Steun Gilly Emanuels financieel bij haar strijd tegen institutioneel racisme!

Gilly Emanuels
Gilly Emanuels

Gilly Emanuels is niet alleen het slachtoffer van de racistische terreur van een groep buurtjongeren, maar ook van het institutionele racisme van de politie en het Openbaar Ministerie. Ze moest vorige week voor de rechter verschijnen en heeft bovendien veel kosten moeten maken om het onrecht te bestrijden dat haar is aangedaan. Steun haar daarom moreel en financieel!

Emanuels is een zwarte vrouw die in Hilversum een ijssalon had. Een groep buurtjongeren terroriseerde haar maandenlang. Ze maakten vrijwel dagelijks een bende van de straat en de bankjes voor haar ijssalon. Een Surinaamse vlag – kennelijk speciaal door hen aangeschaft – werd met poep besmeurd en voor de deur van haar zaak achtergelaten. Emanuels werd vaak racistisch uitgescholden. De ruit van haar ijssalon werd ingegooid en ’s nachts werden er brandende peuken door de brievenbus haar zaak binnengegooid. Emanuels en sommige buren probeerden regelmatig de politie er bij te halen, maar die deed niets. Ook bij de supermarkt werd ze vaak lastig gevallen.

Toen Emanuels in augustus 2017 met haar driejarige kind bij haar ijssalon aankwam om haar auto uit te laden, waren er drie jongens. Ze werd weer eens racistisch uitgescholden en kreeg een mandarijn in haar nek gegooid. Ze voelde zich bedreigd en was bang voor haar kind. Ze pakte de stok van een dweil en liep op hen af. Wat er daarna precies gebeurde, is niet helemaal duidelijk, ondanks de filmpjes die zijn gemaakt. Maar beide partijen hadden enigszins beschadigde kleding en lichte verwondingen. Hoe dan ook, Emanuels probeerde alleen maar zichzelf te verdedigen tegen de aanhoudende racistische terreur. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot haar echter aan te klagen wegens mishandeling en een van de jongens voor belediging, niet eens wegens racisme. Tijdens de rechtszaak vorige week eiste de Officier van Justitie tegen haar 120 uur werkstraf en 270 euro schadevergoeding. Een grof schandaal. De rechter doet op woensdag 20 februari om 12:30 uur uitspraak.

De racistische jongeren, de politie en het OM hebben Emanuels samen weggepest uit Hilversum en haar zaak kapot gemaakt. Ze had elders werk gevonden, maar werd daar ook weer weggestuurd nadat bekend werd dat ze een strafzaak had lopen. Ze zit financieel aan de grond, maar heeft nu gelukkig wel ander werk gevonden. Ze heeft elke vorm van steun hard nodig. De strafzaak tegen Emanuels is publiekelijk vanuit allerlei hoeken en gaten bekritiseerd, niet alleen door anti-racisten van onderop, zoals Comité Boni, maar ook door buurtbewoners, door opiniemakers, en zelfs door de PVV.

Wil je Gilly Emanuels financieel steunen? Maak dan hier geld over.

Harry Westerink