Venlo: krachtige alevitische demonstratie tegen de Turkse invasie in Afrin

Spandoek van Doorbraak in Venlo
Spandoek van Doorbraak in Venlo.

Een kleine honderd mensen verzamelden zich gistermiddag in de kou in Venlo om te protesteren tegen de aanvallen van Turkije op de Koerden in de Syrische regio Afrin. Het protest was georganiseerd door de alevitische vereniging in Venlo en werd gesteund door onder meer SP Rood, AFA en de Autonomen Brabant. Ook Doorbraak was aanwezig.

Er werd bij aanvang een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de Turkse agressie. Daarna begon een vertegenwoordiger van de Koerdische gemeenschap met een toespraak in het Koerdisch. Ook iemand van de alevitische gemeenschap sprak de demonstranten toe. Hij benadrukte dat de alevieten in Turkije eeuwenlang onderdrukt zijn en het slachtoffer werden van “genocides” en daarom nu solidair zijn met de Koerdische bevolking in de Syrische regio Afrin. “Als een bevolking wordt onderdrukt, is strijd daartegen gerechtvaardigd”, aldus de spreker.

Er werd door activisten van het platform “Kom in actie voor Afrin” een pamflet met een duidelijk standpunt voorgelezen en uitgedeeld, zie hieronder. Ook werden er leuzen geroepen tegen de Turkse president Recep Erdoğan en voor de Koerdische strijd, zoals “Erdoğan moordenaar, Erdoğan dictator, Erdoğan fascist” en “Biji YPG” en “Biji YPJ”. Leve de YPG en de YPJ, respectievelijk de Koerdische verdedigingseenheden en de uit vrouwen bestaande verdedigingseenheden YPJ. Er werd ook volop gedanst en gezongen.

Er werd gedanst.
Er werd gedanst.

Er was opvallend veel politie en ME aanwezig, waarschijnlijk met het oog op de lange arm van Erdoğan. En inderdaad, tegen het einde van het protest verschenen er een paar jongens die kwamen provoceren met Turkse vlaggen. Ze werden vakkundig weggeleid door de politie.

Het was een strijdbare demonstratie die in het teken stond van solidariteit met Afrin. Het is hoopvol dat binnen de alevitische gemeenschap in Nederland nu ook zulke initiatieven worden genomen, ondanks de Turkse staatspropaganda en intimidatie.

Links: "Afrin is niet alleen. Wie zwijgt stemt toe".
Links: “Afrin is niet alleen. Wie zwijgt stemt toe”.

Hieronder nog de integrale tekst van het pamflet van het Platform “Kom in actie voor Afrin”.

Doorbraak


Stop de Turkse invasie in Afrin

Het dictatoriale regime van Erdoğan in Turkije voert op dit moment luchtaanvallen uit op de Noord-Syrische regio, beter bekend als Rojava. Rojava is sinds het begin van de Syrische burgeroorlog een baken van hoop. Waar de rest van het land in een steeds verdere geweldspiraal verstrikt raakt, is Rojava een democratische, veilige haven voor zowel de overwegend Koerdische bevolking als miljoenen vluchtelingen uit andere delen van Syrië.

Rechts het spandoek van de alevitische vereniging
Rechts het spandoek van de alevitische vereniging.

Het waren de zelfverdedigingseenheden van de YPG en de vrouwenverdedigingseenheden van de YPJ van Rojava die ISIS versloegen. Het was de provincie Afrin die miljoenen vluchtelingen uit het nabijgelegen Aleppo opnam. De wereld juichte toen de YPG en YPJ Kobani bevrijdden, Manbij bevrijdden, Raqqa bevrijdden…

Is de wereld stil nu deze zelfde mensen worden gebombardeerd in hun huizen? Blijft u stil wanneer vluchtelingen op de vlucht voor ISIS de dood vinden door lukrake bombardementen van NAVO-partner Turkije? Blijft u stil nu de vrouwen van de YPJ, die de tot slaaf gemaakte Yazidi meisjes bevrijdden uit de klauwen van monsters, gebombardeerd worden in hun eigen huizen door een dictator die vindt dat vrouwen niet in het openbaar zouden moeten lachen?

Vlag van Rood
Vlag van Rood.

Wij eisen dat Erdogan onmiddellijk stopt met zijn aanvallen op Afrin en Rojava!! Het Turkse leger zet hierbij NAVO-wapens, clusterbommen en napalm in.

Wij eisen dat de internationale gemeenschap per direct het luchtruim boven Afrin en Rojava verdedigt tegen verdere aanvallen! Wij eisen dat Nederland als lid van de NAVO en de VN Veiligheidsraad deze aanval publiekelijk verwerpt en druk uitoefent op Turkije.

Solidariteit is ons sterkste wapen.

Stop de aanval op Afrin!!