Logo.

Logo.

Een flink aantal uitkeringsgerechtigden in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum wordt door de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Noordoost gedwongen om bij supermarkt Lidl boodschappen te doen. Ze moeten met een winkelwagen langs de schappen om na controle alle producten weer terug te leggen. Wie weigert om mee te doen aan dit onderdeel van ‘reïntegratieproject’ Fit voor Werk, wordt bedreigd met korting of zelfs stopzetting van de uitkering (zie de brief onderaan). Gea van Loon ontmoette een kennis in de supermarkt die op deze manier aan de dwangarbeid was gezet en vertelde op Facebook haar verhaal dat we hier integraal overnemen.

Gistermiddag kwam ik bij de Lidl een kennis tegen. Hij schoof zijn karretje wat mismoedig door de winkel. Hij keek me geschrokken aan toen ik hem groette. Alsof hij mij liever niet zag, terwijl we toch altijd goed met elkaar overweg konden.
“Zo, ook even boodschappen doen?”
Hij schudde zijn hoofd.
“Ik ben hier op cursus.”
“Hier?”
Ik keek verbaasd om me heen en zag nog meer mensen met dezelfde houding door de winkel scharrelen.
“Ja, die mensen ook”, zei mijn kennis.
“Allemaal mensen in de bijstand. We doen mee aan een project Fit aan het Werk. We moeten drie keer in de week naar de sportschool, dat is het ergste niet, maar dit!”
“Wat moeten jullie hier dan?”
“We moeten gezonde producten uitzoeken.”
“Ja, en dan?”
“We krijgen straks te horen of we het goed hebben gedaan.”
Ik besloot in de buurt te blijven om te kijken hoe dat afliep.

De groep werd ergens midden in de winkel samengeroepen, en onder toeziend oog van het andere winkelende publiek werd de inhoud van hun karretjes aan de kritische blik van de cursusleider onderworpen. Wel gezond, niet gezond.

Nadat zo het koopgedrag van de cursisten openlijk werd bekritiseerd, werden ze verzocht alle artikelen weer op hun plaats terug te zetten. Ook die diepvriesvis die al drie kwartier in de kar hadden gelegen. Met lege karretjes schoven ze tenslotte langs de kassa richting uitgang.

Mijn kennis keek mij aan.
“Ik schaam me hartstikke dood”, zei hij.

Heb je vergelijkbare ervaringen? Stel ons dan op de hoogte. Mail: dwangarbeidneegroningen@gmail.com of bel 06.57.33.52.39. Via het websiteformulier kan ook.

DwangArbeid Nee Groningen (DANG)

De brief (klik erop voor een iets leesbaarder versie).

De brief (klik erop voor een iets leesbaarder versie).


 1. henk # 1 
  2 jaar geleden

  zijn dit mensen en leven die in holland. schrikbarend en vernederend bah

 2. Pascal # 2 
  2 jaar geleden

  Al die brainwash technieken leiden niet tot een baan. Ze willen je uit de bijstand pesten.

 3. van Abel # 3 
  2 jaar geleden

  Dat het gebeurd dat is al erg genoeg maar de ambtenaar die er aan meewerkt, doen die echt alles wat hun opgedragen wordt? In het kader van, “ik ben ambtenaar en daarom hoef ik mijn hersens niet te gebruiken”? Hoe kun je dan als uitvoerend ambtenaar nog naar familiefeestjes gaan en met een strak gezicht vertellen dat jij degene die de werkelozen door de winkel heen jaagt. Een normaal mens zou zich tot achter z`n oren schamen en zich heel klein maken. Is dat een onderdeel van de ambtenarencompetentie, schaamteloos zijn?

 4. Marius # 4 
  2 jaar geleden

  OMG!

  Ik begrijp de filosofie, want ik moest er ook aan geloven door gedwongen te gaan hardlopen elke week. De gedachte hier achter is namelijk: ‘een gezond lichaam en een gezonde geest’, zodat je wat gewilder word voor de arbeidsmarkt. Zo werd ik ook onder druk gezet om af te vallen!

  Misschien allemaal goed bedoeld hoor…
  Maar je word zo ontzettend als kinderen behandeld!!!!
  En altijd en eeuwig dat gedreig met kortingen op je uitkering.. in ELKE brief die je krijgt!

  Ik heb nog nooit een brief van een werkgever aan een werknemer gezien waarin hij telkens weer moet benadrukken dat hij toch ECHT komen/luisteren naar de baas omdat hij anders gekort word op zijn salaris…

 5. levensregt # 5 
  2 jaar geleden

  Het lijkt me dringend noodzakelijk om op te sporen waar dit soort ideeën zijn ontstaan en wie het hebben goedgekeurd. Zijn het mensen met een sociaal werk opleiding? Kan er dan worden nageschoold?

 6. Jan # 6 
  2 jaar geleden

  Dat deze man zich nog schaamt ook… dit is ronduit belachelijk.
  De verplichting om naar de sportschool te gaan kaan volgens mij al niet door de beugel, en boodschappen controleren op ‘gezondheid’ is helemaal van de pot gepleurd.
  Sinds wanneer zijn zij medisch deskundigen geworden?
  Sinds wanneer hebben zij het recht om te sanctioneren op basis van voedselkeuze?
  Dit vraagt om een Godwin.
  Daarnaast ben ik van mening dat de juristen en advocaten die we regelmatig op TV zien, hier wel eens iets over mogen zeggen. Eigenlijk vind ik dat hun sociale plicht…

 7. Uit # 7 
  2 jaar geleden

  Goor over 3 keer aan zitten en dan terugleggen. Vieze Gore Lidl nooit meer heen.

 8. Jan # 8 
  2 jaar geleden

  Nog even iets wat me erg dwars zit.
  De achterliggende gedachten zijn ongetwijfeld ‘gezonde geest, gezond lichaam’, ‘ziekte is eigen verantwoordelijkheid’, en als je ziek bent dan deug je geestelijk natuurlijk ook niet en hoef je helemaal niet serieus genomen te worden.
  Er is een hele politieke lobby gaande om dit soort ophitserij tot de norm te verheffen.
  Bijstandsgerechtigden worden bijstandstrekkers, en deze worden weer uitvreters… steeds een stapje verder in de tirannieke gestoordheid die inmiddels zo ongeveer de genormaliseerde manier van redeneren is geworden.

  Neem bijvoorbeeld Johan Cruijff… hij was al 25 jaar geleden gestopt met roken.
  Hij kreeg longkanker… de massahysterie van de gezondheidsgekte slaat vervolgens toe en waar je ook kijkt op internet, Johan Cruijff was een roker, 1+1=2 en dus moet dat de oorzaak van zijn dood zijn geweest.
  NEE. Je weet het niet.
  De kans om alsnog te overlijden aan roken als je al zo lang gestopt bent is slechts 5 uit 1000 op die leeftijd.
  Daarnaast is 33% van de longkanker patienten nooit een roker geweest. Een derde heeft dus nooit gerookt!

  Dus alsjeblieft, baseer je conclusies niet op rabiate stemmingmakerij die alleen maar dient om een bepaalde beleidsagenda te vorderen.
  Hetzelfde verhaal met uitkeringsgerechtigden. Dit is pure tirannie die werkelijk geen enkel valide en inhoudelijk argument kent. Mensen worden op deze manier speelbal van willekeur en dat past niet in een rechtsstaat.

 9. Remco # 9 
  2 jaar geleden

  Het wordt tijd dat de bevolking ook democratische rechten krijgt wat betreft de aanstelling van het ambtenaren apparaat.

  Dit is mogelijk zelf van crucialer belang dat kiezen op een handjevol politici.

 10. Marius # 10 
  2 jaar geleden

  @Levensregt
  Dat zijn, in mijn ervaring, ingehuurde bedrijven die dat verzinnen.
  In mijn geval was dit http://www.josvansanten-otc.nl/

 11. Marius # 11 
  2 jaar geleden

  @Jan

  Nee, dat kan natuurlijk (gelukkig nog) niet, dat je gesanctioneerd word op ongezonde producten!
  Wel als je bijvoorbeeld niet meewerkt.
  Maar er is niemand die je kan sanctioneren als je een beetje saboteerd. Zoals met opzet ongezonde dingen uit de schappen pakken.. doe maar net alsof je gek bent! LOL
  Alleen word de kans dan wel groter dat je dan gepest word en dat je dan disciplineringsmaatregelingen krijg. Maar sancties als je een zak drop uit de schap pakt? Daar maakt ook elke rechter gehakt van!

  Wat ik wel eens deed, als protest, iets ludieks verzinnen. In dit geval zou het leuk zijn om er achter te komen waar die coach zijn boodschappen doet en wanneer, en dan daar op de loer, en als hij dan vervolgens daar boodschappen doet ineens tevoorschijn komen en dan ZIJN winkelwagentje inspecteren op ongezonde producten!

  Probleem is echter… juist om stalking te voorkomen zorgen ze er voor dat coaches / klantmanagers uit een ANDERE gemeente komen. Dat heb ik wel altijd jammer gevonden.

 12. Naadje # 12 
  2 jaar geleden

  Ik zou bij elk ‘gezond’ product aan personeel vragen waar het product vandaan kwam, bewijs van voedzaamheid eisen en naar aanleiding daarvan, al dan niet in mijn karretje leggen. Want ja, hoe lang hebben de groenten/fruit bv, erover gedaan in de schappen te belanden, en hoeveel vitaminen zitter er dan nog in, he … heel erg vreemd dat ze de slachtoffers geen boodschappen laten doen bij de bd winkels, als ze zo op gezond zijn…
  Welke criteria moet zo’n cursusleider eigenlijk hanteren over de gezondheid van de producten? Wat goed is voor de een, is niet altijd ook goed voor een ander. Het lijkt mij dan ook niet over ‘gezond’ te gaan, maar meer over het knechten van mensen.

  Wat ik me ook afvraag is hoe controleren ze dan dat die mensen na alle gezonde producten weer te hebben teruggelegd/afgegeven, niet elke dag patat eten als ze weer thuis zijn, en of ze wel genoeg water drinken, geen alcohol gebruiken, of roken? Eigenlijk zouden ze een tijd ondergebracht moeten worden in een bijstandgerechtigden kamp, dan kun je ze goed in de gaten houden en trainen. Het kan niet anders dan die kant op gaan als deze cursus al normaal gevonden wordt, he?

  Ah ik lees net dat dit ‘project’ is stopgezet, en men ‘de invulling ervan’ gaat veranderen. Ben benieuwd.

 13. Isabel # 13 
  2 jaar geleden

  Als ik dit moet gaan doen, weiger ik. En als iedereen zou weigeren en het nieuws opzoeken, zal dit wellicht veranderen. Als ik als enige weiger en mijn uitkering wordt ingehouden, jammer dan, dan ga ik wel op straat voor het gemeentehuis slapen en in het ergste geval verdwijn ik van deze wereld, tja ik leef liever echt en oprecht dan dit. Als ik dit bevel zou opvolgen wordt mijn gevoel van zelfwaardering flink aangetast/ Mijn innerlijke eigenwaarde, die pakt men mij niet af, wat is dit een duivels land aan het worden. Ik ben niet kerkelijk gelovig maar ben er zeker van overtuigt dat de echte goddelijke kennis hard nodig is bij veel mensen oa, respect, gelijkwaardigheid, empathie en eerlijkheid! De mensen van de gemeente zijn zelf bang voor hun baan, ze leven in zulk grote angst dat dit, de macht voeren over anderen, hun ego voedt. Ik zeg, pik het niet! En de lidl, hele slechte reclame lidl, zou er maar heel erg snel mee stoppen.

 14. Eduard # 14 
  2 jaar geleden

  In welk Lidl filiaal werd dit gedaan?
  Ik wil een klacht sturen naar het hoofdkantoor in Duitsland!
  En naar de ARD en WDR, Bild en Zeitung.

  Belachelijk dat een internationale keten zich hiervoor leent…!
  Ik wil dat deze mensen een keer gratis mogen komen winkelen in dezelfde Lidl en met een volle kar door mogen lopen. De rekening mag naar die idiote coach of het bedrijf dat hij vertegenwoordigd.

 15. anoniem # 15 
  2 jaar geleden

  Het lijken wel DDR-praktijken… Of misschien wel erger en afgekeken van nazis…

 16. Raven # 16 
  2 jaar geleden

  Ja klopt exact. De filosofie hierachter is inderdaad dat een gezonde geest in een gezond lichaam gewilder is voor de arbeidsmarkt. Tijdens mijn psychologische onderzoeken die via de gemeente aangevraagd werden moest ik hier ook aan geloven. De psycholoog vroeg letterlijk aan mij of dat ik weleens aan sport deed. En dit lijkt allemaal een mooie gedachte in ons belang. Maar niets is minder waar. Je voelt je als bijstandsgerechtigde zo enorm gekleineerd en gestigmatiseerd. Toen er na de zoveelste keer naar mijn dagbesteding werd gevraagd had ik echt de neiging om uit opstandigheid te gaan zeggen dat ik de hele dag lui in de bank zit te blowen. In werkelijkheid is dat helemaal niet waar uiteraard. Ik ben juist heel erg met mijn gezondheid bezig en sportief aangelegd. Als kind wilde ik zelfs proftennisser worden. Maar zulke dingen ga je niet meer zeggen als je zo klein gehouden wordt. Ik word daar opstandig van en ik denk dat dat heel erg terecht is. Men houdt geen rekening met feiten zoals bijvoorbeeld het feit dat je boven de 40 jaar niet meer aan het werk komt of dat er discriminatie plaatsvindt op de arbeidsmarkt en met het feit dat sommige mensen ook gewoon pech hebben of niet over het juiste netwerk beschikken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de meeste banen gevonden worden via het eigen netwerk van familie en vrienden. Maar nee alles is altijd maar je eigen verantwoordelijkheid. Net alsof je je leven constant maar kunt sturen. En dat je overal zelf invloed op hebt. Kortom, je werkloosheid is gewoon je eigen schuld. En dat pepert men je telkens opnieuw in. En zodoende komt men op dit soort ideeën zoals het bovenstaande project.

 17. Johannes # 17 
  2 jaar geleden

  Als je als wethouder Sociale Zaken en bestuurslid van ISD Noordoost/Werkplein zulke idiote, vernederende, van respectloosheid naar de medemens getuigende dingen bedenkt en die dan later – onder druk van de publieke opinie – moet terugdraaien, dan denk je niet na, dan heb je geen visie, dan hoor je op die posities niet thuis, Meindert Joostens van de ChristenUnie! Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat zeker een ander niet!

 18. Charll # 18 
  2 jaar geleden

  Ik zou uit pure omstandigheden juist ongezonde producten in het karretje gooien (chocolade, chips, bier, wijn, noem maar op). Daarna gewoon mijzelf voor de domme houden, en zeggen “ik dacht dat dit écht gezond is”.

 19. Ijah # 19 
  2 jaar geleden

  Weet je …de gedachte achter sport ( fit zijn ) kan ik op zich nog wel begrijpen. Het verplichten daartoe en de denigrerende wijze waarop kan ik echter allerminst waarderen.

  Ben zelf in Almelo geconfronteerd geweest met een reintegratie-traject van 20 uur / week waarin de eerste 2 maanden introductiemaanden waren. Je kon kiezen of je magazijnwerk deed ( dom inpakken, dagen lang elastiekjes om stapeltjes doen, etiketjes vouwen …dat soort onzin ) …of houtbewerking. Ik koos voor ’t laatste omdat daar nog iets van creativiteit in zat, hoewel je niets anders deed dan achterlijk figuurzagen onder ’t mom van “werkritme”.

  Ten tijde van die 2 mnd introductie had je ook sport. In mijn geval behelsden de Dinsdag en de Donderdag een halve sportdag. Zowel fysiek als theorie. De invloed van voeding op je fysieke gesteldheid, de invloed van je fysieke gesteldheid op je mentale gesteldhied, schijven van 5, calorieen, uren activiteit thuis …alles werd genoteerd en kwam aan bod. Op locatie werd elke minuut loopband, crosstrainer, hometrainer genoteerd. Dat was de basis. een soort mini sportschool ! Intensiteit verzwaard of duur verlengd , noem maar op ! Voetballen, volleyballen en ballen gooien in cirkeltjes deden we in sportzaaltjes van scholen. Dan begon je bv met 1 bal in een cirkel van 6 man …..en dan maar gooien waar je wilt. Kwam er nog een bal bij …geen probleem. Kwam er nog een bal bij …hoe gaan ze dat organiseren. Kwam er nog een bal bij …kijken of ze hier nog uitkomen. Wie neemt de leiding, wie trekt z’n spreekwoordeljike smoel open.

  De achterliggende gedachte hierachter was : een sporter heeft meer energie, meer energie leidt tot meer initiatief …en meer initiatief vergroot je kansen op een baan ( iets wat ik sommige consulenten maar beter niet kan uitleggen gezien hun fysiek ! ). Verplicht sport dus ! Niet alleen bovengenoemde conditietraining, maar ook yogamatjes kwamen aan de orde. Balanstraining ! Linkervoet naar achter, rechterarm naar voren ! …doggystyle !! ( op de knietjes dus ). Want : “Een mens in balans maakt meer kans !”

  Meest bizarre was wel toen ik uit verveling om sport vroeg …ik dat niet mocht !!
  Deze 2 mnd introductie werd namelijk gevolgd door een ( na overleg ) gekozen richting, waarin de sport verviel en je je puur bezig hield met je eigenlijke taak. Voor de een was dat Horeca ( kantine en koffierondjes ) , voor de ander groenvoorziening ( bladeren harken en wat plantjes kweken op terrein ). Schoonmaak ( hallen poetsen en wc’s fris houden ). Electra, monteur ….voor mij werd ’t “Boekhoudkundig / Administratief / Logistiek”. Een lestraject waar achteraf ( blijkbaar ) 7 mnd voor stond. Weliswaar een klas, maar ieder leerde voor zich. Had je vragen kon je een aanwezige docent raadplegen …eigen tempo. Een soort LOI op locatie ! Ik was na 4 mnd klaar met alles. Ik kan goed leren, nam de boel ook serieus, liep riant voor op de rest …ik was klaar ! …en meldde dat.

  M’n werkcoach zei me in een persoonlijk gesprek dat ie wat anders voor me zou gaan zoeken …maar ik moest wel blijven komen ( 16 uur per week !! )

  – Waarom dat ? …ik ben klaar met alles !
  * Omdat je traject nog niet voorbij is !
  – Ok , maar wat ga ik daar doen dan ? Ik heb niets meer !
  * ja eh ….dat ga ik dus voor je uitzoeken

  Een mnd later heb ik weer een gesprek met m’n werkcoach …bovenstaande herhaald zich letterlijk !!
  Een mnd daarna heb ik wéér een gesprek met m’n werkcoach …bovenstaande herhaald zich letterlijk !!

  Ik kon hoog of laag springen …maar langskomen zou ik ! …4 dagen per week van 12:30 – 16:30.
  Dit is waar ik terug kom op de sport : LAAT ME DAN TENMINSTE SPORTEN !!

  – “Ik zit al letterlijk 2 mnd aan een lege tafel niets te doen. Je hebt hier een sportschool(tje) …laat me dan tenminste 2 dagen in de week een paar uur sporten !”
  * Nee , dan moet ik een sportbegeleider inschakelen en dat gaan we niet doen. Of ik moet je inpassen in een andere groep …gaat ‘m niet worden !

  Weer een dikke mnd later kreeg ik te horen dat m’n traject voorbij was en ik niet meer hoefde te komen.
  Letterlijk 3,5 mnd lang …4 dagen in de week , van 12:30- 16:30 heb ik zitten nablijven in ruil voor m’n uitkering. En dan vertel ik nog niet alles over deze periode ( verbaasde docenten , eerdere evaluatiegesprekken , medecursisten die een tempootje langzamer gingen draaien ).

  Sport …JA !! Sportief …NEE !!

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*