Strijdbare anti-kapitalistische demonstratie in Nijmegen

Dansen aan het begin van de demonstratie.
Dansen aan het begin van de demonstratie (foto: HF Fotografie).

Gisteren was er in Nijmegen een sterke anti-kapitalistische demonstratie met aansluitende 1 mei-viering, georganiseerd door een coalitie van strijdbare linkse groepen, waaronder ook Doorbraak. Naar schatting driehonderd mensen deden mee, waaronder veel activisten uit Turkse en Koerdische hoek. Er waren ook opvallend veel vrouwen en kinderen aanwezig.

Aan het begin van de demonstratie werd er op het Stationsplein muziek gemaakt met fluit en trom, en veel Turkse en Koerdische deelnemers begonnen te dansen. Daarna sloten ook andere activisten zich aan. Voor de demonstratie begon te lopen was er eerst nog een strijdbare toespraak van Ramon van de Internationale Socialisten over de rechten van arbeiders.

Dansen in de voorjaarszon.
Dansen in de voorjaarszon (foto: HF Fotografie).

Helaas vond de politie het nodig om met paarden naast de optocht te gaan lopen, ook in smalle straten. Dat is echt onverantwoord: als er iets gebeurt, vallen er dan meteen gewonden. De paarden waren voortdurend onrustig, hun berijders hadden hen onvoldoende onder controle.

Verder was de sfeer goed, en het weer werkte gelukkig mee. Er werden niet heel veel leuzen geroepen. Wel onder meer “A, anti, anticapitalista” en “Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme”. Er waren ook leuzen in het Turks, over dat Erdogan een fascist is. Aan het begin van de demonstratie werd er een boekje uitgedeeld met daarin de teksten van enkele socialistische strijdliederen, zoals “De internationale”, “Bella ciao”, “Solidarity forever” en “Which side are you on”. Die nummers werden tijdens de tocht gedraaid, maar helaas niet massaal meegezongen. Er was verder veel strijdbare ‘wereldmuziek’.

Anti-kapitalistisch spandoek.
Anti-kapitalistisch spandoek.

Tijdens stops waren er toespraken over de gezondheidszorg, over de Turkse president Erdogan en zijn oorlog tegen de Koerden, over het kapitalisme en over internationale vrijhandelsverdragen.

Provocerende Turkse nationalist.
Provocerende Turkse nationalist (foto: Romy Click).

Tijdens een van de toespraken stapte er een man uit een auto die met zijn hand het bekende fascistische Grijze Wolven-teken maakte. Daarna verscheen er een groep van vier of vijf mannen met Turkse vlaggen. De politie sprak hen aan en hield hen tegen. Nadat de demonstratie verder trok, kwamen er uit zijstraten nog een of twee kleine groepjes mannen en vrouwen opzetten, aanhangers van Erdogans moslimfundamentalische AK-partij. Vanuit de demonstratie werd weer gescandeerd dat Erdogan een moordenaar was. De politie ging er meteen tussen staan en voorkwam zo een vechtpartij.

Veel vlaggen en spandoeken.
Veel vlaggen en spandoeken (foto: HF Fotografie).

Er werd veel geflyerd tijdens de demonstratie, en daar werd over het algemeen positief op gereageerd. Er waren ook veel vlaggen, actieborden en spandoeken. Spandoeken tegen kapitalisme, het groene Doorbraak-spandoek “Onze tegenprestatie is verzet”, de bekende IS-actieborden en ook veel Koerdische en Turkse spandoeken en vlaggen.

Ons groene spandoek was niet altijd even goed zichtbaar.
Ons groene spandoek was niet altijd even goed zichtbaar (foto: HF Fotografie).

Het was een lange tocht, en die eindigde bij politiek café De Klinker. Daar werd nog wat gedanst en binnen kon er gegeten worden van de hapjes van solidariteitscafé Mulawan.

Mariët van Bommel

ook veel kinderen deden mee.
Ook veel kinderen deden mee (foto: Romy Click).

(Met dank aan Romy Click en HF Fotografie)