10 oktober, Utrecht: debat over de PVV en de Gouden Dageraad

Gouden Dageraad-leider Nikos Michaloliakos.
Gouden Dageraad-leider Nikos Michaloliakos.

Op 10 oktober organiseren de Kritische Studenten Utrecht een debatbijeenkomst onder het motto “Fascisme kun je niet eten. De eeuwige terugkeer van fascisme in tijden van crisis”. De discussie zal onder meer gaan over de PVV van Geert Wilders en de Gouden Dageraad in Griekenland. Beide partijen zaaien haat en geweld met hun racistische zondebokpolitiek.

Debat
Donderdag 10 oktober
Vanaf 19:30 uur
Kargadoor
Oudegracht 36, Utrecht
Facebook-event

Uit de oproep van de KSU: “Nederland verkeert in een economische crisis. De Miljoenennota is nog maar net bekend, maar nu al is de PVV met dertig zetels in de peilingen de grootste partij in Nederland. De huidige populariteit van Wilders lijkt veel overeenkomsten te hebben met de opkomst van de fascistische Gouden Dageraad in Griekenland, waar sinds de crisis racistisch geweld aan de orde van de dag is. Wat is de relatie tussen crisis en de opkomst van fascisme? Is de PVV fascistisch? Wordt de PVV de Nederlandse Gouden Dageraad? Kunnen migranten straks nog wel veilig over straat?”

De Gouden Dageraad kwam onlangs weer eens negatief in het nieuws. Na de moord door een fascist op de anti-fascistische rapper Pavlos Fyssas werden kopstukken van de partij, waaronder leider Nikos Michaloliakos, gearresteerd. De dader had verklaard lid te zijn van de Gouden Dageraad.

Harry Westerink