Turkse nationalisten in Nederland roepen op om opposanten te verklikken aan de Turkse staat

Banner van "Hollanda'da yaşayan Türkler" op Facebook.
Banner van “Hollanda’da yaşayan Türkler” op Facebook.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu heeft recentelijk aangekondigd dat Turkse staatsburgers die in het buitenland “actieve steun” verlenen aan “terreurorganisaties” gedenaturaliseerd zullen worden. Met andere woorden: de Turkse AKP-regering gaat de Turkse nationaliteit afnemen van mensen die haar in politiek opzicht niet bevallen. Opposanten zijn al snel “terroristen” in de ogen van de Turkse staat. Op Facebook wordt deze maatregel vurig verwelkomd door in Nederland levende nationalistische en conservatieve Turken. Maar daar blijft het niet bij: zij willen de Turkse staat maar al te graag helpen bij de uitvoering ervan. De steun voor Çavuşoğlu gaat gepaard met oproepen om “verraders” aan te geven bij Turkse staatsinstanties.

Mevlüt Çavuşoğlu en zijn oproep: meme die gretig verspreid wordt.
Mevlüt Çavuşoğlu en zijn oproep: meme die gretig verspreid wordt.

Een openbare groep op Facebook waar dergelijke berichten zijn te vinden, heet “Hollanda’da yaşayan Türkler” (In Nederland levende Turken), met bijna achtduizend leden. Hoogstwaarschijnlijk worden dergelijke berichten waarin klikgedrag wordt geprezen als een nationale deugd in meer (openbare en besloten) groepen gedeeld. In de berichten geplaatst in “Hollanda’da yaşayan Türkler” moet vooral Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid voor de SP) het ontgelden en wordt opgeroepen om bij de eerstvolgende verkiezingen op DENK te stemmen. Hieronder volgt een uit het Turks vertaalde weergave van de gevoerde en zo nu en dan agressieve dialogen binnen deze openbare groep.

Ene Ünal Ceylan uit Rhenen plaatste op 14 december 2016 het nieuws over de door Çavuşoğlu aangekondigde denaturalisatiemaatregel. De eerste reactie kwam van hem zelf.

Ünal Ceylan uit Rhenen.
Ünal Ceylan uit Rhenen.

Ünal Ceylan: “We zullen eens zien of ze vanaf nu én verraad kunnen plegen én Turkije kunnen binnenkomen via de grensovergang bij Kapıkule… Die mensen die jullie kennen… Verklik hen op de websites van het consulaat, zodat hun staatsburgerschap wordt ingetrokken.”

Daarna volgt een levendige dialoog.

Eşref Aydın (Ede): “Als God het wil.”

Leman Yavuzer (Enschede): “Een heel goed besluit, maar deze verraders gebruiken over het algemeen schuilnamen.”

Ünal Ceylan: “De staat zal ze vinden. Via de functionarissen die zullen worden aangesteld door het consulaat. Ze zullen worden opgespoord in Europese landen.”

Leman Yavuzer: “Als God het wil.”

Ünal Ceylan: “Als God het wil.”

Yağız Yücel (Schilderswijk, Den Haag): “Zodra het besluit in de Staatscourant is gepubliceerd, ga ik deze bastaards meteen aangeven.”

Yagiz Yücel uit Den Haag.
Yagiz Yücel uit Den Haag.

Ünal Ceylan: “Dit nieuws is al gepubliceerd door Mevlüt Çavuşoğlu… Buitenlandse Zaken… Het meldnummer en de website zullen binnenkort bekend worden gemaakt aan het publiek.”

Ünal Ceylan: “Dus wat we als volk moeten begrijpen na de laatste gevallen martelaren… De president en de minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zijn vastbesloten om de terreurorganisaties te vernietigen.”

Ünal Ceylan: “Al ligt er nu een meter sneeuw. Het leger is actief op de bergen Cudi en Gabar en in de rest van het zuidoosten. Ze zoeken ze [PKK-strijders] op in hun holen.”

Yağız Yücel: “Laat God hen beschermen. We zijn de lucht die wij inademen aan hen verschuldigd.”

Emin Tamer (Amsterdam): “Deze wet zou moeten worden aangenomen in Turkije tegen alle verraders.”

Hüseyin Arslan (Bursa, Turkije): “Als God het wil.”

Şenol Kılınç (Harderwijk): “Als dit nieuws klopt, is dit geweldig. Hopelijk wordt het ook toegepast.”

Ünal Ceylan: “Zoals het ernaar uitziet, doet de staat zijn uiterste best om de terreur te stoppen. Als God het wil, gebeurt dit ook. Zowel hun armen in de politiek als in de bergen zullen worden gebroken.”

Şenol Kılınç: “Als God het wil.”

Mehmet Keleş (woonplaats onbekend): “Als God het wil.”

Ali Altıntaş (Eindhoven): “Als God het wil.”

Alperen Yiğit (Rotterdam): “Zo moet je ons tevreden stellen, dit is wat wij willen.”

Ayten Canlı (Amsterdam): “In het buitenland leven zoveel hypocriete smeerlappen die de PKK helpen. De Turken hier moeten helpen. Deze mensen moeten worden verklikt aan onze staat.”

Ünal Ceylan: “Sadet Karabulut van de SP is een PKK-er. Niemand moet op 15 maart op haar stemmen. Sadet is een Armeniër uit Tunceli. Op 15 maart moet iedereen naar de stembus gaan en op DENK stemmen. Er is niemand meer die ons verdedigt.”

Ünal Ceylan: “Zij trekt al jaren Turkse stemmen, maar is een PKK-er die het Westen dient.”

Turco Barcelona (woonplaats onbekend): “Als God het wil. Ik ken er veel. Ik ga hun namen allemaal doorgeven, met foto.”

“Turco Barcelona”
“Turco Barcelona”

Konyalı Talip (Den Haag): “Als God het wil. Zet ze uit het staatsburgerschap.”

Littlebigman Van Utrecht (woonplaats onbekend): “Wees niet bang, als jullie een eerloze verrader kennen, verklik hem dan!!”

“Littlebigman Van Utrecht”
“Littlebigman Van Utrecht”

Cengiz Kibaroğlu (woonplaats onbekend): “Een te laat genomen besluit. Gooi ze uit het staatsburgerschap.”

Alieren Katan (Amsterdam): “Het is te laat. Dit had al lang moeten worden besloten, zodat de verraders konden worden gedenaturaliseerd.”

Adnan Özdemir (Eindhoven): “Het moet deze mensen verboden worden om Turkije te betreden!!!”

Necati Koçak (Rotterdam): “Geachte minister, laten we de binnenlandse verraders niet vergeten. Je moet de armen van deze schoften vanaf de schouders breken zodat ze zich nergens meer aan vast kunnen houden. Laten we binnen onze gemeenschap beginnen.”

Hayri Sayın (Fethiye, Turkije): “Als God het wil.”

Hamdi Akkoç (woonplaats onbekend): “Het is niet genoeg om hen te denaturaliseren. Onteigen deze eerlozen.”

Turco Barcelona: “Ja, Hamdi Akkoç, helemaal mee eens. Verdeel hun bezit onder het Turkse leger en de nabestaanden van martelaren en laat ze nooit meer het land betreden.”

Turco Barcelona: “[Als antwoord op iemand die geen staatsburger meer wil zijn van een land als Turkije]. Heel simpel. Schrijf op je Facebook-profiel dat je de terreur steunt, dat er meer soldaten en politieagenten moeten sneuvelen, dan geef ik jouw naam door. Geen probleem dus. Je kan natuurlijk ook gewoon naar het consulaat gaan en melden dat je je Turkse nationaliteit opgeeft, en word je Nederlands staatsburger.”

Ayhan Tepeli.
Ayhan Tepeli.

Hamdi Akkoç: “Als je niet trots bent op je identiteitsbewijs, moet je dit niet gebruiken. Het is niet moeilijk om je te laten denaturaliseren. Niemand dwingt je. Gelukkig moge diegene zich prijzen die zich Turk noemt.”

Ayhan Tepeli (woonplaats onbekend): “Het internet is niet van deze idioten. Zij moeten leren leven als mensen. Geef hun namen door aan de staat. Het is niet moeilijk, kleine moeite. siber@egm.gov.tr, arastirma@egm.gov.tr [mailadressen van het Turkse Directoraat-Generaal voor Veiligheid].”

Karel J. Molenaar