Steun de juridische strijd tegen Zwarte Piet ook financieel!

Zwarte Piet is racisme.
Zwarte Piet is racisme.

Op 3 juli besliste de Amsterdamse rechtbank in het voordeel van een aantal activisten tegen Zwarte Piet, die bezwaar hadden gemaakt tegen de aanwezigheid van die figuur tijdens de intocht van Sinterklaas vorig jaar in Amsterdam. De rechter droeg burgemeester Eberhard van der Laan op om rekening te houden met het kwetsende en vernederende karakter van de racistische karikatuur. In plaats daarvan ging de burgemeester op 14 augustus doodleuk in hoger beroep tegen de uitspraak. Voor de behandeling van de zaak bij de Raad van State, die is vastgesteld op 16 oktober, vragen de activisten nu financiële steun.

De beslissing van de Amsterdamse rechtbank was een belangrijke overwinning in de strijd tegen Zwarte Piet. Hoewel de uitspraak lang niet ver genoeg ging en ook geen principieel anti-racistische strekking had, was het wel voor het eerst dat een Nederlandse rechter erkende dat er iets aan de hand is met de Zwarte Piet-figuur. Daardoor wordt het lastiger voor Zwarte Piet-fans om de racistische karikatuur als een “normaal” onderdeel van de veronderstelde Nederlandse cultuur neer te zetten.


(Een mondelinge oproep)

Achterbaks

Door hoger beroep in te stellen neemt Van der Laan welbewust het risico dat de uitspraak van de rechtbank toch nog wordt verworpen door de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Het is duidelijk dat de burgervader met dit gedrag objectief gezien in het kamp van de Zwarte Piet-fans zit, ondanks de praatjes waarmee hij Piet-critici af en toe probeert te paaien. Op 28 augustus demonstreerden bij en in het Amsterdamse stadhuis dan ook zo’n honderdvijftig activisten tegen de achterbakse houding van de burgemeester.

Vijf bezwaarmakers, Perez Jongloy, Imro Ritfeld, Sunny Bergman, Patricia Schor en Quinsy Gario, gaan zich verweren tegen het beroepschrift dat Van der Laan heeft ingediend. Ze krijgen daarbij juridische hulp van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira, dat is gespecialiseerd in mensenrechtenzaken. Omdat de rechtszaak geld kost, hebben de bezwaarmakers dringend geld nodig. Daarom doen ze een beroep op iedereen die de strijd tegen Zwarte Piet een warm hart toedraagt.

Wil je de bezwaarmakers financieel steunen? Maak dan zo snel mogelijk geld over op bankrekening NL03 INGB 0008 131476 t.n.v. Stichting Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden o.v.v. “Hoger beroep-procedure Zwarte Piet”.

Harry Westerink