Banner van "Hollanda'da yaşayan Türkler" op Facebook.

Banner van “Hollanda’da yaşayan Türkler” op Facebook.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu heeft recentelijk aangekondigd dat Turkse staatsburgers die in het buitenland “actieve steun” verlenen aan “terreurorganisaties” gedenaturaliseerd zullen worden. Met andere woorden: de Turkse AKP-regering gaat de Turkse nationaliteit afnemen van mensen die haar in politiek opzicht niet bevallen. Opposanten zijn al snel “terroristen” in de ogen van de Turkse staat. Op Facebook wordt deze maatregel vurig verwelkomd door in Nederland levende nationalistische en conservatieve Turken. Maar daar blijft het niet bij: zij willen de Turkse staat maar al te graag helpen bij de uitvoering ervan. De steun voor Çavuşoğlu gaat gepaard met oproepen om “verraders” aan te geven bij Turkse staatsinstanties.

Mevlüt Çavuşoğlu en zijn oproep: meme die gretig verspreid wordt.

Mevlüt Çavuşoğlu en zijn oproep: meme die gretig verspreid wordt.

Een openbare groep op Facebook waar dergelijke berichten zijn te vinden, heet “Hollanda’da yaşayan Türkler” (In Nederland levende Turken), met bijna achtduizend leden. Hoogstwaarschijnlijk worden dergelijke berichten waarin klikgedrag wordt geprezen als een nationale deugd in meer (openbare en besloten) groepen gedeeld. In de berichten geplaatst in “Hollanda’da yaşayan Türkler” moet vooral Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid voor de SP) het ontgelden en wordt opgeroepen om bij de eerstvolgende verkiezingen op DENK te stemmen. Hieronder volgt een uit het Turks vertaalde weergave van de gevoerde en zo nu en dan agressieve dialogen binnen deze openbare groep.

Ene Ünal Ceylan uit Rhenen plaatste op 14 december 2016 het nieuws over de door Çavuşoğlu aangekondigde denaturalisatiemaatregel. De eerste reactie kwam van hem zelf.

Ünal Ceylan uit Rhenen.

Ünal Ceylan uit Rhenen.

Ünal Ceylan: “We zullen eens zien of ze vanaf nu én verraad kunnen plegen én Turkije kunnen binnenkomen via de grensovergang bij Kapıkule… Die mensen die jullie kennen… Verklik hen op de websites van het consulaat, zodat hun staatsburgerschap wordt ingetrokken.”

Daarna volgt een levendige dialoog.

Eşref Aydın (Ede): “Als God het wil.”

Leman Yavuzer (Enschede): “Een heel goed besluit, maar deze verraders gebruiken over het algemeen schuilnamen.”

Ünal Ceylan: “De staat zal ze vinden. Via de functionarissen die zullen worden aangesteld door het consulaat. Ze zullen worden opgespoord in Europese landen.”

Leman Yavuzer: “Als God het wil.”

Ünal Ceylan: “Als God het wil.”

Yağız Yücel (Schilderswijk, Den Haag): “Zodra het besluit in de Staatscourant is gepubliceerd, ga ik deze bastaards meteen aangeven.”

Yagiz Yücel uit Den Haag.

Yagiz Yücel uit Den Haag.

Ünal Ceylan: “Dit nieuws is al gepubliceerd door Mevlüt Çavuşoğlu… Buitenlandse Zaken… Het meldnummer en de website zullen binnenkort bekend worden gemaakt aan het publiek.”

Ünal Ceylan: “Dus wat we als volk moeten begrijpen na de laatste gevallen martelaren… De president en de minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zijn vastbesloten om de terreurorganisaties te vernietigen.”

Ünal Ceylan: “Al ligt er nu een meter sneeuw. Het leger is actief op de bergen Cudi en Gabar en in de rest van het zuidoosten. Ze zoeken ze [PKK-strijders] op in hun holen.”

Yağız Yücel: “Laat God hen beschermen. We zijn de lucht die wij inademen aan hen verschuldigd.”

Emin Tamer (Amsterdam): “Deze wet zou moeten worden aangenomen in Turkije tegen alle verraders.”

Hüseyin Arslan (Bursa, Turkije): “Als God het wil.”

Şenol Kılınç (Harderwijk): “Als dit nieuws klopt, is dit geweldig. Hopelijk wordt het ook toegepast.”

Ünal Ceylan: “Zoals het ernaar uitziet, doet de staat zijn uiterste best om de terreur te stoppen. Als God het wil, gebeurt dit ook. Zowel hun armen in de politiek als in de bergen zullen worden gebroken.”

Şenol Kılınç: “Als God het wil.”

Mehmet Keleş (woonplaats onbekend): “Als God het wil.”

Ali Altıntaş (Eindhoven): “Als God het wil.”

Alperen Yiğit (Rotterdam): “Zo moet je ons tevreden stellen, dit is wat wij willen.”

Ayten Canlı (Amsterdam): “In het buitenland leven zoveel hypocriete smeerlappen die de PKK helpen. De Turken hier moeten helpen. Deze mensen moeten worden verklikt aan onze staat.”

Ünal Ceylan: “Sadet Karabulut van de SP is een PKK-er. Niemand moet op 15 maart op haar stemmen. Sadet is een Armeniër uit Tunceli. Op 15 maart moet iedereen naar de stembus gaan en op DENK stemmen. Er is niemand meer die ons verdedigt.”

Ünal Ceylan: “Zij trekt al jaren Turkse stemmen, maar is een PKK-er die het Westen dient.”

Turco Barcelona (woonplaats onbekend): “Als God het wil. Ik ken er veel. Ik ga hun namen allemaal doorgeven, met foto.”

“Turco Barcelona”

“Turco Barcelona”

Konyalı Talip (Den Haag): “Als God het wil. Zet ze uit het staatsburgerschap.”

Littlebigman Van Utrecht (woonplaats onbekend): “Wees niet bang, als jullie een eerloze verrader kennen, verklik hem dan!!”

“Littlebigman Van Utrecht”

“Littlebigman Van Utrecht”

Cengiz Kibaroğlu (woonplaats onbekend): “Een te laat genomen besluit. Gooi ze uit het staatsburgerschap.”

Alieren Katan (Amsterdam): “Het is te laat. Dit had al lang moeten worden besloten, zodat de verraders konden worden gedenaturaliseerd.”

Adnan Özdemir (Eindhoven): “Het moet deze mensen verboden worden om Turkije te betreden!!!”

Necati Koçak (Rotterdam): “Geachte minister, laten we de binnenlandse verraders niet vergeten. Je moet de armen van deze schoften vanaf de schouders breken zodat ze zich nergens meer aan vast kunnen houden. Laten we binnen onze gemeenschap beginnen.”

Hayri Sayın (Fethiye, Turkije): “Als God het wil.”

Hamdi Akkoç (woonplaats onbekend): “Het is niet genoeg om hen te denaturaliseren. Onteigen deze eerlozen.”

Turco Barcelona: “Ja, Hamdi Akkoç, helemaal mee eens. Verdeel hun bezit onder het Turkse leger en de nabestaanden van martelaren en laat ze nooit meer het land betreden.”

Turco Barcelona: “[Als antwoord op iemand die geen staatsburger meer wil zijn van een land als Turkije]. Heel simpel. Schrijf op je Facebook-profiel dat je de terreur steunt, dat er meer soldaten en politieagenten moeten sneuvelen, dan geef ik jouw naam door. Geen probleem dus. Je kan natuurlijk ook gewoon naar het consulaat gaan en melden dat je je Turkse nationaliteit opgeeft, en word je Nederlands staatsburger.”

Ayhan Tepeli.

Ayhan Tepeli.

Hamdi Akkoç: “Als je niet trots bent op je identiteitsbewijs, moet je dit niet gebruiken. Het is niet moeilijk om je te laten denaturaliseren. Niemand dwingt je. Gelukkig moge diegene zich prijzen die zich Turk noemt.”

Ayhan Tepeli (woonplaats onbekend): “Het internet is niet van deze idioten. Zij moeten leren leven als mensen. Geef hun namen door aan de staat. Het is niet moeilijk, kleine moeite. siber@egm.gov.tr, arastirma@egm.gov.tr [mailadressen van het Turkse Directoraat-Generaal voor Veiligheid].”

Karel J. Molenaar


 1. Allard # 1 
  1 jaar geleden

  Het is jammer dat een uitleg via twitter mij gewoon onmogelijk word gemaakt, maar hier een korte reactie.

  Terrorisme aanpakken is altijd goed, alleen anders denkende mensen meteen als terrorist zien/ behandelen, is toch echt het andere uiterste.

 2. Eric # 2 
  1 jaar geleden

  Op zich heb je gelijk dat terrorisme aangepakt moet worden, alleen blijft altijd de vraag wie definieert wat terrorisme is en wie de terroristen zijn. In de praktijk gedragen heel veel staten zich als terroristen, maar er staat er geen een op de terrorisme-lijst. En de een zijn terrorist is de ander zijn vrijheidsstrijder. Mandela stond ooit op terroristen-lijsten.

  En kan je uitleggen hoe Twitter je belemmerd om te reageren?

 3. Allard # 3 
  1 jaar geleden

  Hoi Erik, Helaas kan je inderdaad terrorisme veel breder trekken dan opblaas idioten, die onschuldige burgers daarbij doden/verwonden.

  met twitter, als ik mijn punt wil maken, vervaagd de tweet van het posten, en komt de post hooguit op mijn eigen account te staan. Dit is ook als ik iemand wil beantwoorden. je ziet het tweet balkje zelf vervagen, en pas als ik text zou wissen, kan ik me punt weer maken. ook al is mijn tweet kort en bondig. zijn er meer mensen die dit onder vinden misschien?

 4. Taylan # 4 
  1 jaar geleden

  http://www.nu.nl/buitenland/4345321/rechtbank-belgie-acht-terrorismewetgeving-niet-van-toepassing-pkk-.html

  Turkse staat had al haar troeven ingezet om Assad omver te werpen. Erdogan hoopte op een snelle overwinning van door hem gesteunde jihadisten. Hij hoopte op een snelle val van Kobani. De politieke strategie de AKP en Erdogan in Syrië is uitgedraaid op een fiasco. De Koerden zijn sterker uit de strijd gekomen en zijn nu een factor van betekenis is Syrië en Irak. De PKK won meer aan prestige na de bevrijding van Sinjar, de stad die eerder werd veroverd door de IS op de Peshmerga’s, waarna zich een tragedie voltrok op Yezidi’s. Duizenden moesten de stad ontvluchten, werden vermoord en verkracht. Erdogan zette alles op alles om te voorkomen dat de Koerden invloed zouden winnen in het gebied. Zijn buitenlandbeleid is mislukt en daarmee eigenlijk zijn hele politieke islam-project, zijn zogenaamd gematigde islam. Met de oorlog tegen de Koerden werden legale Koerdische structuren aangepakt, anderen dus dan de PKK zelf. De grote machtsblokken die in de regio actief zijn zien Koerden niet als terroristen maar als bondgenoten. Het is een nachtmerrie voor de Turkse staat dat een Koerdisch gebied ontstaat dat zich uitstrekt van Noord-Irak tot aan tot aan Antakya. De Koerden in Turkije worden daarom keihard aangepakt. Momenteel is bijna gehele legale Koerdische politieke structuur verdwenen. Erdogan ziet met lede ogen aan hoe Europa, zijn trouwe bondgenoot, hem in de steek laat voor wat betreft de Koerden. Hij zet hoog in om Europa te dwingen om maatregelen te nemen tegen de legale Koerdische organisaties die gelieerd zijn aan de PKK. Europa lijkt daar geen zin in te hebben. Het tegendeel is het geval. Europa lijkt, na het veranderen van de politieke machtsstructuren in Irak en Syrië, en daarmee de positie van de Koerden, haar politiek omtrent de PKK en de PYD als terroristische organisatie te veranderen. Turkije probeert haar verloren strijd in Syrië en Irak tegen de Koerden in Turkije en Europa voort te zetten.

 5. Jorein Versteege # 5 
  1 jaar geleden

  Erdogan speelt een smerig nationalistisch spel en weet het oeroude Turkse nationalisme te gebruiken. Want elke Turk wordt als nationalist opgevoed, op scholen, door ouders en door de Turkse samenleving. Kritiek op dit nationalisme is taboe, alles en iedereen moet trouw zijn aan de idealen van Atatürk en zijn Turkse Republiek. Wie weigert om trouw te zweren aan Turkije is meteen een ”landverrader”. Dit zwart-wit denken is niet typisch Turks, je ziet het ook steeds meer bij de Amerikanen. Echter in Turkije is dit nationalisme ook etnisch van aard, aangezien de Turkse staat geen etnische minderheden erkent en onderdrukt. Koerden, Armeniërs en andere niet-Turkse minderheden worden verplicht zich Turks te gedragen. Dictator Erdogan maakt van Turkije weer een dictatuur, die het altijd min of meer geweest is!

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*