Spandoek van Doorbraak in Venlo

Spandoek van Doorbraak in Venlo.

Een kleine honderd mensen verzamelden zich gistermiddag in de kou in Venlo om te protesteren tegen de aanvallen van Turkije op de Koerden in de Syrische regio Afrin. Het protest was georganiseerd door de alevitische vereniging in Venlo en werd gesteund door onder meer SP Rood, AFA en de Autonomen Brabant. Ook Doorbraak was aanwezig.

Er werd bij aanvang een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de Turkse agressie. Daarna begon een vertegenwoordiger van de Koerdische gemeenschap met een toespraak in het Koerdisch. Ook iemand van de alevitische gemeenschap sprak de demonstranten toe. Hij benadrukte dat de alevieten in Turkije eeuwenlang onderdrukt zijn en het slachtoffer werden van “genocides” en daarom nu solidair zijn met de Koerdische bevolking in de Syrische regio Afrin. “Als een bevolking wordt onderdrukt, is strijd daartegen gerechtvaardigd”, aldus de spreker.

Er werd door activisten van het platform “Kom in actie voor Afrin” een pamflet met een duidelijk standpunt voorgelezen en uitgedeeld, zie hieronder. Ook werden er leuzen geroepen tegen de Turkse president Recep Erdoğan en voor de Koerdische strijd, zoals “Erdoğan moordenaar, Erdoğan dictator, Erdoğan fascist” en “Biji YPG” en “Biji YPJ”. Leve de YPG en de YPJ, respectievelijk de Koerdische verdedigingseenheden en de uit vrouwen bestaande verdedigingseenheden YPJ. Er werd ook volop gedanst en gezongen.

Er werd gedanst.

Er werd gedanst.

Er was opvallend veel politie en ME aanwezig, waarschijnlijk met het oog op de lange arm van Erdoğan. En inderdaad, tegen het einde van het protest verschenen er een paar jongens die kwamen provoceren met Turkse vlaggen. Ze werden vakkundig weggeleid door de politie.

Het was een strijdbare demonstratie die in het teken stond van solidariteit met Afrin. Het is hoopvol dat binnen de alevitische gemeenschap in Nederland nu ook zulke initiatieven worden genomen, ondanks de Turkse staatspropaganda en intimidatie.

Links: "Afrin is niet alleen. Wie zwijgt stemt toe".

Links: “Afrin is niet alleen. Wie zwijgt stemt toe”.

Hieronder nog de integrale tekst van het pamflet van het Platform “Kom in actie voor Afrin”.

Doorbraak


Stop de Turkse invasie in Afrin

Het dictatoriale regime van Erdoğan in Turkije voert op dit moment luchtaanvallen uit op de Noord-Syrische regio, beter bekend als Rojava. Rojava is sinds het begin van de Syrische burgeroorlog een baken van hoop. Waar de rest van het land in een steeds verdere geweldspiraal verstrikt raakt, is Rojava een democratische, veilige haven voor zowel de overwegend Koerdische bevolking als miljoenen vluchtelingen uit andere delen van Syrië.

Rechts het spandoek van de alevitische vereniging

Rechts het spandoek van de alevitische vereniging.

Het waren de zelfverdedigingseenheden van de YPG en de vrouwenverdedigingseenheden van de YPJ van Rojava die ISIS versloegen. Het was de provincie Afrin die miljoenen vluchtelingen uit het nabijgelegen Aleppo opnam. De wereld juichte toen de YPG en YPJ Kobani bevrijdden, Manbij bevrijdden, Raqqa bevrijdden…

Is de wereld stil nu deze zelfde mensen worden gebombardeerd in hun huizen? Blijft u stil wanneer vluchtelingen op de vlucht voor ISIS de dood vinden door lukrake bombardementen van NAVO-partner Turkije? Blijft u stil nu de vrouwen van de YPJ, die de tot slaaf gemaakte Yazidi meisjes bevrijdden uit de klauwen van monsters, gebombardeerd worden in hun eigen huizen door een dictator die vindt dat vrouwen niet in het openbaar zouden moeten lachen?

Vlag van Rood

Vlag van Rood.

Wij eisen dat Erdogan onmiddellijk stopt met zijn aanvallen op Afrin en Rojava!! Het Turkse leger zet hierbij NAVO-wapens, clusterbommen en napalm in.

Wij eisen dat de internationale gemeenschap per direct het luchtruim boven Afrin en Rojava verdedigt tegen verdere aanvallen! Wij eisen dat Nederland als lid van de NAVO en de VN Veiligheidsraad deze aanval publiekelijk verwerpt en druk uitoefent op Turkije.

Solidariteit is ons sterkste wapen.

Stop de aanval op Afrin!!


 1. ferdinand # 1 
  10 maanden geleden

  Ik vroeg me af waarom ik op Doorbraak.EU nooit een artikel zie verschijnen met betrekking tot de Israelische bezetting. Of BDS bijvoorbeeld, steunen jullie dit? Net nog een beklijvend artikel gelezen over Ahed Tamimi. Dat is toch wel een schande vooral als je weet dat er veel Nederlandse instituten zijn die samenwerken met de bezetter. En Gaza bijvoorbeeld, dat verschilt toch in niets met het Poolse Warshau-ghetto?

  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/02/27/aanhouding-familie-wil-ahed-tamimi-tot-medewerking-dwingen

  Die Turkse invasie moet uiteraard stoppen en teruggedraaid worden. Maar aangezien Turkije een NAVO-lid is steken alle Westerse leiders hun kop in het zand. Een schande!

 2. Eric # 2 
  10 maanden geleden

  Ik vroeg me af waarom ik op Doorbraak.EU nooit een artikel zie verschijnen met betrekking tot de Israelische bezetting. Of BDS bijvoorbeeld, steunen jullie dit?

  Doorbraak schrijft voornamelijk over strijden en kwesties waar we zelf op de een of andere manier bij betrokken zijn. Dat Turkije relatief veel aandacht krijgt komt simpelweg doordat een aantal van onze leden een Turkse achtergrond heeft. Over heel veel strijden en kwesties schrijven we niet of heel weinig, van Birma tot Palestina/Israël, enzovoorts. (Ook omdat we daar weinig van weten uit eigen ervaring.)

  In bepaalde linkse en rechtse kringen wordt de strijd in Palestina/Israël gezien als een soort lakmoesproef aan welke kant je als organisatie of individu staat. Zo kijken wij er niet naar. Doorbraak is vanzelfsprekend tegen de onderdrukkende politiek van Israël jegens Palestijnen en alle andere mensen die in het hele gebied Palestina/Israël wonen, maar het steunen van de strijd daartegen heeft niet onze prioriteit. Daarbij zijn er ook bewegingen tegen de Israëlische politiek waar we eveneens op tegen zijn (moslimfundamentalisten bijvoorbeeld).

  Gaza bijvoorbeeld, dat verschilt toch in niets met het Poolse Warshau-ghetto?

  Het zijn dit soort ongenuanceerde beweringen die maken dat we ons niet bijster thuis voelen in sommige van de bewegingen tegen de Israëlische politiek. Er is wel degelijk een verschil tussen wat er met het Getto van Warschau gebeurde en wat er nu in Gaza gebeurt. Beide zijn verschrikkelijk, maar zeggen dat ze “in niets” verschillen doet geen recht aan de geschiedenis. Ook het feit dat tegenstanders van de Israëlische onderdrukkende politiek altijd weer op de een of andere manier de Shoah in stelling willen brengen bevalt ons niet. Sowieso vinden we dat we als inwoners van Nederland in de allereerste plaats de misdaden van onze ‘eigen’ staat en machthebbers moeten aanklagen, en hún nationalistische ideologie moeten aanvallen.

  Dat allemaal gezegd hebbende, nogmaals: in principe steunen we bevrijdende linkse en feministische strijd tegen de bezetting en onderdrukking van de Palestijnse bevolking (en van alle andere mensen op aarde). Zoals we ook alle andere bevrijdingsstrijd steunen, waarbij aangetekend dat wij niets hebben met nationalisme, of het nu van de onderdrukkers of van de onderdrukten is, en dus eerder anti-nationalistisch zijn dan internationalistisch.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*