tot een conclusie komen: Wilder sluit ook jou uit!

De actie baarde opzien

Exit klimteam