Strijdbare protestactie tegen transhaat op de Vrije Universiteit: “Fuck de VU, trans zorg nu!” (beeldverslag)

Zo’n 60 mensen, voornamelijk trans en andere queer activisten, deden gisterochtend mee aan een strijdbare protestactie tegen een conferentie die op hetzelfde moment op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam plaatsvond. Een groep transhatende pseudowetenschappers kwam daar bijeen om trans jongeren de toegang tot hormoonblokkers te ontzeggen. “Een van de sprekers is Hilary Cass, auteur van het afschuwelijke ‘Cass Report’, en ook de beruchte transfoben Riitakertuu Kaltiala en Mikael Landén. Beiden werken samen met de haatzaaiende organisaties SEGM en Genspect”, aldus Trans Zorg Nu!, die de actie had georganiseerd.

Vier uur lang werden er voor de ingang van de VU indrukwekkende toespraken gehouden, actieborden getoond en leuzen geroepen, met tussendoor veel muziek en ook veel boegeroep en ander lawaai richting de transhaters in het gebouw van de VU. Trans Zorg Nu! “is een collectief van trans mensen die zich inzetten voor zelfbeschikking in de transgenderzorg”, zo viel te lezen op een van de flyers die tijdens de actie werd verspreid. “Geen diagnose, geen onnodige en eindeloze wachtlijsten. Geen beperking of vertraging op basis van BMI, neurotype, etc. Wél snelle, lokale zorg op basis van volledige zelfbeschikking, voor iedereen, op elke leeftijd en volledig vergoed.”

Tegen hiërarchie, voor autonomie

Die eis van zelfbeschikking voor trans mensen klonk door de hele actie heen. Dat bleek niet alleen uit de toespraken, maar ook uit de leuzen die werden geroepen en die op een flyertje stonden vermeld. Zoals: “Our bodies, our choices, trans kids have voices!”, “Hey hey, ho ho, gatekeeping has to go!”, “Weg met de hiërarchie, wij willen autonomie!” en “1, 2, 3, 4, komt er nog wat van, 5, 6, 7, 8, we wachten al zo lang, 9, 10, 11, anders doen we het zelf!” en “Doctors don’t tell me what to do, my body is for me, not you!”.

Voortdurend werden de transhaters in de VU op de korrel genomen. “We hebben gezien waar hun haat en misinformatie toe leidt”, stond er op een andere flyer die werd uitgedeeld. “Beperking van transitiezorg voor jongeren veroorzaakt ernstig lijden en soms zelfdoding. Deze sprekers zijn er in geslaagd de zorg voor jongeren in te perken in Zweden en Groot-Brittannië en nu richten ze zich op Nederland.” Daar werd tijdens de actie aan toegevoegd dat het geen toeval is dat dit soort conferenties momenteel worden gehouden. Want er is een extreem-rechtse regering aan de macht gekomen en die wil transhaters ongetwijfeld ruim baan – en geld – geven en transitiezorg afbreken. De leuze “Fuck de VU, trans zorg nu!” viel dan ook herhaaldelijk te horen.

Hels kabaal

Helaas kwam een pipo van PowNed weer vervelend doen door met die beruchte roze microfoon te lopen provoceren, in de hoop een relletje te kunnen veroorzaken. Maar daarin slaagde hij niet, want hij werd voortdurend omringd door een heleboel trans mensen die het hem onmogelijk maakten om te filmen en te interviewen. Uiteindelijk werd de lastpost weggestuurd, gelukkig voordat een spreker aan het woord kwam die niet gefilmd en gefotografeerd wilde worden en die aan het zicht werd onttrokken met het spandoek dat aan het podium hing.

Het protest werd passend afgesloten met een hels kabaal om de transhatende pseudowetenschappers te laten horen dat trans mensen er zijn en dat ze blijven strijden voor zelfbeschikking en tegen paternalistisch en hiërarchisch ingestelde medici en andere zorgverleners. Het was voor alle deelnemers aan de actie duidelijk dat het hoog tijd is voor solidariteit met en tussen alle gemarginaliseerde groepen in de samenleving die gestigmatiseerd, gecriminaliseerd en gedehumaniseerd worden door de fascisten die tot in de kern van het staatsapparaat zijn doorgedrongen.

Harry Westerink